Sempozyumda Kazdağları öne çıktı

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, TMMOB Çanakkale İl Koordinasyon Kurulu`nun organize ettiği Birinci Kent Sempozyumu`na açıklamalarıyla damga vurdu. TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise Kazdağları ile Çanakkale bölgesinde faaliyetlerini sürdüren altıncılara karşı hem çevrecilerin hem de halkın gösterdiği direnişe destek verdi.

Bölgede yürütülen maden arama çalışmaları nedeniyle Kazdağları`nın büyük bir tehlike altında olduğunu söyleyen TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı; “Kazdağları`nı korumak hepimizin görevidir” dedi. Kazdağları`nın tahrip edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; Türkiye`de son yıllarda odaları zafiyete uğratmaya yönelik çabaların olduğuna dikkat çekerek; “Bundan şiddetle hükümetin vazgeçmesi gerekir” dedi.

608
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan Birinci Kent Sempozyumu ÇTSO Kongre Merkezi`nde gerçekleştirildi. 4 oturumdan oluşan ve önemli konuşmacıların yer alacağı sempozyum iki gün sürecek. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, yaşam kaynağı olan Kazdağları`nın önemine değindi. Kazdağları`nın doğal bitki örtüsü ve ormanları, endemik türleri ve koruma alanlarıyla bölgenin yaşam kaynağı olduğunu belirten Soğancı; “Çanakkale; sosyal, kültürel, jeolojik anlamda çeşitlilik ve değişiklikleri barındıran nadir illerden biridir. Bölgenin verimli toprakları, sulak alanları, yerüstü ve yeraltı zenginlikleri uygun iklim koşullarından dolayı binlerce yıl boyunca insanlığın yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Kazdağı, doğa ve kültürel kaynak değerleri açısından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Kazdağı yeraltı su rezervleriyle, sıcak ve soğuk su kaynaklarıyla Biga Yarımadası`nın hayat kaynağıdır. Kazdağı, doğal bitki örtüsü ve ormanları, endemik türleri ve koruma alanlarıyla bölgenin yaşam kaynağıdır. Dünyamızın en önemli ekosistemlerinden birisidir” dedi.
 
“Kazdağları`nı korumak hepimizin görevidir”
Bölgede yürütülen maden arama çalışmaları nedeniyle Kazdağları`nın büyük bir tehlike altında olduğunu ifade eden Soğancı; “Kazdağı, tarihsel, kültürel, ekolojik ve toplumsal bir mirastır. Ancak ne yazık ki, Kazdağları yöresinde ve Biga Yarımadası`nda termal kaynaklar, sulama göletleri, ve topraklar üzerinden tarımsal ürünleri olumsuz etkiletecek olan madencilik faaliyetleriyle ilgili olarak uluslararası şirketlerin ortaklarının yürütmekte olduğu çalışmalar bugün tehlikeli bir noktadadır. Bölgede sürdürülen maden arama faaliyetlerini meslek örgütü olarak endişe ile takip ediyoruz. Çanakkale ve Kazdağları bölgesinin eşsiz coğrafyasındaki güzelliklerin bizden sonraki nesillere bozulmadan aktarılabilmesi hepimizin temel görevi olmalıdır” diye konuştu.
 
“Direnişi sonuna kadar destekliyoruz”
Yaşam alanlarına sahip çıkan bölge insanının maden arama çalışmalarına karşı sergilediği direnişi sonuna kadar destekleyeceklerini kaydeden Soğancı şu şekilde konuştu: “Bu konu düzenlediğimiz sempozyumda tüm detaylarıyla tartışılacak ve yöre halkının sesini büyütecek bilimsel veriler bir kez daha sunulacaktır. Bizler yaşamı savunmak, yaşama hakkımıza sahip çıkmak üzere Çanakkale`nin sesine ses katmaya çalışıyoruz. Bu bölgede yürütülen direnişi saygıyla selamlıyor ve sonuna kadar desteklediğimizi ifade ediyorum.”
 
Gökhan; “Sempozyumdan çıkacak sonuç önemli”
Kent sempozyumunun önemine değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Meslek odaları ve diğer sivil toplum kuruluşları olsun, konularla birebir yakından ilgilendikleri için bizleri yönlendirmeleri çok önemli. Belediye olarak, onlardan gelen her türlü öneriyi olabildiğince yerine getirmek için meclis kararları alıyoruz ve mecliste düzenlemeler yapıyoruz. Bu nedenle kent sempozyumunu çok önemsiyorum. Sempozyumda irdelenecek olan konuların önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sempozyumun sonuçlarını belediye olarak her zaman olduğu gibi elbette merakla bekleyeceğiz ve buradan bir takım dersler çıkarmaya çalışacağız” diye konuştu.
 
“Kazdağları tahrip edilmemeli”
Kazdağları`nın tahrip edilmemesi gerektiğini vurgulayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Her platformda Kazdağı`nda yaşananları dillendirmemiz lazım. Bu tam kamu yararına olan bir durum. Bireysel ya da örgütsel bir çıkar yok. Tamamen kamu yararı hem de adına üstün kamu yararı diyoruz. Eğer öyle bir üstün kamu yararı var ise Kazdağları`nın tahrip edilmemesinden geçer” dedi.
 
 
“Odaları, zaafiyete uğratmaya yönelik çabalar var”
Türkiye`de son yıllarda odaları zafiyete uğratmaya yönelik çabaların olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan; “Özellikle son yıllarda odaları zafiyete uğratmaya yönelik bazı çabalar olduğunu görüyoruz ve duyuyoruz. Bundan şiddetle hükümetin vazgeçmesi gerekir. Odalar ve sivil toplum kuruluşları, bir toplumun temel unsurlarıdır. Hepimizden daha temeldir. Çünkü, onlar sivildirler. Çünkü onlar katılımcılığı içerisinde barındırırlar. Ama biz Çanakkale Belediyesi olarak odalarla işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Yine onların denetimine açık olacağız. Onların taleplerini ve söylemlerini dikkate alacağız. Dolayısıyla bu sempozyumun çıktısını da dikkate alacağımızı ve belediye meclisinde bunu gündeme getireceğimizi ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
 
 
Sempozyumu düzenleyen TMMOB`ye teşekkür eden Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer ise sempozyumun önemine dikkat çekti. Yapılan açılış konuşmaların ardından sempozyumun birinci oturumu Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart önderliğinde gerçekleştirildi. Çanakkale`de Kentleşme ve Doğal Çevre konulu birinci oturuma Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş, Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Gülseren Yüksel ile Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumun konuşmacıları arasında yer alan Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş `Çanakkale Kenti ve Çevresinin Jeolojisi ve Jeolojik Sorunları` konusunda katılımcılara bilgiler verirken, Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Gülseren Yüksel ise `Kentleşme Politikaları ve Nitelikli Kent Kavramı` konusunda detaylı bilgiler verdi. Birinci oturumun son konuşmacısı olan Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses de `Çanakkale`de Ulaşım ve Trafik` konusunda bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Çanakkale`de Afet Planlaması, Çevre ve Halk Sağlığı ile Çanakkale`de Kentsel Dönüşüm konularının da görüşüldüğü sempozyumun 2. oturumunda ise `Çanakkale`de Enerji ve Yatırımları` konusu ele alındı. 3. oturumda ise günün değerlendirmesinin ardından sempozyumun ilk günü sona erdi.
Paylaş