havadurum

Sarıbaş AKP hükümetine yüklendi

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, 473 sıra sayılı Ödeme ve Menkul Kıymetler Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili CHP Grubu tarafından verilen öneri üzerine TBMM`de söz aldı.

618
TBMM Kürsüsü`nden yaptığı konuşmada AKP hükümetine yüklenen CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; "AKP Hükûmeti ve sayın Recep Tayyip Erdoğan; son Gezi olaylarına kadar şöyle bir on yıllık süreç içerisinde Türkiye`deki krizlere ve halk eylemlerine nasıl bakmıştır, nasıl okuyabilmiştir ve başarılı olabilmiş midir veya kriz yönetmede ne kadar başarılı olmuştur? Şöyle bir bakmak isterim. Örneğin, öncelikle ötekileştirerek veya açılımlar süreci içerisinde başta Romen açılımı olmak üzere ve ilk Güneydoğu`daki Kürt açılımı, bir başka deyişle PKK açılımı diye baktığımız süreçlerden başlayarak oradaki süreci doğru yönetmiş midir?
 
Oradaki süreçte de hatırlarsanız, doğru bir yönetim ve krizi hiç iyi bir şekilde yönetememiş ve başarısız olmuştur. Orada birden insanlar umut bağlamışken yargının dahi sınır boylarına giderek orada farklı bir görüntüler sergilemesine karşın çok başarısız bir şekilde süreci yönetmiştir.
Yine bu süreç içerisinde, Irak ilişkilerine baktığımızda, bu krizi de iyi yönetememiş ve sonuçta da Bağdat hükûmetiyle Türkiye arasındaki kriz hâlâ çözülmüş durumda değil. Bir bakanın bile Irak`a gidişinde uçağının indirilmemesi söz konusu hâline gelmiştir" dedi.
 
"Doğru yönetemediniz"
"Yine İsrail`le ilgili bir krizin sürecine baktığımızda, yine Sayın Başbakan ve Hükûmet bu krizi de doğru yönetememiştir" diyen Sarıbaş; "Özellikle Güney Kıbrıs`taki petrol aramalarında sürece müdahil olarak müdahale edememiş ve bu süreç içerisinde de çok sert konuşmasına rağmen, orada gemilerimizle alıp etrafını sararak tehditvari konuşmasına rağmen, o süreci de başarılı bir şekilde yönetememiş ve o İsrail karşısında da petrol arama uluslararası şirketler tarafından devam etmekte ve Türkiye`nin haklarını koruyamamıştır. Yine İsrail`le ilgili, o süreç içerisinde geminin gönderilmesi ve İsrail tarafından gemiye saldırılarak oradaki vatandaşların öldürülme süreci de yine bu süreç içerisinde Hükûmet yani Recep Tayyip Erdoğan, bu konuyu da yönetememiştir.
 
Suriye`yle ilgili ilişkilerimize geldiğimizde de orada bir uçağımızın düşürülmesiyle birlikte başlayan sürecin bugün buraya gelmesinde de yine orada da tehditkâr tavırlar içerisinde olmuş ama bu süreci yine yürütememiştir.
 
Uludere`de 34 vatandaşımızın uçaklarımız tarafından bombalanması sürecinin krizini yine yönetememiş, hâlâ bu sürecin içerisinde nasıl çözüm aradığını bulamamış ve mahkeme, en sonuçta da tekrar sivil mahkeme görevsizlik kararı vererek askerî mahkemeye göndermiş ve oradaki vatandaşlarımızın vurulma sürecini de yine yürütememiştir" şeklinde konuştu.
 
"Krizlerin sürmesinde başarısızlıkları devam ediyor"
Sarıbaş şu şekilde konuştu: "Kriz sürelerini iyi yönetemeyen Recep Tayyip Erdoğan ve Hükûmetinin krizlerin sürmesinde başarısızlıkları devam ediyor. Suriye sınır kapısındaki patlama sürecini de yine yönetememiş, hâlâ bu sürecin sonucunu Türk kamuoyu ve Suriye için de paylaşamamıştır. Yine, Reyhanlı`da resmî kayıtlara göre 52 vatandaşımın ölümüyle sonuçlanan ve bombalama süreci içerisinde Türkiye`nin iç karışıklıklarıyla meydana gelen bu süreci de Recep Tayyip Erdoğan ve Hükûmeti iyi yönetememiştir. Yani, kriz yönetiminde ve Türkiye yönetiminde Recep Tayyip Erdoğan başarısızlıklarını devam ettirmiştir. Günümüzdeki gelişmelere bakacak olursak, Gezi Parkı`nı okuması ve Gezi Parkı`yla birlikte başlayan hareketin okumasını da baştan itibaren - Recep Tayyip Erdoğan iyi yönetememiştir."
Paylaş