Savaş "Yetkililerden acil önlem bekliyoruz"
ÇOMÜ’lü araştırmacılar tarafından hava kirliliği ve sebep olduğu hastalıklar üzerine yapılan çalışma ‘Environmental Science and Pollution Research’ isimli uluslararası bir bilimsel bir dergide yayınlandı. ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Göğüs Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Bölümlerinin yürüttüğü, finansmanı TUBİTAK tarafından sağlanan bilimsel araştırmada, Çanakkale il merkezi ile Lapseki ve Çan ilçesinin hava kalitesinin ve sağlık sorunlarının bir yıl boyunca izlendiği açıklanmıştı. Yayınlanan makalede 1 yıl arayla gerçekleştirilen nefes testine göre, Çan merkez başta olmak üzere `nefes testindeki azalma riskinin 2 kattan fazla arttığı` belirtilmişti. Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, yayınlana makale ile ilgili görüşlerini paylaştı. Savaş, Çan’da başta olmak üzere hava artan hava kirliliğinin net bir şekilde delilleri ile daha öncede ortaya konduğunu belirtti. Savaş, makale ile ilgili Biga Yarımadası başta olmak üzere kirliliğin insan sağlığına zararlarının somut olarak ortaya konulduğunu belirtti. Kirliliğin dolaylı olarak tarım alanlarına ve oradan da yine insan ve hayvan sağlığına büyük tehdit oluşturduğunu belirten Savaş, bu konuda yetkililerin acil önlem almasını beklediklerini dile getirdi.
“Kirlilik artışı delillerle ortada”
Çanakkale’de artan kirliliğin daha öncede defalarca ifade edildiği ve çalışmalarla kanıtlandığını belirten Savaş; “Biz yıllardır zaten söylüyoruz. Özellikle kirli sanayinin Çanakkale’nin başta havası olmak üzere, toprağını, suyunu da kirlettiğini dile getiriyorduk. Havanın kirlenmesine dair artık çok net bilgiler var. Bununla ilgili bir çalışma da Çevre Mühendisleri tarafından da yapılmıştı. Hem mevcut veriler üzerinden özellikle Çan’daki hava kirliliğinin ne kadar ciddi boyutta olduğunu göstermişlerdi. Hem de modelleme ile olası termik santrallerdeki artışın Çanakkale ve Biga Yarımadası’nın neredeyse tamamında nasıl bir etkide bulunacağını göstermişlerdi. Bu çalışmada ise tabii ki çok daha somut olarak insanların sağlını nasıl etkilediği gösterildi” dedi.
“Dolaylı olarak tarımı da etkilemekte”
Yetkililerin konuyla ilgili acil önlem almasını belediklerini ifade eden Savaş; “Dolayısı ile biz yetkililerden şunu bekliyoruz. ‘Bu durum insanlarımızın sağlığını daha fazla etkilemesin. Bu sorunu daha derinleştirmeyelim. Bununla ilgili acil önlem alalım’ demelerini bekliyoruz. Kaldı ki ciddi anlamda doğrudan insan sağlığına etkilerin gösterildiği bir çalışma. Ancak dolaylı olarak tarımda da olumsuzluklar var. Bunlarda dolaylı olarak insan sağlığını etkileyeceklerdir. Dolayısı ile onlarca termik santraller için başvurular yapılıyor. Bunların önüne geçilmesi gerekiyor. Tabi bir yandan metalik madenciliğe de bakılması lazım. Bunlar Çanakkale’nin içme ve sulama suyunu tehdit ediyor. Aynı zamanda tarım topraklarını tehdit ediyor Bu nedenle bunlara kısıtlamanın acilen getirilmesi gerekiyor” dedi.
“Çanakkale hedef alındı”
Kamuoyunun bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini beklediklerini söyleyen Savaş, son olarak; “Çanakkale bu açıdan öyle bir hedefe alındı ki! İlginç bir şekilde İstanbul ve İzmit Körfezi’ndeki bitmişliği bu tarafa doğru açmaya çalışıyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Bunların neden bu şekilde gerçekleştirildiğini anlamak mümkün değil. Kamuoyunun da bu konuda duyarlı olmalarını, yaşam halklarını savunmalarını, havasına, suyuna, toprağına sahip çıkmalarını istiyoruz” dedi.
(Eren Aşnaz)