havadurum

Sarıbaş, köylülerin içler acısı halini sordu

Çanakkale CHP Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş yanlış tarım politikaları sonrasında son derece zor duruma düşen köylülerimizin durumunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sordu.

507
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verileri ve Türkiye Ziraatçılar Derneğinin açıklamalarına göre, dünyada söz sahibi olduğumuz birçok üründe, son yıllarda izlenen yanlış ve kötü tarım politikaları ile girdi fiyatlarında meydana gelen aşırı artış nedeni ile gerilere düştüğümüzü, hayvancılıktan pamuğa, hububattan sebzeye kadar, ülkemizi çok yakın bir gelecekte kara günlerin beklediğini belirten Çanakkale CHP Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş, “tarımda ciddi sıkıntıların yaşanacağının ilk işaretlerini, çiftçilerimizin borç batağına itilerek, işin içinden çıkamaz, elinde-avcunda neyi varsa yok pahasına elinden çıkarmak suretiyle kendini göstermiştir.Çiftçimiz perişan, hesaplar ortada, ülkemizin tarımla ilgili geleceği ise karanlıktır” dedi.
 
Sarıbaş,bu değerlendirmelerine bağlı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e şu soruları yöneltti;
“Kötü gidişat nedeni ile çiftçilerimizin elektrik dağıtım şirketlerine 3,9 milyar TL’yi, banka ve tarım kredi kooperatiflerine ise 55 milyar TL’yi bulan borçlarının biriktiği, biriken borçların ise ödenemeyerek icralık duruma düştükleri iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?
 
Bu yıl saman fiyatlarının %400 arttığı, 8 Ağustos 2012 de yayınlanan “sap, saman, ot ve yaprak ithalatının” serbest bırakılmasından sonra, son dört ay içerisinde 1.342 ton samanın ithal edildiği doğru mudur?
 
Bu iddialar doğru ise Cumhuriyet Tarihimizde, ülkemiz ilk defa saman ithalatı ilen tanışmış oldu. Bu durumu içinize sindirebiliyor musunuz?
 
2012 yılı kalemlerine baktığımızda pirinç, fasulye, ıspanak, kavun,mandalina, portakal, limon, nar, kuru kayısı, lahana ve marulun ithalat kalemleri içerisinde başı çektiğini doğru mudur? Bunların dışında 2012 yılında ithal ettiğimiz başka hangi tarım ve hayvancılık ürünü vardır? Bu ürünler hangi ülkelerde ne kadar ithal edilmiş ve ne kadar döviz ödenmiştir? Üretim açısından dünyada ilk sırada olduğumuz fındığın da ithal edildiği doğru mudur?
 
Ülkemizin tarım ve hayvancılıktaki içler acısı durum ortada iken,
uyguladığınız tarım ve hayvancılık politikalarınızın yanlışlığını kabul ediyor musunuz?
 
Ülkemizi tarım ve hayvancılıkta ülkemizi ele muhtaç duruma düşürüp, çitçimizi perişan eden yanlış politikalarınızın sürdürülmesinde ısrar etmeye devam edecek misiniz? Başaramayacağınıza inanıyor iseniz, görevinizi hakkı ile yerine getirebilecek ehli kişilere devretmeyi düşünüyor musunuz?”
Paylaş