havadurum

Sarıbaş, TBMM’de konuştu

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, TBMM`deki torba yası görüşmelerinde konuşarak gazilerin maaşları ve özlük haklarına dair açıklamalarda bulundu. Sarıbaş, “Gazilerimizin günlük yaşamında motivasyon ve morale ihtiyaçları vardır. Bu da ekonomiyle ölçülmez ve bu değerlerimiz kendilerini yalnız hissetmemelidirler” dedi.

793
Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde görüşmeleri devam eden ve `Torba Kanun` olarak bilenen kanun düzenlemelerinin 48`inci maddesi ile ilgili görüşlerini paylaşan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, “Başkan, çok değerli milletvekilleri; yine, bir torba değil, çuval yasa üzerinde ve bunun 48`inci maddesinde söz almış bulunuyorum. Bu maddedeki değişikliği tüm Cumhuriyet Halk Partisi olarak tabii ki kabul ediyoruz, bunu destekliyoruz. Ancak buradaki `üç` ibaresi yerine `dört` ibaresinin daha iyi olabileceğini, teknik anlamda da desteklenmesi gerektiğini sizlere ifade etmek istiyorum.Türk Silahlı Kuvvetleri devletimizin sınırlarını koruyup güvenliğimizi sağlamaktadır. Ülkemizin bütünlüğünü hedef alan terör örgütlerine karşı yurt içi ve yurt dışı mücadelede, her çeşit düşman veya teröristlerin saldırısı ile savaş bölgesindeki hareket ve hizmetleri sırasında yaralanmaktadırlar. Kimi kolunu, kimi bacağını da kimi de gözünü kaybetmektedir. Değerli arkadaşlar, vatanı için canını seve seve veren şehitlerimizin emanetlerini korumalı, bedenlerini düşünmeden siper eden gazilerimizin ve onların yakınlarının ne tür mağduriyetleri varsa onları ortadan kaldırmalıyız. Bugün yataklarımızda rahat yatabiliyorsak onların sayesindedir. Onlara ne versek azdır. Hükümet tarafından şehit yakınlarına, gazi ve yakınlarına terör mağduriyetleri nedeniyle ikinci iş hakkı yasayla verilmesine karşın uygulamalarda hâlâ sıkıntılar yaşandığı görülmektedir. Bu sıkıntılar bir an önce giderilmelidir” dedi.
 
“Gaziler muhtardan bile az aylık alıyor”
“Muharip gazilerin maaşlarını biliyor musunuz?” diyen Sarıbaş, “Şu anda Türkiye`de en az maaş alan durumdalar, 480 ile 600 lira arasında olup oldukça çok güç durumdadırlar. Bu maaşların acilen yaşanabilir düzeye çıkarılması gerekmektedir. Muhtar maaşlarından bile oldukça düşük düzeydedir. Gaziler arasındaki maaş farklılıklarının bir an önce giderilmesi ve maaşların yükseltilmesi, sosyal, özlük ve mali hakların iyileştirilmesi mutlaka sağlanmalıdır. Harp ve vazife malulü sayılanlara, sağlık raporu istenmeden, ücretsiz seyahat kartlarını ibraz etmeleri şartıyla 1.600 cc`den düşük ve beş yıl süreyle kullanmak şartıyla ÖTV`siz binek araçları alabilme hakkı verilmelidir. Ayrıca bu araçları birinci derecede yakınları da mutlaka kullanmalıdır. Kore ve Kıbrıs gazilerine ayrıca devlet madalyası verilmeli, Devlet Övünç Madalyası verilenlere de şeref aylığı mutlaka bağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
 
“Madalyalar verilmeli”
“Gazilerimizin günlük yaşamında motivasyon ve morale ihtiyaçları vardır” diyen Sarıbaş, açıklamalarını “Bu da ekonomiyle ölçülmez ve bu değerlerimiz kendilerini yalnız hissetmemelidirler. Günlük yaşamlarında çok zorluklarla karşılaşmaktalar ve otobüslere bile binerken yardıma muhtaç durumdadırlar. Vazife malulleri rütbelilerine yüzde 25 zam uygulanmalıdır. Harp, vazife şehit ve malullerine faizsiz konut kredisi verilmelidir. Devlet Övünç Madalyası maaşı mutlaka verilmelidir. Harp ve vazife malullerine iş hakkı da diğerlerine tanındığı gibi tanınmalıdır. Ortez-protez harp ve vazife malulleri için muhtaçlık şartı kaldırılmalıdır. Çıkarılan iş hakkından malul gazilerin de yararlanması sağlanmalıdır. Harp, vazife şehit aileleri ve malul gazilerin ailelerin katılım ve ilaç katkı payları da mutlaka alınmamalıdır çünkü bu ihtiyaçları karşılanırsa biz de geçmişimizden bugüne yaşam hakkını bizlere sağlayan ülkenin üniter devlet yapısıyla birlikte bugün varsak, bugün hâlâ nefes alabiliyorsak, bu ülkede yaşayabiliyorsak, bu ülkenin suyu ile havası ile yaşıyorsak bunların sayesinde rahat rahat oturabiliyoruz ve yaşayabiliyoruz. Onun için, özellikle sosyal devlet anlayışında bu gazilerine, malullerine sahip çıkmayan bir devlet geçmişine de sahip çıkmıyor anlayışını taşımaktadır ki bu konuda da bu maddeyi destekliyoruz ve aynı zamanda da bunun yeterli olmadığını ve 3`ün yerine 4 denemenin mutlaka daha başarılı olacağına inanıyorum” ifadeleri ile tamamladı.
Paylaş