Sarıbaş üç gün hastalığını sordu

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, son günlerde hayvanlarda görülen insanlarda görülen grip hastalığının benzeri belirtiler gibi hayvanlarda reaksiyon gösteren üç gün hastalığına ilişkin çeşitli sorunları, alınması gerekli önlemleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sordu.

570
İnsanlarda görülen ateş ile beraber burun akıntısı şeklinde ortaya çıkan grip hastalığının bir benzerinin son günlerde hayvanlarda da görülmeye başlandığını belirten Sarıbaş; “hayvanların gözleri kızararak, yaş akarken, kaslarında da gevşeme ve güçsüzlük belirtileri ile birlikte iştahsızlık ve uykusuzluk da görülmektedir. Üç gün hastalığı olarak ifade edilen bu hastalıktan dolayı, hayvanlarda ölümler olduğu gibi, süt miktarlarında da oldukça düşmelere neden olduğunu” söyledi.
 
Yaşanan bu durum itibarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yazılı cevaplaması için, Sarıbaş şu soruları iletti: “Son günlerde üç gün hastalığına yakalanan sayısında ciddi artışların kaydedildiği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise; Üç gün hastalığına yakalanan hayvan sayısının bölgelere göre tespiti yapılmış mıdır? Tespitlerin sonucu nedir? Hayvandan hayvana da geçen bu üç gün hastalığı virüsünün kaynağı nedir? Üç gün hastalığına yakalanıp da ölen veya telef olan hayvan sayısı nedir? Üç gün hastalığına yakalanan hayvanların etlerinin piyasaya sürüldüğü iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Üç gün hastalığına yakalanmış hayvanların et ve sütlerinin tüketen insanlar üzerinde ne gibi etki yaratmaktadır? Bu hastalıklı et ve sütü tüketen vatandaşlarımızdan hastanelere başvuran olmuş mudur/ Bunların sayısı nedir? Üç gün hastalığı nedeni ile ülkemizin ekonomik kaybı nedir? Bu hastalığa yakalanan hayvan sahiplerinin zararları karşılanıp, mağduriyetlikleri giderilmiş midir?”
Paylaş