Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenmiş 4 Mart 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanmış “ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliğinin” 5 maddesinde bu konuya ilişkin; ‘şehir içi taşımacılığında 65 yaş üstü kişiler ücretsiz olarak, şehirlerarası taşımacılıkta ise %50 indirimli olarak ücretlendirilir’ şeklinde bir belirleme yapılmıştır.
Gestaş da, Çanakkale- Eceabat hattı ve Çanakkale- Kilitbahir hattında %50 indirimli ücret tarifesi uygulayarak bu hattı şehirlerarası bir hat olarak belirlemiştir.
Gestaş bunu hangi kritere göre belirlemiştir?
Bu hat şehir içi hat kapsamında değerlendirilip 65 yaş üstü yolcuların ücretsiz taşınması gerekir desem, Gestaş buna hangi gerekçelerle karşı çıkacaktır.
Gestaş boğaz taşımacılığında tek şirket olması nedeniyle bu konularda daha dikkatli davranmalıdır.
Boğaz taşımacılığının TDİ’den Gestaş’a devrinden itibaren sürdürdüğü usulsüz uygulamayı adrese teslim bir ihale ile aşıp, yine boğaz taşımacılığını tek başına girdiği ihaleyi alarak taşımacılık yetkisini üstelenip, taşıma ücretlerine %20 ‘ye varan zam yapılması oldukça manidar bir gelişme olmuştur.
Maliyetler itibarıyla zammı gerektirecek herhangi bir girdi artışı yokken, ihale gereği ‘hasılatın %4’ü komisyon olarak ödenmesi şartı’ gereği şimdi bu bedel vatandaşın sırtına mı yüklenmek istenmektedir!
Gestaş boğaz taşımacılığında tekel olmanın avantajlarını vatandaşına karşı kullanmamalıdır.
Buradan rekabet kurumu başta olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyorum.
Boğaz taşımacılığı rekabet koşullarından arındırılmış ve tekelci uygulamaları içermektedir.
İhale, rekabet koşulları itibarıyla eksik şartlarda gerçekleşmiştir; Gestaş firmasının belirlediği ihale koşullarında sadece Gestaş firmasının katıldığı bir ihale yapılmıştır.
65 yaş üstü vatandaşlarımıza bile ücretsiz taşımayı çok gören bir şirket kültürünün bu uygulamasını gayet iyi anlayabiliyoruz.
Kaldı ki; şirket, Çanakkale -Ecebat dışındaki diğer hatlarda %50 indirim tarifesini bile uygulanmamaktadır.
Herhalde bu hatları da kıtalar arası taşımacılık olarak yorumlamakta, yönetmelikte de böyle bir hüküm olmadığı için indirimi es geçmektedir.
Gestaş şirketi tekel olmanın avantajlarını vatandaşa yeni yükler bindirerek kullanmaya çalışırsa, bu etik bir davranış olmaz.
Vatandaşın vergileri ile elde edilmiş olan gemiler ve ticari faaliyet imtiyazlarını kendi bünyesine aldıktan sonra sermayesinin %99’ u Çanakkale İl Özel İdaresine ait olan bu şirketin kamusal çıkarları gözeterek hareket etmesi vatandaşın en doğal beklentisiyken, gerçekleşmeler böyle olmamaktadır.
Bir kez daha, kapitalist toplumlarda kar ekonomisinin mülkiyet alanının sadece özel sektör ile sınırlı olmadığını, devlet mülkiyetinin de kar ekonomisi ile iç içe olduğunu izliyoruz.
Özellikle devlete kimin hakim olduğunu düşünürseniz bu gerçek çok daha yalın olarak ortaya çıkmaktadır, bunun sonuçları olarak da bu şirket iktidar partisinin arka bahçesi haline dönüştürülmüştür.
Bizlerin vergileri ile yaratılan değerin üzerine oturan bir şirketin zamları kabul edilemez.
Çanakkale’nin tüm duyarlı insanlarını, kurumlarını Gestaş’ın zamlarına karşı durmaya çağırıyorum.
Bu zamlar geri alınmalıdır.
İhale nedeniyle üstlenilen maliyet vatandaşa ödetilemez.
Ayrıca 65 yaş üstü vatandaşlarımıza verilen ücretsiz taşıma hakkını bile çok görerek Çanakkale- Eceabat hattını şehirlerarası olarak yorumlayan, yaşlısına saygı duymayan bu anlayışı da şiddetle protesto ediyorum.
6 5 yaş üstü vatandaşlar yasalardan kaynaklanan ücretsiz taşıma haklarına kavuşturulmalıdırlar.