CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş 2013 yılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine TBMM’inde yaptığı konuşmada Deriner barajı ile ilgili gerçeklemeleri gündeme getirerek, Başbakan’ın “Deriner Barajı ile Türkiye olarak yeni bir rekorun sahibi oluyoruz” sözlerini eleştirdi. Ali Sarıbaş şunları söyledi:”AKP, projeyi 2002`de devraldığında projenin maliyeti 1 milyar 723 milyon lira idi yani 957 milyon dolar. Bugün 2012 yılı sonunda 6 milyar 12 milyon lira olarak ilan ediliyor. 1 milyar dolara mal olacak projeyi AKP 3,5 milyar dolara mal ederek ilk rekoru kırmıştır. Maalesef Başbakan doğru söylüyor. Türkiye, yeni bir rekorun sahibi oluyor. Aradaki 2,5 milyar dolarlık fark ne oluyor? 2002 yılında 45 sente mal olacak elektrik, AKP`nin on yıl geciktirmesi sonucu 2012`ye geldiğimizde 165 sente mal ediliyor. Bu da vatandaşımızın cebinden fazla paranın çıkması demektir. İşte, AKP`nin, Başbakanın vatandaşlarımıza armağan ettiği ikinci rekor budur. ‘Bu rekorlar AKP’nin halkımıza yılbaşı hediyesidir’. Hayırlı uğurlu olsun”
Çanakkale Yatırımları bitirilmemiştir.
Orman ve Su İşleri Bakanının Çanakkale ziyaretinde “Çanakkale`yi biz barajlar ve göletler şehri yapacağız." sözleri üzerine “Konuşmak güzel. Gel gör ki bölgemizde 90`lı yıllarda inşaatına başlanan Taşoluk, Çokal ve Bavramdere barajları henüz bitirilememiştir. Diyeceksiniz ki: Bayramdere Barajını açtınız. Hayır, sulama göletleri bitmeyen bir barajı açsanız neye yarar? Halkımızı kandırmayın” dedi. Sarıbaş konuşmasını şöyle sürdürdü:”Bunun yanında, Devlet Su İşleri yatırımlarıyla sık sık övünmesine rağmen, Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale`de bitirilmeyen yatırım miktarları çok fazladır. Bu anlamda, Çan Karakoca, Altıkulaç, Biga Ayıtdere, Hacıpehlivanlı, Kaynarca, Ayıtdere Kemer Ovası, Yenice Hamdibey Asar, Lapseki Beybaşlı, Ezine Akçin gölet ve sulama inşaatları hala bitirilmemiştir. ‘Çanakkale’yi barajlar, göletler ve sulama tesisleri şehri yapacağız.’ diye bol keseden atmak kolay. En ufacık bir yağmurda ekili araziler sular altında kalıyor; hayvanlarımız telef olurken, vatandaşlarımız canından ve malından oluyor. En bariz olarak Eylül ve Aralık 2012 tarihlerinde yağan yağmur nedeni ile Çanakkale ve İlçelerimizde hayat ferç olmuş, 2 de vatandaşımız sel sularına kapılarak vefat etmiştir”
Çanakkale’nin suyuna sahip çıkacağız
CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş Kazdağları’nda maden arama çalışmalarına bağlı gelişecek risklere dikkat çekerek bu risklerden birinin de bölgenin su kaynaklarının zarar görecek olması olduğunu belirtti. Sarıbaş, Kazdağları çevresinde 1,5 milyona yakın vatandaşımızın yaşadığını belirterek “buralarda bulunan su kaynaklarımız, çok uluslu şirketlerin, altın şirketlerinin ve onların taşeronlarının tehdit ve kuşatması altındadır” dedi. Sarıbaş, maden arama ruhsatlarının verilmesine ilişkinde; ”Söğütalan, Bardakçılar, Halilağa, Hacıbekirler, Muratlar, Karıncalı, Zeytinli, Kirazlı, Kuşçayır, Ayvacık Bahçedere gibi pek çok yerde yapılan sondajlar nedeniyle içme ve kullanma suyu kaynakları kaybolacaktır. Ruhsat verilen sahalar bu bölgenin yani Kaz Dağlarının sulama havzası üzerindedir. Buralarını verdiğiniz sürece bu bölgede içme suyu, kullanma suyu ve sadece insanların değil sanayinin de susuz kalacağını belirtmemize rağmen yine de bu ruhsatları verdiniz” dedi.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünün kapatılması partizanlıktır
CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş Orman bölge Müdürlüğü’nün kapatılmasına ilişkin de şunları söyledi:”Çanakkale`nin yüzde 55`i orman. Orman Bölge Müdürlüğümüzü niye kapattınız? Yüzde 2 orman alanı dahi olmayan bölgelere niye orman bölge müdürlüğü açtınız? Bu partizanlık değil de nedir? "Orman İşletme Müdürlüğünün ya da bir başka deyişle Orman Bakanlığının asli görevi nedir?" diye merak ediyorum.