Sarıbaş’tan TBMM’ye 4+4+4 soru önergesi
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, AKP`nin eğitime 4+4+4 şeklinde kademeli sistem getirilmesini öngören yasa teklifiyle ilgili TBMM’ye soru önergesi sundu.
TBMM’ye sunduğu önergenin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Bakanlığınızca, 8 yıllık zorunlu eğitim ikiye bölünerek 4+4 şeklinde değiştirilmek üzere hazırlanan yasa tasarısı TBMM’ye sunulmuştur. Buna göre; hali hazırda uygulanmakta olan, sekiz yıllık zorunlu eğitimin ne tür sakıncaları görüldü de, 4+4 olacak şekilde ikiye bölünerek yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulmuştur? Bu tasarı, Başbakanın bir süredir gündeme taşıdığı ‘dindar gençlik yetiştirme’ projesinin bir parçası mıdır? Öyle ise! ‘kindar gençlik’ yetiştirmek üzere de bir kanun tasarısı hazırlık çalışması var mıdır? Bu tasarı hazırlanırken, Öğretmenlerin, Öğrencilerin, Velilerin, Eğitim Sendikalarının, Sivil Toplum Örgütlerinin, Üniversite ve Akademik Çevrelerinin görüş ve önerileri alınmış mıdır? Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunmuş olduğunuz, bu 4+4 eğitim sistemini dünyada uygulayan ve başarılı sonuç alan bir ülke var mıdır?
Kanun Hükminde Kararnamelerle Milli Eğitim Bakanlığı teşkilat yapısı değiştirilerek, AKP zihniyetinde planlı ve programlı bir ideolojik hegemonya oluşturulmuştur. TBMM Başkanlığına sunmuş olduğunuz bu yasa ile oluşturduğunuz ideolojik hegemonyayı kalıcı halem mi getirmeyi mi amaçlıyorsunuz? Mevcut sistemde ilköğretim 8 yıl zorunlu olduğundan öğrenci bu süre bitmeden okuldan ayrılamıyordu. Sekiz yılı ikiye bölerek uygulamaya koymayı düşündüğünüz 4+4 uygulaması ile öğrenci isterse 4. Sınıftan sonra açık öğretime geçebilecektir.
Buna göre, birinci kademeden sonra özellikle kız öğrencileri açık öğretimle kuran kurslarına yönlendirilmelerinin önünün açılması mı amaçlanmaktadır? Getirmek istediğiniz yeni sistemle 4. sınıftan sonra, yani ikinci 4 yıllık kademede ortaöğretim okulları yeniden mi açılacaktır? Bu ortaöğretim okluların içinde İmam Hatip Ortaokulları da yer alacak mıdır? Bu yasanın gerçek amacının İmam Hatip Ortaokullarının yeniden açılmasının önündeki engellerin kaldırılması mı amaçlanmaktadır? Mevcut sistemde zorunlu 8 yıl eğitimden sonra bir diploma veriliyordu. Getirmek istediğiniz eğitim sistemi ile ilk 4 yıldan sonra ve ikinci dört yıldan sonra olmak üzere öğrencilere iki diploma mı verilecektir?” dedi.