havadurum

Şarlan; Yargı özgür insanın güvencesidir!

913

Çanakkale Barosu`nun 35`inci Olağan Genel Kurulu 3-34 Ekim (hafta sonu) gerçekleştirilecek. Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan`ın tekrar aday olduğu Baro Genel Kurulu öncesi Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamalarda bulunan Şarlan, sorularımızı yanıtladı. Çanakkale Barosu`nun 600`e yakın avukatı ifade eden Şarlan, komisyonları ve kurulları ile aktif olduğunu ve Türkiye`nin örnek barolarından biri olduğunu vurguladı. "Görev sürem boyunca avukatların hakları, yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü için çabaladık" diyen Şarlan, "Çanakkale Barosu toplumsal tüm davaları ülkemizin neresinde olursa olsun takip etmeye çalıştı. Bu davalarda mağdurun, mağdur yakınının yanında oldu" dedi. Şarlan, niçin tekrar aday olduğu konusunda ise, "Bugüne kadar verilen emek ve mücadeleyle, elde edilen tecrübeyle Çanakkale Barosu`nu, Türkiye`nin örnek ve öncü barolarından biri haline getirdik. Kazandığımız deneyim ile birlikte, önümüzdeki dönemde de değişen gündem ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda, yine etkin bir mücadele vereceğimize inanıyorum" dedi. 

 
İşte Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan`ın gazetemiz Çanakkale OLAY`a yaptığı açıklamaları...
 
OLAY: Çanakkale Barosu`nun hafta sonu Genel Kurulu var. Çanakkale Barosu`nu kısaca tanıtır mısınız? 

Bülent Şarlan: Çanakkale Barosu, 70 yıldır savunma, adalet ve hukuk için çalışan, 600`e yakın saygın avukatıyla, kurulları ve aktif komisyonları, yerel ve ulusal düzeyde çalışmalarıyla Türkiye`nin örnek barolarından biridir. 
 
OLAY: Avukatlık mesleği ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

Bülent Şarlan: Bizlerin gururla taşıdığımız cübbe, hukuka, ahlaka ve meslek onuruna yakışır şekilde davranmaya ettiğimiz yeminle bizlere emanet edilmiştir. Cübbelerimiz hiçbir zaman, hiç kimsenin önünde ve hiçbir sebeple  iliklenmemiştir. Çanakkale`nin ve bu ülkenin avukatları olarak onurlu bir  hak arama mücadelesi vermenin, alnı açık bir hayat sürdürmenin mutluluğu içindeyiz. Bu onurlu görevi, değerli meslektaşlarımın duyduğu güven ve sunduğu destekle Baro Başkanı olarak sürdürmüş olmaktan gurur duyuyorum. 
 
OLAY: Gündemimiz olan pandemi sürecinde Çanakkale Barosu olarak neler yaptınız? 

Bülent Şarlan: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, birçok meslekle birlikte avukatlık mesleği de bu süreçten olumsuz etkilendi. Yargıda süreler durdu, adliyeler çalışamadı, hatta bazı mahkemeler kapatıldı. Çanakkale Barosu olarak sürecin başında önce tüm Adliyelerdeki Avukatlar Odalarını dezenfekte ettik, bu süreçte tüm meslektaşlarımıza maske dağıttık, şehir genelindeki meslektaşlarımızın bürolarının dezenfeksiyonunu sağlayarak, adli yardım ve CMK ödemelerinin ivedilikle yapılmasına destek olarak meslektaşlarımızın mağduriyetlerini gidermeye çalıştık. Kalabalık şekilde toplanmanın mümkün olmadığı bugünlerde, kısa mesaj ve Whatsapp destek hattımız ile meslektaşlarımızı her konuda haberdar etmeye, bizlere aksettirilen her sorun hakkında aşama aşama bilgilendirmeye ve böylece evlerimizde olsak dahi iletişimi kopmamasını sağladık.
Tek dileğimiz bu olumsuz sürecin bir an önce bitmesidir. 
OLAY: Baro Başkanlığı göreviniz süresince en çok neyi yapmaktan mutlusunuz? 

Bülent Şarlan: Görev sürem boyunca avukatların hakları, yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü için çabaladık. Çok sayıda eğitim çalışması düzenledik. Meslek içi dayanışma, sosyal çalışma, toplumsal katkı, kurumsal güçlenme gibi konulardan tutun da çevre, kadın, çocuk ve toplum vicdanını yaralayan konulara kadar birçok alanda çalışmalar yaptık. Yerelde ve ulusalda projelerimizle ses getirdik. Meslek kuruluşları içinde örnek bir yer edindiğimiz kanaatindeyim. 
 
OLAY: Toplum vicdanı dediniz. Bunu açar mısınız? 

Bülent Şarlan: Çanakkale Barosu toplumsal tüm davaları ülkemizin neresinde olursa olsun takip etmeye çalıştı. Bu davalarda mağdurun, mağdur yakınının yanında oldu. Mesela, Çorlu`da Tren Kazası davası, Emine Bulut, Şule Çet, Av. Müzeyyen Boylu, Av. Zeydan Balcı, Ceren Özdemir gibi davalarda hep müdahil olduk. Sadece bu kadar da değil. Cezaevindeki çocuklar için de Elazığ ve Malatya`daki depremzedeler için de yardım kampanyaları gerçekleştirdik. Kaz Dağları`ndan Aydın`a kadar her yerde çevre duyarlılığımızı gösterdik. Kaz Dağlarını üstünün, altından daha değerli olduğunu yıllardır söyleyen ve mücadelenin yıllardır içinde olan da Çanakkale Barosudur. 
 
