Şeftalide tüccar vurgunu
Türkiye’de üretenin kazanamadığı tarım ve hayvancılık politikalarının acısını yine vatandaşlar çekiyor.Kilosu 25 kuruştan mal satmaya zorlanan; meyve suyu fabrikaları için şeftali üreten Lapseki ve köyleri ne yapacağını şaşırmış durumda.
Şeftalileri dereye döktüler
Türkiye`nin önemli meyve üretim merkezleri arasında yer alan Lapseki`ye bağlı Yeniceköy`de, meyve suyu için toplanan şeftali fiyatının bu yıl düşük olması üreticinin tepkisine neden oldu. Geçen yıl kilogramı 50 ila 75 kuruş arasında alıcı bulan şeftalinin bu yıl 25 kuruştan satılmasına tepki gösteren bir grup üretici, kasalara doldurdukları ürünlerini köyün içinden geçen dereye döktü....
Üretici ne yapacağını bilmiyor
Köyde uzun yıllardır meyve üretimi yapan Metin Dalkıran, köye gelen altı firmanın sanki anlaşmışcasına fiyat belirlediğini söyleyerek; ürünlerine vermeme kararı aldıklarını söylüyor. Köydeki diğer üreticiler de emeklerinin karşılığının bu olmadığını; bu yüzden şeftalileri toplamaya bile çalışmayacaklarını söylüyorlar. Serbest piyasa koşullarına teslim edilen üreticinin ne yapacağını şaşırdığını söyleyen köylüler dertlerine çare arıyor.
Türkiye`nin önemli meyve üretim merkezleri arasında yer alan Lapseki`ye bağlı Yeniceköy`de, meyve suyu için toplanan şeftali fiyatının bu yıl düşük olması üreticinin tepkisine neden oldu. Geçen yıl kilogramı 50 ila 75 kuruş arasında alıcı bulunan şeftalinin bu yıl 25 kuruştan satılmasına tepki gösteren bir grup üretici, kasalara doldurdukları ürünlerini köyün içinden geçen dereye döktü.
Köyde uzun yıllardır meyve üretimi yapan Metin Dalkıran, köye gelen 6 firmanın meyve suyu üretimi için şeftali alımı yaptığını belirterek, fiyatların düşük olması nedeniyle firmalara ürün vermeyeceklerini söyledi. Şeftali bahçesi bulunan Rahmi Öz ise uzun yıllar üretim yaptığını, ancak bu yılki durum gibi bir olayla karşılaşmadığını ifade ederek; “Şeftali fiyatları çok düşük. Şeftalinin kilogramı 25, çay ise 50 kuruş. Bu işin içinden nasıl çıkacağız bilmiyorum. Bahçemdeki ürünleri toplamadım. Hepsi ağaçlarda kaldı” diye konuştu. Köy muhtarı Ali Balta da üreticilerin tepkilerinde haklı olduğunu savunarak, ürünlerin kolay yetişmediğini belirtti.