Sarıbaş’tan gerekçeli kanun teklifi

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında Kanun Teklifi’ni gerekçesiyle birlikte TBMM’ye sundu.

516
 
KDV Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifini TBMM’ye veren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, teklifinde şu ifadelere yer verdi:
 
“MADDE 1-25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. ‘EK MADDE 1- Çiftçilere tarımsal üretimde kullanılmak üzere yapılan motorin ve gübre teslimleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından zirai mücadelede kullanılmak üzere ruhsatlandırılan bitki koruma ürünleri, bu ürünlerin terkibinde bulunan aktif maddeler ve aktif madde üretiminde kullanılan hammaddeleriçin katma değer vergisi oranı % 1 olup Bakanlar Kurulu bu oranı bir katına kadar artırmaya yetkilidir.’
 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
Gerekçe: Bilindiği üzere çiftçilerimiz tarımsal üretimi gerçekleştirirken çok çeşitli zorluklarla karşılaşarak sıkıntı çekmektedirler. Bunların başında da girdi maliyetlerinin yüksekliği gelmektedir. Bu maliyetlerin içerisinde en büyük payı isi motorin, gübre ve zirai ilaçlar oluşturmaktadır. Bu girdi maliyetlerinin üretim maliyetlerindeki payı, elde edilen gelir karşısında çok büyük oranlarda seyretmektedir. Dünyanın en pahalı tarımsal girdileri kullanmak zorunda olan çiftçilerimizi rahatlatmak, nefes alarak ayakta kalmalarını sağlamak üzere, öncelikle en önemli girdi maliyetlerini oluşturan motorin, gübre ve zirai ilaçlardan alınan Katma Değer Vergisi oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Katma Değer Vergilerinin düşürülmesi ile üretim girdi maliyetleri düşüreceği için üretime de olumlu yansıyarak, üretim artışları sağlanacaktır. Üretimin artışı ile tüketim ucuzlayacak ve dolayısı ile tüketenlerin bütçesine de olumlu yansıyacaktır. Dolayısı ile üretim maliyetlerinin en önemli kalemleri olan Mazot, gübre ve zirai ilaçların Katma Değer Vergilerinin düşürülmesi ile hem üretici hem de tüketici kazanacaktır. Sonuçta tüm Türkiye’nin kazanması için bu kanun teklifini vermiş bulunuyorum.”
Paylaş