Sarıbaş AKP`ye yüklendi

Simülasyon Merkezi ile ilgili TBMM`de basın toplantısı yapan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, AKP hükümetini eleştiri yağmuruna tuttu.

609
Çanakkale Gelibolu Yarımadası`nda inşa edilen ve 80 milyon dolardan fazla paranın harcandığı, 8 bin 616 metrekare kapalı alanı bulunan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ile ilgili açıklama yapan CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Deniz Savaşları`nın, tarihte gurur duyulan eşsiz destanlardan birisi olduğunu söyledi. “Ne yazık ki bu eşsiz destanımız bu güne kadar hak ettiği ilgiyi göremediği gibi hep ihmal edilmiştir” diyen Sarıbaş; “Dünyada, büyük devlet olma iddiasında olanlar, geçmişine ve tarihine sahip çıkmakta, özellikle de sahip çıkarken azami özen göstermektedirler. Bu tür çalışmaları yurt dışında gördüğümüzde imrenir, neden bizim devletimiz, şanlı tarihine sahip çıkmaz diye de hayıflanırdık. Neyse ki 2011 yılında tarihimizin altın sayfalarını oluşturan Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili çalışmanın yapılacağını duyunca heyecanlandık ve Devletimiz tarihine sahip çıkıyor diye de sevindik. Ne yazık ki heyecanımız, sevincimiz daha işin başında kursağımızda kalmıştır. AKP, Ülkemizin her karışında uyguladığı eş-dost ve yandaşa devletin imkânlarını sunma politikalarının bir örneğini, tarihimize ve geçmişimize sahip çıkıyoruz aldatmacası ile Çanakkale’mizde de göstermiştir” dedi.
“Tarihimize yapılan saygısızlık aynen devam ediyor”
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi`nde AKP hükümetinin yanlış uygulamarını da eleştiren Sarıbaş; “Eskiden üzerinde Kabatepe Müzesi’nin bulunduğu alana kurulan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin (Simülasyon Merkezi) ihalesi, daha önce bu konuda hiç bir tecrübesi olmayan bir firmaya, verilmiş. Firmanın, asıl işinin termal otel işletmeciliği olduğunu görüyoruz. Uygulamaya konan projeye bir mimar gözüyle baktığımda bir sürü hatanın yapıldığını ve ciddiyetten uzak olduğunu gördüm. Bunun üzerine 21 Haziran 2012 tarihinde Çanakkale’de yaptığım basın toplantısında AKP’nin tarihimizi siyasete alet etmesini ve yapılan yanlışlıkları eleştirmiş ve bunu yapanları kınamıştım. O tarihten itibaren takriben 15 gün gibi bir süre ile Simülasyon merkezinin 11. Odasındaki AKP`nin beyin yıkama uygulamaları kaldırılmıştı. Tarihimize yapılan saygısızlığın aynen devam ettiğini, tarihi araştırmalar konusunda bilirkişilik yapan bir uzmanla yaptığımız gözlemler sonucunda görüp, kaygılanmakta ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Bu gözlem sonucunda da pek çok kastın ve yanlışlıkların yapıldığını tespit ettik” dedi.
“Tek kelime ile saygısızlıktır”
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi`nde yapılan yanlış uygulamalarla hem tarihe hem de aziz şehitlerin ruhuna saygısızlık yapıldığını kaydeden Sarıbaş şu şekilde konuştu: “Bunlara birkaç örnek vermek istiyorum. Örneğin; belgeselde kullanılan Atatürk’ün üniformasının o dönemine ait olmadığı, başındaki kabalak modelinin hiç kullanılmadığı, boynundaki dürbünün o dönemle hiç ilgisi olmadığı gibi omuzundaki apoletlerin de Türk Ordusunda hiç kullanılmadığını gördük. Askerlerimizin elindeki tüfeğin yanlış, süngülerin 1945 model, askerlerin ceket omuzlarında manşet olmaması gerekirken, manşet konulduğu, subaylarımızın ceketlerinde cep olmaması gerekirken cep konulduğunu, omuzlarına yıldız konulduğunu, (oysa yıldızlar Cumhuriyetten sonra kullanılmış olup, rütbeler apolet şeritleri ile belirlenirdi) İngiliz ve Anzak askerlerinin miğfer, tüfek ve teçhizatlarının yanlış olduğu, Seyit Onbaşı’nın anlatıldığı belgeselde de bir çok yanlışlıkların yapıldığını gördük. Tek kelime ile yapılan çalışmalar, tarihimize ve aziz şehitlerimizin ruhuna yapılmış saygısızlıktır. Büyük paralar harcanan proje, tarihi sorumluluk duygusundan uzak, doğru-dürüst bilgiye sahibi olmayanların insafına bırakılmış.”
