havadurum

Saygı, Sevgi ve Özlemle Anıyoruz

408

Cumhuriyet`in kurucusu ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete göçünün 83`üncü yılında saygı ve özlemle anılacak. Sabah saat 09.00`da Cumhuriyet Meydanı`nda Atatürk Anıtı`na çelenk sunulacak. Çelenk sunma töreninin ardından Atatürk`ün hayata veda ettiği saat 09.05`te yaşam 1 dakika duracak. Saat 10:00`da İÇDAŞ Kongre Merkezi`nde `Destanlaşan Atatürk Gösterisi` gerçekleştirilecek. Gün boyunca okullarda ve kurumlarda anma programları düzenlenirken, Akşam ADD tarafından Ata`ya Saygı Yürüyüşü gerçekleştirilecek. Çanakkaleli siyasi bürokrat ve derneklerde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ü 83`ünci yılında sevgi ve özlemle andılar.

Siyasi ve bürokratların Ulu Önder Mustafa kemal Atatürk`ü anma mesajları şu şekilde; 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Sonsuzluğa uğurladığımız 10 Kasım 1938`den bu yana tam 83 yıl geçmesine rağmen, ölümsüzleşen fikir ve devrimleriyle yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın saygıyla andığı eşsiz liderimiz Mustafa Kemal Atatürk... Yaşadığı toplumun kaderini ve dünyanın seyrini değiştiren bir lider düşünün; devrimleriyle tarih yazan, yok olma noktasına gelmiş bir ülkeyi yeniden ayağa kaldıran, kadını haklarıyla tanıştıran, dünya çocuklarına bayram armağan eden, gençlere bütün ümidim sizdedir diyerek yüreklendiren, köylüsüne "efendi" diyen, koca yürekli bir insan... Her 10 Kasım`da olduğu gibi ruhumuzdaki derin üzüntünün yanında kalbimizde her gün artan bir sevgi, gurur duyduğumuz bir ayrıcalığımız var, bizim ATA`mız var. Bizlere bıraktığı eşsiz emanetleri gelecek nesillere taşımaya ve gösterdiği yolda kararlılıkla yürümeye ant içtiğimiz Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ü ebediyete intikalinin 83. yılında da saygı, minnet ve özlemle anıyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; "Değişmez Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk`ü sonsuzluğa uğurlamamızın 83. yıldönümünde ilk günkü acıyı yüreğimizde hissediyoruz. Ama biliyoruz ki; `Ölür ise ten ölür, canlar ölesi değil`dir. Bu inançla kurduğu Cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacak, gerçekleştirdiği devrimler ülkemizin her zaman yol haritası olacaktır. Atatürk`ü anmakla birlikte, anlamak gerektiğine inanırız. Atamızın dediği gibi, `Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.` Savaş meydanlarının eşsiz komutanı, Çanakkale Savaşı sonrasında dünyaya barış dersi veren, `mazlum milletlerin` emperyalizme karşı kurtuluş mücadelesinin de önderi, bulunduğumuz coğrafyada laik ve modern bir ulus inşa edilebileceğini tüm dünyaya gösteren, düşmanlarının bile saygı duyduğu, kurtuluşun ve kuruluşun önderi Mustafa Kemal Atatürk`ü 83 yıldır olduğu gibi her zaman saygıyla, minnetle ve rahmetle anmaya devam edeceğiz. Onun kurduğu Cumhuriyet`i, ikinci yüzyılında demokrasiyle taçlandıracağız ve Atatürk`e layık olmak için ülkemiz için daha çok çalışacağız. Çünkü bizler, Atatürk`ün izinde dinlenmemek üzere çıktık yola."
 
Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu; "İstiklal Mücadelemizin önderi, Anafartalar Kahramanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü vefat yıl dönümünde anarken, O`nun liderliğinde tüm kahramanlarımızın bizlere emanet ettiği bu güzide vatanı, birlik ve beraberlik içinde daha güçlü yarınlara taşımak en büyük sorumluluğumuzdur. Milletimizle birlikte bağımsızlığımıza, istiklalimize dün olduğu gibi bugün de yarın da var gücümüzle sahip çıkmaya devam edeceğiz. Büyük bir gayretle ve azimle, milletimizin desteğiyle birlikte Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün kurduğu Cumhuriyeti çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine ulaştırmakta kararlıyız. Ebediyete irtihalinin 83. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu, bağımsızlık mücadelemizin büyük komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü, silah arkadaşlarını, İstiklal Mücadelemizin tüm eşsiz kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve saygıyla anıyoruz."
 
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği; "Atatürk`ü yaşamdan ayrılışının 83. yılında saygı ile anıyoruz. Atatürk ülkemizde ve tüm dünyada hakkında en çok araştırma, inceleme yapılan liderdir. Bu, nedensiz değildir. Aradan geçen 83 yılda onun yaptıkları sınanmış ve doğrulanmış; zaman onu haklı çıkarmıştır. Mustafa Kemal Paşa önce kurtuluşumuzu sağlamıştır. Osmanlı padişahı işgalcilere teslim olmuşken, o teslimiyeti kabul etmemiş; ulusun önüne düşmüş ve bizi bağımsızlığımıza kavuşturmuştur. Onun emperyalizme karşı savaşımı tüm ezilen uluslara da örnek olmuştur. Asya ve Afrika`nın ezilen ulusları bağımsızlık yolunda Türk Kurtuluş Savaşı`nı izlemiştir. Kurtuluştan sonra yaptığı devrimler tüm dünya tarafından izlenmiş, takdir edilmiştir. Altı yüz yıllık saltanatın, dört yüz yıllık halifelik kurumunun kaldırılması ve cumhuriyet yönetimine geçilmesi, bir İslam ülkesinde mucize gibi bir şeydi. Mustafa Kemal Paşa bu mucizeyi gerçekleştiren liderdir. Atatürk`ün aramızdan ayrılmasıyla devrimlerin hızının kesilmesi ve çok partili yaşama geçişle birlikte devrimlerden, özellikle de ulusal, laik, kamucu eğitimden sapmalar, bugün yaşadığımız sorunların nedenidir. Kadın cinayetleri utanç verici boyutlardadır. Kadınların yasal hakları tehdit altındadır. İktidar "İstanbul Sözleşmesi"nden çıkmıştır. Tarikatlar ve vakıflar Milli Eğitim Bakanlığına egemen olmuştur. Birkaç yıldır uygulanan 4+4+4 eğitim sistemi ülkemizi geriye götüren araç işlevi görmektedir. 2021 yılında Atatürk`ün gösterdiği hedeflerin çok uzağındayız. Atatürk`ten sonra, onun "arasız devrimler"i kesintiye uğradı. Yeniden emperyalizmin güdümüne girdik. Yoksulluk ve işsizlik içinde debelenip duruyoruz. Çözüm, onun gösterdiği yolda yürümekten geçiyor. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Atatürk`ün eğitim anlayışının izleyicisidir. Eğitim süs olmaktan çıkarılmalıdır, baskı aracı olmamalı; uygulamalı yapılmalıdır, demişti. Biz de ezberci eğitime son verilmeli, eğitim; ulusal, laik, demokratik, karma ve uygulamalı olmalıdır, diyoruz. Kamusal eğitimi savunuyoruz." 
Paylaş