Sarıbaş`tan yasaya tepki

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, 463 sıra sayılı Torba Kanunu`nun 15 ve 16. maddeleri ile ilgili vermiş olduğu önerge üzerine TBMM Genel kurulda söz alarak milletvekillerine seslendi.

457
Öncelikle madde üzerinde verdiği değişiklik teklifi üzerinde duran CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Bir taraftan çelişkiler yumağı yaşamaya devam ediyoruz. Bir taraftan AKP hükümetinin yerel yönetimlerdeki yetkilerini devretmeye çalışırken, bir taraftan da günü geliyor diğer yasalarda bu yetkileri almaya çalışıyor. Bugün, komisyonlarda görüştüğümüz ve bu arada yine de görüşmeye devam edeceğimiz çifte standartlar ve kanun üzerindeki kanun yapma tekniği ve kanunun, kanun içeriği anlamında da sürekli kendisiyle çelişen, diğer kanunla çelişen bir maddenin burada yine kendi özüyle çelişen bir madde üzerinde konuşuyorum. Çünkü koca ülkenin Bakanlar Kurulu ve Başbakan şunu iddia ediyor: Türkiye`nin bütün sorunlarını tek elden toplamanın ve bakanlar kurulunun bu kadar işinin olduğunu söylemesine rağmen burada kalkıyor, diyor ki 96`ncı maddede, bu değişikliği yaparak belediye meclislerinin elinden yetkiyi alarak, "Artık barların, pavyonların fiyatlarını da biz vereceğiz." diyor. Yani koca Türkiye Cumhuriyeti`nin devleti, artık bu kadar yerel yönetimlerin elinde olan bir yetkiyi alarak da bar ve pavyonların pazar ruhsatlarının, onların fiyatlarını belirlemeye kalkıyor” dedi.
 
“AKP, yasak zihniyetlerini koymaya devam ediyor”
Sarıbaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bakın, yine, yasal mevzuatta yumuşaklıklar yapmazsanız ve bunu da atlarsanız, yarın gene bir ay, iki ay içerisinde Türkiye bunu tartışacak ama siz, Reyhanlı`daki olayı ya da Türkiye`deki başka süreci gündem dışına çıkarıp bunun üzerinde toplamayı hedefliyorsanız başarıyorsunuz ama bu başarıyı yaparken yara alıyoruz ve bu Türkiye Cumhuriyeti`ndeki insanların yaşamına müdahale ve müsaderesine fırsat vererek onların içerisinde ötekileştirilen insanları, lütfen, yine söylüyorum, ötekileştirmeyin, kavga yapar hale gelmeyin. Onun için de, buradaki rakamlara bakın, Müslüman ülkelerde, yasak ülkelerde İran en başta geliyor. Niçin? Yasak olduğu için. Yasak karşısında AKP`nin karşı nedir? "Biz yasakları kaldıracağız" diyorsunuz ama bu akşamki yasa ne? Yasak koyucu. Bir tezatlık var. Ya bizde var anlayışımızda, ya ben Türkçe bilmiyorum ya da uygulamalarda bir tezatlık var ama şunu net söylüyorum: AKP, yasak zihniyetlerini koymaya devam ediyor.”
Paylaş