havadurum

Sarıbaş’tan TBMM’ye kanun teklifi

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini gerekçesi ile birlikte TBMM’ye sundu...

491
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinde şu ifadelere yer verdi:
 
“MADDE 1- 18/2/1963 tarihli ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. e) Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan katı atık yönetim birliklerine ait taşıtlar.
 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
Gerekçe; Katı Atık Yönetim Birlikleri, Avrupa Birliği’nin bir projesi olup,  Belediyelerin ve il Özel İdarelerin bir araya gelerek, Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş bir birliktir. Katı Atık Birlikleri’nin Sermayesini, Avrupa Birliği’nin hibeleri, İller Bankası’nın Krediler ve Belediyelerin Öz Kaynakları oluşturmaktadır. Katı Atık Yönetimi Projesi çerçevesinde hizmet veren Birlikler, çöp döküm sahaları rehabilite etmekte, çöplerin toplanmasından bertarafına kadar geçen süreçte gerekli olan mal ve ekipmanlar ile çöp toplama araçları ve sahadaki kumbaraların boşaltılması ve havzadaki ambalaj atıklarının çöpten ayırma işlemlerini yapmaktadırlar.
 
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4.nci maddesinin (a) bendinde, genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli daireler, il ve özel idareleri ve belediyelerle köy tüzel kişiliklerince iktisap edilerek bu daire ve idareler adına kayıt ve tescil edilen taşıtların (bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç) Motorlu Taşıt Vergisinden muaf olduğu, bu maddeye 3418 saylı Kanunun 12.nci maddesiyle eklenen fıkrada, Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili muaflık ve istisna hükümlerinin, bu Kanunun hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, bu Kanunda yer almayan istisna ve muaflıkların hükümsüz olduğu belirtilmiştir. 5355 sayılı Kanuna göre birlikler hükmi şahsiyete haiz amme müesseseleridir. Kendine has organları ve müstakil bir tüzel kişiliği olan devamlı bir teşkilat, müstakil bir kamu kurumu mahiyetindedir. Bu tüzel kişiler ortak vazifelerini ifa ettikleri mahalli idarelerin bu vazifeleri ifa hususunda haiz oldukları hukuk ve salahiyete haizdir. Her kurum ve tüzel kişilik gibi birliğin de bir amacı ve bu amacı ilgili faaliyet konusu vardır. Bu faaliyet konusu da kendini oluşturan idarelerin mecburi veya ihtiyari hizmetlerinden bir veya birkaçıdır. Birliğin kuruluşu bir nizamnameyi gerektirmesi dolayısıyla birliğin statüsü sübjektif ve akdi bir maliyet içermektedir. Bunun için de üye idarelerle birlik arasındaki ilişkiler ve birliğin gerek idarenin gerek faaliyetinin tabi olduğu usuller kamu hukuku kurallarına tabidir.
 
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun söz konusu 4. Maddesinde ise ancak belediye veya il özel idaresi tüzel kişiliğince iktisap edilecek onun adına kayıt ve tescil edilen taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden muaf olduğu belirtilmiştir. Ancak birliklerin yukarıda belirtilen hukuki mahiyetleri üye belediyelere veya il özel idarelerine kanunlarla verilen hizmetlerin yerine getirilmesinde yardımcı olmak veya bunları bizzat yapmak, devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapmaya yönelik faaliyetleri yapmak amacıyla kurulması hususları göz önüne alındığında, belediye veya il özel idaresi tüzel kişiliğine ait araçlar nasıl motorlu taşıtlar vergisinden muaf olursa bunlar tarafından kurulan birliklerin sahip olduğu araçlarında bu vergiden muaf olması gerekir. Doğrudan doğruya belediye veya il özel idaresi tüzel kişiliği adına kayıtlı araçlar vergiden muaf iken bunların birleşerek kurduğu birliklerin araçlarının muafiyetten ayrı tutulması kanunun amacına da aykırıdır. Bu nedenlerden dolayı belediyeler ve il özel idarelerince kurulan birliklerin araçlarının da Motorlu Taşıt Vergisinden muaf tutulması ve birliklerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bu kanun teklifini vermiş bulunuyoruz.”
Paylaş