“AKP’nin siyasi propagandası yapılmaktadır”
Simülasyon merkezinde gösterilen tanıtım filmlerinde AKP`nin siyasi propagandasının yapıldığını vurgulayan Sarıbaş; “Diğer taraftan da AKP’nin tarihimize karşı yaptığı saygısızlık da cabası. Şöyle ki; AKP’nin dini siyasete alet ettiğini, bu konuda sicilinin pek de temiz olmadığını bilmeyen yoktur herhalde. Bu yetmiyormuş gibi şimdi de şanlı tarihimizi, siyasi çıkarlarına alet etmek istemişler. Simülasyon merkezinin son bölümü olan 11’inci odada gösterilen tanıtım filmlerinde, AKP’nin siyasi propagandası yapılmaktadır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve eşlerinin görüntüleri eşliğinde AKP’nin siyasi şovu yapılmaktadır. “1915’den günümüze Türkiye” başlıklı odada, Çanakkale Savaşları`ndan günümüze kadar geçen süreç anlatılıyor. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine ait savaş araçlarının görüntüleriyle başlayan filmde, ilk olarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın G-20 zirvesindeki, fotoğraf çekimi esnasında, ülke liderlerinin duracağı yerleri belirtmek amacıyla konulan Türk Bayrağını yerinden alışı ekrana geliyor. Bu görüntü sırasında, “Üzerimizdeki emanetin bilinciyle gidiyoruz. Avrupa’dan Avustralya’ya, Uzak Doğudan Amerika’ya” seslendirmesi yer alıyor. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte, İngiltere ziyaretinde, Kraliçe Elizabeth tarafından karşılanışı yer alıyor. Şimdi sizlere soruyorum. Bu görüntülerin Çanakkale Deniz Zaferimizle ne ilgisi var?” diye konuştu.
“Halkımızın takdirine sunuyorum”
Sarıbaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tabi, böyle bir merkezin yapılması doğru. Bu tür çalışmaların sadece burada değil diğer tarihi bölgelerimizde de yapılması gerekir. Ancak burada gördüğümüz kadarıyla yatırım rakamının şişirildiğini, projenin çok pahalıya mal olduğunu düşünüyorum. Tabii bunun değerlendirmesi ayrı bir şey. Görüntülere baktığımızda ise içerik olarak tarihi bilgilerin yetersiz olduğunu görüyoruz. Ayrıca, Atatürk çok geri planlara atılmış. Sanki Mustafa Kemal Atatürk gölgelenmeye çalışılmış. Göğsüne şarapnel parçasının isabet ettiği bölüm hiç yok. Bu simülasyon merkezi kesinlikle doğru bir yatırım. Ancak, AKP tarihimize gölge düşürmüş, siyasi çıkarlarına alet etmiştir. Tarihi anlatımın bittiği yerde AKP’nin propagandası başlıyor. Sanki kendi partilerinin bir eseriymiş gibi çocuklarımızın beyinleri yıkanıyor. Bu etik değildir. Burada siyasi dayatma vardır. Bu zihniyeti kınıyorum. Siyasiler, hükümetler gelip geçicidir. Devletimiz sonsuza kadar var olacaktır. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi ile ilgili yanlış uygulamaları ve AKP’nin tarihimizi siyasi ranta dönüştürme ayak oyunlarını sizlerin aracılığı ile halkımızın dikkat ve takdirlerine sunuyorum.”
Paylaş