havadurum

Sarıbaş ve Soydan’dan Gül’e destek

TBMM Genel Kurulu`nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün, tutuklu milletvekilleriyle ilgili sözlerine CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan da destek verdi.

491
TBMM Genel Kurulu’nda yer alan CHP`li milletvekilleri; Gül`ün tutuklu milletvekilleri ve “Hiç kimse fikirleri ve fikirlerini medya yoluyla açıklaması yüzünden hapse düşmemelidir” sözlerini alkışlarken, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarının doğru olduğunu ve destek verdiklerini söyledi. Öte yandan CHP`nin tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal için sıraların üzerine de çiçek bırakıldı.
 
“Parlamenter sisteme gölge düşüyor”
Konu ile ilgili düşünceleri gazetemize açıklayan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, seçilmiş olan milletvekillerinin cezaevlerinde tutulmasının, parlamentonun eksik çalışması anlamı taşıdığını söyledi. Sarıbaş; “Seçilmiş bir insanın cezaevinde uzun süre tutuklu kalması ve asli görevini yapamaması demokrasilerde oluşmaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yargı sistemi yok. Türkiye Cumhuriyeti’nde seçilmiş milletvekilleri tutuklu olsalar bile hep salınmışlardır. Bu parlamentonun eksik çalışması demektir. Şu anda 8 milletvekilinin parlamentoda bulunmaması, TBMM’deki oylamaların doğru yapılmadığı ve eksik yapıldığı anlamı çıkıyor. Bu da parlamenter sisteme gölge düşürür” dedi.
 
“Suçlu ilan edilmeyenler, suçlu muamelesi görmemeli”
TBMM’de bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamalarına destek veren Sarıbaş; “Cumhurbaşkanı Gül’ün TBMM’de söylediği sözler doğrudur. Suçlu ilan edilmeyen hiçbir kimse suçlu muamelesi görmemelidir. Bu kadar uzun süre tutukluluk hali de dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Düşünce suçlarından yatanların, suçlu muamelesi görmesi ve uzun süre cezaevinde tutularak kamuoyunun önünde suçlu gibi gösterilmeleri mağduriyetleri güçlendirmektedir” diye konuştu.
 
“Parlamentoda tüm siyasi milletvekilleri bulunmalı”
Halk tarafından seçilen tüm milletvekillerinin TBMM toplantılarına katılarak çalışmalarda yer alması gerektiğini kaydeden Sarıbaş şu şekilde konuştu: “Türkiye’de adalet kavramı Başbakanın talimatıyla yönlendirilmesidir. Bu anlamda da yargı siyasallaşmıştır. Bu siyasi bir yargılamaya dönüşmüştür. Cumhurbaşkanı da özellikle bunu vurgulamıştır. Parlamenter rejimin yaşaması konusunda Cumhurbaşkanı uyarıda bulunmuştur. Demokrasinin yaşaması için yargı tamamen bağımsız olmalı. Buna göre de parlamentoda tüm siyasi milletvekilleri bulunmalı. Halk tarafından seçilen milletvekilleri TBMM’de çalışmalara katılmalıdır.”
 
Soydan’dan Gül’e destek
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; “Cumhurbaşkanı Abdullah gül’ün açıklamalarını doğru buluyorum. Son derece doğru temaslarda bulundu. Sayın Cumhurbaşkanı Gül, doğrusunu yapmıştır. Gül’ün tutuklu milletvekilleriyle ilgili değerlendirmesini destekliyorum” şeklinde konuştu.
Paylaş