havadurum

Sarıbaş’ın soru yağmuru sürüyor

CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş ülkemizin sorunlarına ilişkin konuları yazılı soru önergeleri ile takip ediyor. Sarıbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için azalan süt,süt ürünleri ile tavuk eti üretimini gündeme taşıdı.

1094
CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş, TUİK’in Aralık 2012 istatistiklerine göre, 2012 Ekim ayında toplanan inek sütü miktarının bir önceki % 2,1 oranında azaldığını toplam peynir üretiminin bir önceki aya göre % 4,6 azaldığını, toplam yoğurt üretiminin bir önceki aya göre % 5,4 azaldığını ve toplam ayran üretiminin bir önceki aya göre % 5,4 azaldığı belirterek şunları sordu: “Ekim 2012 verilerine baktığımızda, Eylül 2012 ye göre toplanan inek sütü miktarında, toplam peynir, yoğurt ve ayran üretiminde ciddi düşüşlerin olduğu görülmektedir. Bu düşüşler doğru mudur? Süt toplama miktarı ve buna bağlı gerçekleştirilen üretimdeki düşüşlerin sebepleri nelerdir? Toplanan inek sütü miktarındaki azalışın ve dolayısı ile süte bağlı ürünlerin üretimindeki düşüşün altında, besicilerimizin artan yem ve diğer girdi fiyatlarındaki artış sonucu, süt üreticilerimizin hayvan sayısındaki ciddi düşüşler yaşamasının etkisi var mıdır? Süt üretimindeki düşüşün, Cumhuriyet tarihimizde ilk defa, besicilerimizin en temel gereksinimleri olan saman ithalatı ile tanışmasının caydırıcı bir payı var mıdır? İnek Süt üretimi ve buna bağlı peynir, yoğurt ve ayran üretimindeki düşüşün önlenmesi için tedbir almayı düşünüyor musunuz? Almayı düşündüğünüz tedbirler nelerdir?”
 
Tavukçu-luğun sorunlarını sordu
CHP Çanakkale Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Sarıbaş, TUİK’in Aralık 2012 istatistiklerine göre, 2012 Ekim ayında; kesilen tavuk sayısının Ekim 2012 de Eylül 2012’ye göre %8,7 azalırken bir önceki yılın aynı ayına gire % 2,1 azaldığını,Tavuk eti üretiminin Ekim 2012 de, 2012 Eylül ayına göre %10,8 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre % 7 azaldığını ifade ederek bu konuya ilişkinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e şunları sordu: “Bu düşüşler doğru mudur? Düşüşlerin sebepleri nelerdir? Kesilen tavuk sayısı ve tavuk eti üretimindeki düşüşün, üretici ve tüketicilere yansıması nasıl olmuştur? Tavuk kesim sayısı ve tavuk eti üretimindeki düşüşün önlenmesi için tedbir almayı düşünüyor musunuz? Almayı düşündüğünüz tedbirler nelerdir?”
Paylaş