"Şartlar uygunsa olmalı"

1360

 Çanakkale’yi de kapsayan nüfusu ‘500 bini aşan 12 ilin Büyükşehir yapılması’ ve Gazeteci Ertuğrul Özkük’ün Çanakkale isminin “Troya” olarak değiştirilmesi açıklamalarını CHP’li Belediye Başkanları dün, gazetemiz Çanakkale  OLAY’a değerlendirmişlerdi.  AKP’li Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ve Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, aynı konularla ilgili görüşlerini açıkladılar. Büyükşehir ile ilgili sıkıntıların olduğu, ancak yapılacak düzenlemelerle bu sıkıntıların düzeltileceği görüşünü paylaşan başkanlar, isim tartışmasını ise Çanakkale halkının takdiri olarak gördüler. Büyükşehir düzenlemesi ile ilgili çevre illerde yaşanan sıkıntıları duyduklarını ifade eden Lapseki Belediye Başkanı Yılmaz;  “Daha önce 30 büyükşehirle ilgili veya komşumuz olan Balıkesir ve Tekirdağ’ın da içinde olduğu büyükşehirlerle ilgili sıkıntılar olduğunu duyuyoruz. Özellikle küçük belediyeler ile ana belediye arasında sıkıntılar olduğu bizlere yansıyor. Görev paylaşımında, imar konusunda ve diğer konularda sıkıntılar yaşanıyor. Ancak öğrendiğimiz şu var. Bize verilen bilgilerde sıkıntılı olan konuların giderildikten sonra bizim önümüze geleceğini ve önümüzdeki dönemde eğer olursa bu sıkıntıların yaşanmayacağı ile ilgili daha iyi bir sistemin oluşacağı söyleniyor. Ebetteki bunun karar vericileri bizi idare edenler. Bu konuda bizim söyleyeceğimiz ya da yapabileceğimiz bir şey yok. Bugün Lapseki olarak düşünecek olursak Çardak ve Umurbey olmak üzere iki beldemiz, 40 tane de köyümüz var. Bunlara hizmet götürme durumu Lapseki Belediyesi’nde olmuş olacak. Belki daha fazla ve kaliteli hizmet getirilebilmesi hususunda, köyleri de bunu içine dahil ederek söylüyorum, belki daha iyi olur diye düşünüyorum. Kendi bölgemizi de düşünecek olursak, Lapseki ve bölgemiz, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapılmasıyla beraber burada büyük bir değişim olacağı belli. Bu süreç içerisinde de bize söylenen büyükşehir anlamında önümüzdeki dönemin daha iyi yönetilebileceği, daha iyi hizmet gelebileceği, hizmetin en ücra noktalarına daha iyi gidebileceği. Bu konuda benim olumlu düşüncelerim var. Elbette ki aksaklıkları var mıydı? Daha önce gördüğümüz, duyduğumuz kadarı ile aksaklıklar vardı. Ancak bu aksaklıkların giderileceği yönünde bilgiler verildi. Çanakkale isminin ‘Troya’ olması ile ilgili açıklama yapacak kadar bilgi sahibi değilim. Net bir açıklama var mı? bilmiyorum. Ancak Çanakkale’de 2018 Troia Yılı ilan edilmesi ile ilgili bir şeyler söylemek gerekirse. Bölgemize katkısı, bölgemizin daha çok gündeme gelmesi, Troia Yılı dolayısı ile Çanakkale’nin farklı bir önem kazanması bizim için çok değerli. Uluslararası çapta düşündüğümüzde Çanakkale’nin tanıtımına büyük kattıkları olacağına inanıyoruz. Ama Çanakkale isminin değiştirilmesi konusunda şu anda herhangi bir düşünce açıklamak istemiyorum” dedi. 

 
“Çanakkale’de Osmanlı döneminden beri iki tane sancak vardır. Bunlardan bir tanesi Biga, diğeri de Tuzla Ayvacık sancağıdır.”
Avrupa’da birçok belediyenin tek merkez altında toplanmaya başlanarak yerel yönetimlerde daralmaya gidildiğini belirten Ayvacık Belediye Başkanı Şahin; “2004’te ben Belediye Başkanı olurken yerel yönetimler ile ilgili bir araştırma yaptım. Avrupa’da 2 binin altındaki beldeler ve daha sonra da 10 binin altındaki ilçeler kapatılmış. Bundan birkaç yıl evvel kardeş belediyenin olduğu Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki bütün belediyeler kapatıldı. Bir tane merkez belediye kaldı. Yani oradaki ilçeler belediyeye meclis üyesi olarak girdi. Bir tek Midilli Belediyesi var başka belediye yok. Ancak o zaman baya bir belediye vardı. Dünyada yerel yönetimlerde böyle bir daralma var. Olmalı mı? Tabii ki biz şart olarak hazırsak olmalı. Bizim altyapımız şartlarımız hazırsa olmalı diye düşünüyorum. Çanakkale’de Osmanlı döneminden beri iki tane sancak vardır. Bunlardan bir tanesi Biga, diğeri de Tuzla Ayvacık sancağıdır. Zaten Atatürk’te TBMM’yi ilk kurduğunda meclise seçimle değil seçerek üç kişiyi götürmüştür. Bu kişilerde bu bölgelerden seçilmiştir. Biga ve Tuzla Ayvacık sancaklarından. Böyle düşündüğünüzde Çanakkale çok popüler bir yer değil, bir yerleşke olarak var. Yani o dönemde çok aktivitesi yok. Çanakkale adı nerden geldi onu da irdelemek lazım. Çanakkale’nin gerçek ismi nedir. Buna da bakmak lazım. Tabi artık insanların kafasında Çanakkale olarak yerleşmiş bunu artık halk bilir. Bu konuda bir şey diyemem. Böyle bir istek doğrultusunda ne derler bilemeyiz. Ancak Çanakkale toprakları sonradan gelişen bir vilayet oldu” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş