havadurum

Sarıbaş TBMM kürsüsünden seslendi

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, TBMM’ye verdiği kanun teklifi ile ilgili söz aldı...

574
TBMM çatısı altında toplanan milletvekillerine kanun teklifi ile ilgili bir konuşma yapan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Bugün ülkemizde riskle ilgili, rantla ilgili önemli bir kanun tasarısı geçiriliyor. Çünkü, niçin “riskle”, “rantla” diyorum? Bugün buradaki kanunun, bugüne kadar uygulanan TOKİ’deki uygulamalar da dâhil olmak üzere baktığımızda, özellikle fakir vatandaşımızı, burada, sosyal yaşantıları da dâhil olmak üzere onları daha çok dışlayan, onları daha çok öteleyen, daha çok dışarıya götüren bir kanun anlayışı içerisinde olacağına inanıyorum. Çünkü onlara orada rant vermek, onların bulunduğu araziyi, arsayı istimlak etmek, resen el koymak, onların itiraz hakkını yok saymak, onların orada bundan sonraki yerlerine “Size bu kadar hakkınız düşüyor.” diye pay vermek, onlara burada dönüşümü sağlamak değildir. Oradaki insanlarımıza kent bütünlüğü içerisinde bunu dönüştürürken o insanların sosyoekonomik yapılarıyla birlikte gelecekteki yaşamını, plan bütünlüğü içerisindeki sosyoekonomik yaşamlarını düşünmek gerekir.
 
Bugün yapılan TOKİ binalarına da baktığımızda, bir kentsel bütünlük içerisindeki silüetler açısından, yeşil alanlar açısından, ulaşım açısından ve buna benzer sosyal yaşantı açısından baktığımızda yaşam tarzlarımızla ve özellikle bu tür yaşam tarzlarımızla bağdaşmadığını görüyoruz. Bunun için de bu yasanın, halkı yok sayan ve tamamen kendi tekelleşmesi altına sokan böyle bir afet yasasının hiç doğru olmadığını söylemek istiyorum. Onun için de mutlaka insan unsurunun olmadığı, kent planlamasının bütünleşmediği bir yaklaşım tarzının insanlarımıza huzur değil, mutsuzluk getireceğine inanıyorum” dedi.
 
Sarıbaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yarın o insanlarımızı oraya, binaya yerleştirdiğinizde onu satmak zorunda kalacaklardır. Çünkü orada yaşayan insanlarımız, yine bunların, “Olabilir, yapabiliriz, destekleyebiliriz.” anlamında vereceğimiz ya da tamamen yetkinin muhalefeti ya da kendi yandaşları dışındaki olanlara vermeyeceği inancını biliyorum. Bu düşüncelerle, bu afet yasasının, çok sosyal, çok halkın yanında olan ve çok rantabl olabileceğine inanmıyorum.”
Paylaş