Sarıbaş’tan Bardakçılar kaplıca önergesi

Gazetemizin, ‘Altıncılar, Kaplıca sularına da göz dikti’ başlığı ile okuyucularına duyurduğu kaplıca haberi TBMM’ye taşındı. Kazdağları’nda altıncı şirketlerinin başta su kaynakları olmak üzere çevresel değerlere yapacağı saldırılarının, yeni bir tezgahını ortaya çıkaran gazetemizdeki haber kentte büyük yankı uyandırırken, bölge halkının da tepkisini neden olan bu tezgahın kamuoyunda bomba etkisi yaratmasıyla birlikte CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, çevre felaketlerine neden olacak altın şirketlerinin bu girişimine engel olmak için duruma el attı.

657
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, altın üretimi ve araması için su ihtiyacının önemini bilen ve akıl almaz tezgahlar içersine giren altıncı firmalarının, bölge halkının içme suyu olarak kullandığı Ağı Dağı içme suyundan sonra şimdi de kaplıca sularına dadanmasını TBMM’ye taşıyarak verdiği soru önergesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı soru yağmuruna tuttu.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM’ye soru önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Bardakcılar Dağ Kaplıcalarının yeni açılan kuyularla birlikte Ankara’da ihaleye çıkarılarak, bölgede altın işletmeciliği yapan yabancı bir firmaya verildiği iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Bardakçılar kaplıcası karşısında MTA tarafından sondajı yapılan saniyede 96 litre kapasiteli kaplıca su kaynağının altıncı bir şirkete satılması konusu şimdi Başbakan tarafından yanıtlanacak.
 
TBMM’ye sunduğu soru önergesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talep eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Bardakcılar Dağ Kaplıcalarının yeni açılan kuyularla birlikte Ankara’da ihaleye çıkarılarak, bölgede altın işletmeciliği yapan yabancı bir firmaya verildiği iddialarının doğru olup olmadığını sordu.
 
Sarıbaş; “Bardakcılar Dağ Kaplıcaları Çanakkale İli, Çan İlçesi, Bardakçılar Köyü sınırları içerisinde yer alıpSağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı Köy tüzel kişiliğine aittir. Turizm Termal bölgesi ilan edilen bölgede, Muhtarların, Belediye Başkanlarını, turizm işletme sahipleri ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturdukları tesisler Osmanlı dönemden beri kullanılmakta olup, bölgenin de tek turizm termal bölgesi olup, bölgenin de gelişiminin tek güvencesidir. Son günlerde MTA’nın anılan bölgede sondaj yaparak sıcak su aradığı, hatta takriben 750 metre derinlikte, 96 lt/sn. debiye sahip sıcak su bularak yeni kuyular açtığı söylenmektedir. Kaz Dağları’nın eteklerinde, adeta bir cennet köşesi görünümünde, çam, meşe ve çınar ağaçlarının ve pırıl pırıl dere yatağının üzerinde, Kaz Dağları’ndan kaynayan şifalı kaplıca suyuna,  MTA ‘nın son günlerde açtığı kuyular da eklenerek, Bardakçılar Köyü ve bölgesel birliklerin haberi olmadan, Ankara’da ihaleye çıkarılarak yabancı bir altın şirketine satıldığı söylenmektedir.
 
Buna göre; Bardakçılar Köyü tüzel kişiliğine ait olan Bardakcılar Dağ Kaplıcaları, yeni açılan Kuyularla birlikte Ankara’da ihaleye çıkarılarak, bölgede altın işletmeciliği yapan yabancı bir firmaya verildiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise ihaleyi alan firma bölgede altın işletmeciliği yapan Kuzey Biga Madencilik Anonim Şirketi midir? Bu firma ihaleyi hangi koşullarda, kaç yıllığına ve kaç liraya almıştır? İhaleyi alan Kuzey Biga Madencilik Anonim Şirketi’nin paravan bir şirket olduğu, arkasındaki şirketin Alamos Gold şirketi olduğu ve Kuzey Biga Madencilik Anonim Şirketi’nin ihaleyi aldıktan sonra Alamos Gold Şirketine devrettiği iddiaları doğru mudur? Devretme hakkı var mıdır? İddialar doru ise hangi koşullarda, kaç yıllığına ve kaça devretmiştir? Bölgenin gelişiminin tek çıkış yolu olan termal suyununyabancı bir firmaya satılması, bölge yaşayan insanımızın kültürel ve ekonomik olarak mağdur edilmesine neden olacağı aynı zamanda ulusal çıkarlarımızla da çelişeceği iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Bölge insanımızın endişe ve mağduriyetlerini giderecek bir çalışmanız var mıdır?” dedi.
Paylaş