Sarıbaş “24 Temmuz ‘Bağımsızlık Bayramı’ olarak kutlansın”

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, 24 Temmuz 1922 Lozan Barış Antlaşmasının önemine dikkat çekerek bu günün “Bağımsızlık Bayramı”olarak kabul edilerek kutlanması için kanun teklifi verdi.

519
24 Temmuz  Lozan barış anlaşmasının Türkiye Cumhuriyet Devletinin bu günlere gelmesinde çok önemli kilometre taşlarından biri, olduğunu belirten CHP Milletvekili Ali Sarııbaş bugünün  Bağımsızlık bayramı olarak kutlanması konusunda vermiş olduğu kanun teklifinin gerekçesi için şunları kaydetti : “Sevr Antlaşması ile; Trakya, Batı Anadolu ve Adalar Yunanlılara, Sivas, Malatya, Adana, Urfa, Antep, Maraş ve Suriye Fransızlara, Musul dahil, Irak ve Arabistan İngilizlere Güneybatı Anadolu, Rodos ve Oniki Ada İtalyanlara, Giresun, Ordu, Samsun, Tokat, Amasya, Sinop, Çorum, Kayseri’nin doğusu, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak ve Bilecik Osmanlıya bırakılıyor, Doğu Anadolu’da Ermeni ve Kürt Devleti kuruluyordu. Osmanlı Devleti, emperyalist devletlerin baskılarının artırdığı son döneminde,  padişah tahtını koruma adına verdiği tavizlerle, ülkemiz topraklarının masa başında paylaşımı ve sonuçta işgalle sonuçlanmıştı. Ordusu terhis edilmiş, silahları ellerinden alınmış, halkı, umutsuz, yoksul ve çaresiz.
 
Tarih 19 Mayıs 1919, Samsundan bir Güneş doğuyor, bu Güneş tüm Anadolu’yu bilinçlendirmek, bilgilendirmek, örgütlemek ve aydınlatmak üzere yayılıyor. Önce Amasya Genelgesi, arkasından Erzurum Sivas Kongreleri ve nihayet 23 Nisan 1920 Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılıyor. Mustafa Kemal ATATÜRK, arkasında inançlı, bilinçli, umutlu ve örgütlü bir Ulus. Elde silah yok, cephane yok. Önderine inanan, güvenen, tarihin hiçbir devirde boyunduruk altında yaşamamış, Bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen yaşlı, genç, kadın, erkek tüm Türk Halkı. İşte bu tek yürek, tek yumruk olmuş halk, Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde topraklarını işgal etmiş yedi düvele karşı, Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık mücadelesi vererek 24 Temmuz 1922 de Lozan Barış Antlaşmasının imzalanması için Emperyalist Güçlerin masa başına oturmasını sağlamıştır.
 
Bu antlaşma çok önemli bir antlaşmadır. O güne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni muhatap dahi kabul etmeyen işgalci güçler, 24 temmuz 1922 Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye Büyük Millet Meclisini resmen tanınmıştır. Bu antlaşma; bir devrin kapanması ile Türkiye Devletinin doğması, Bağımsız bir devlet olarak Türkiye Devletinin tanınması açısından çok önemlidir. Arkasında tüm mazlum ülkelerin uyanış ve kalkışı adına örnek aldığı, Ulusal Kurtuluş ve Bağımsızlık mücadelesi gibi bir destan yatan Türkiye Cumhuriyet Devletinin bu günlere gelmesinde çok önemli kilometre taşlarından biri, hatta en önemlisi diyebileceğimiz, bu günlere gelmemize borçlu olduğumuz 24 Temmuz 1922 Lozan Barış Antlaşmasının önemini inkar edemeyiz. Bu nedenlerle bu günün “Bağımsızlık Bayramı”olarak kabul edilerek kutlanması gerekmektedir. Bu nedenlerle bu Kanun Teklifimizi vermiş bulunuyorum.”
Paylaş