OLAY: Çanakkale Barosu`nun, kadına duyarlılığını da biliyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz? 

Bülent Şarlan: Kadın Hakları Komisyonumuz, Baromuzun aktif olarak faaliyet gösteren, güncel tüm gelişmeleri takip eden komisyonlarından biridir. Komisyonda görevli meslektaşlarımız, kadınlarımızı bilgilendirmek ve yaşayacakları her türlü sorunda, maruz kalabilecekleri her türlü haksızlıkta yanlarında olduklarını göstermek için düzenli olarak faaliyette bulunurlar. Bizler de kadınlarımızla ilgili her duyarlı çalışmanın yanında olur, desteklerimizi esirgemeyiz. Basın açıklamalarıyla, sosyal programlarla, farklı şehirlerde düzenlenen toplantılara katılımla, sunduğumuz görüş ve tekliflerle her zaman kadınlarımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. 
 
OLAY: Çanakkale Barosu`nun çocuk haklarıyla ilgile de çalışmaları nelerdir? 

Bülent Şarlan: Çanakkale Barosunun aktif bir Çocuk Hakları Komisyonu var. Meslektaşlarım, faaliyetleri, çalışmaları fedakarca ve bizler için çok değerli. Komisyondaki meslektaşlarımız Çanakkale`nin tüm okullarında verdikleri konferanslarla hukuku ve avukatlığı çocuklara anlattılar. Baromuz her sene "Çocuk Gözüyle Adalet" konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenler, çocuk yurtları ziyaret eder. Çocuk haklarının korunması adına düzenlenen her türlü şehir dışı çalıştay, konferans ve eğitime mutlaka meslektaşlarımız tarafından Çanakkale Barosu`nu temsilen aktif katılım sağlanır.
 
OLAY: Avukatların mesleki gelişimleriyle ilgili faaliyetleriniz nelerdir? 

Bülent Şarlan: Eğitimi çok önemsiyoruz. Stajyer avukatlarımızdan başlayarak tüm avukatlarımızı güncel mesleki bilgi ile donatmaya çalışıyoruz. Son süreçte CMK, Konkordato, Kişisel Verilerin Korunması gibi eğitimlerden, insan hakları, mali yükümlülükler, avukatlık mesleği, kadına şiddet konferansları gibi çok sayıda eğitim düzenledik. Stajyer avukatlarımıza yönelik de yıllardır farklı içeriklerde eğitimler ve staj eğitim programları gerçekleştiriyoruz. 
 
OLAY: Yargı Bağımsızlığı hakkında neler söylemek istersiniz? 

Bülent Şarlan: Yargının bağımsız olması, özgür insanın ve toplumun güvencesidir. Atatürk`ün de dediği gibi "Mahkemeleri bağımsız olmayan bir ülkenin devlet halinde devamı mümkün değildir". Yargı bağımsızlığı bir ülkenin hukuk devleti olmasının ön koşuludur. Bu nedenle hukuk devleti ilkesini ve bunun gereklerini yerine getirmeyi çok önemsiyoruz. Zira hukuk, suçlu ve güçlünün önündeki en büyük engeldir. Çanakkale Barosu olarak yargı bağımsızlığına leke getirebilecek her türlü gelişmenin karşısında durduk, durmaya da devam edeceğiz. 
 
OLAY: Neden tekrar aday oldunuz? 

Bülent Şarlan: Görev süremiz boyunca yönetim kurulumuz, kurullarımız, komisyonlarımız, gençlik meclisimiz ve destek veren meslektaşlarımızla birlikte mesleğimizin onuru, meslektaşlarımın saygınlığı ile sosyal ve ekonomik standartlarını arttırmak için çalıştık. Mesleğimizle ilgili her sorunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasından, toplumsal konulara kadar azami gayret gösterdik. Bugüne kadar verilen emek ve mücadeleyle, elde edilen tecrübeyle Çanakkale Barosu`nu, Türkiye`nin örnek ve öncü barolarından biri haline getirdik. Kazandığımız deneyim ile birlikte, önümüzdeki dönemde de değişen gündem ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda, yine etkin bir mücadele vereceğimize inanıyorum. Adalet ve demokrasi, mesleğimiz ve meslektaşlarımız için daha fazlasını yapmak istiyorum. 
 
OLAY: Bitirmeden önce neler söylemek istersiniz? 

Bülent Şarlan: Öncelikle bu hafta sonu yapılacak genel kurulumuzun meslektaşlarıma, Çanakkale Barosuna ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Hukukun, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının, adil yargılanmanın, demokrasinin, barışın ve sağduyunun ülkemizde ve dünyada egemen olmasını tek amacımızdır. Konuşmalarımı bitirirken hep zaman "Çanakkale geçilmez, hukuk devleti ve demokrasiden asla vazgeçilmez" diyor, herkese sevgi ve saygılar sunuyorum.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş