Sarıbaş’ın önergesine Yazıcı’dan cevap

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın TBMM’ye verdiği Yüksekova Esendere Gümrük Sınır Kapısı ile ilgili önergeye cevap geldi.

717
TBMM’ye verilen önerge Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından yazılı olarak cevaplandırıldı. Söz konusu iddiaların doğru olmadığını savunan Bakan Yazıcı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
 
“Söz konusu iddialar doğru olmayıp, 31.07.201.1 tarihinde terör örgütü sempatizanlarınca Esendere sınır kapısı çevresinde yapılan eylem sırasında, eylemcilerin direğe çekil i bayrağa uygunsuz bir tavır takınmaları ihtimaline karşı bir vatandaşımız tarafından bayrağın indirilerek görevli gümrük muhafaza memuruna teslim edildiği anlaşılmış, konunun aydınlatılması için inceleme başlatılmıştır. Esendere Gümrük Müdürlüğü`nden İran`a yapılan ihracatlar, sınır ticareti kapsamında gerçekleştirilen işlemler ile bazı firmaların Esendere, Hakkari, Ambarlı, ve Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlüklerinden yaptıkları ihracatların incelenmesi amacıyla başmüfettiş ve müfettişlerden oluşan bir çalışma ekibi, görevlendirilmiş, konuya ilişkin farklı tarihlerde alınmış onaylar birleştirilmiş ve böylelikle denetimin etkinliği arttırılmıştır.
 
Konuyla ilgili olarak düzenlenen I, sayılı. 07.02.2011. günlü Soruşturma Raporunda, inceleme soruşturma konusu firmalar adına Esendere, Halkalı, Ambarlı ve AHL Gümrük Müdürlüklerince tescilli ihracat beyannameleri, ile ihracat beyannamelerinde kayıtlı bedeli, yaklaşık 400 milyon TL olan ihracat için 23 milyon TL haksız KDV iadesinden yararlandıklarının tespit edildiği belirtilmiştir. Anılan soruşturma raporu gereğinin yapılması için; Ankara, Yüksekova ve Küçükçekraece Cumhuriyet Başsavcılıklarına; Kalkınma, Ekonomi ve Milli Savunma Bakanlıklarına; Bakanlığım birimlerine; haksız alman KDV`nin takip ve tahsili için Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığına; suç gelirlerinin aklanması mevzuatı açısından, değerlendirilmek üzere Maliye Bakanlığı Mali Suçlan Araştırma Kurulu Başkanlığına; ayrıca Hakkari. Valiliğine gönderilmiştir. Müfettişlerce, ihracatlar sonucu elde edilen bu kazanınım terörün finansmanında kullanıldığı yönünde kesin bir tespitte bulunulmamış; terörün finansmanında kullanıldığı yönünde yorum yapılmıştır. Anılan soruşturma raporu bu açıdan değerlendirilmek üzere MİT Müsteşarlığına gönderilmiştir. Sözü edilen soruşturmada görevli, farklı müfettişlerden alınan yazılardan uyumlu bir çalışma yapılamadığı anlaşıldığından muhtemel sorunların önlenmesi amacıyla mezkûr incelemenin devamım yürütmek üzere 6 müfettiş görevlendirilmiş olup: yeni görevlendirilen müfettişler tarafından İran`a gidilip ihracatların gerçek olup olmadığının araştırılması dahil geniş çaplı inceleme, araştırma devam etmektedir.
 
Ayrıca, konuya ilişkili 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Gümrük ve Ticaret Müfettişlerince bir inceleme yürütülmekte olup; inceleme halen devam etmektedir. Bakanlığımın yeniden yapılandırılması kapsamında işin niteliği ve etkin iş üretimi amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde 3 ayrı grup başkanlığı oluşturulmuştur. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı`nın çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmelikte de söz konusu grup başkanlıklarında görevli müfettişlerin çalışma ve görev kapsamı ile yetki ve sorumlulukları açıkça belirlenmiştir. Dolayısıyla anılan müfettişler bu kapsamda çalışmalarını sürdürmekte olup; yetkilerinin alınması söz konusu değildir.”
 
Sarıbaş’ın önergesi
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın TBMM’ye sunduğu önerge ise şu şekilde:
Gümrük ve Ticaret Başmüfettişinin Yüksekova Esendere Gümrük Sınır Kapısı`nda yaptıkları incelemeler sonucunda; Sınır Kapısı`nda denetim ve karar verme yetkisinin terör örgütünün eline geçerek "kaderine terk edildiği", Türk Bayrağının indirilerek, sınır kapısına örgütün flamasının asıldığı. Gümrük personelinin, terör örgütü militanlarmca tehdit ve baskı altına alınarak, memurların rutin iş ve işlemlerini yapamaz hale getirildiği, Durumun rapor edilerek, Esendere Gümrük Müdürluğü`ne ve Hakkâri Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüme teslim edildiği, başta Gümrük Müsteşarı olmak üzere bakanlığın diğer birimlerine de bilgi verildiği, iddia edilmektedir. Bu İddialar doğru mudur? Bu iddialar doğru ise; müfettişlerce tespit edilip, rapor haline getirilen bu kanunsuz durumla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturmanın sonucu ne olmuştur? Her konuşmanızda "yasadışı ticaret yapanlara göz açtırmayız, yoksulluğa ve hukuksuzluğa da asla taviz vermeyiz" derken, Yüksekova Esendere Gümrük Sınır Kapısı`nın terör Örgütünün üstünlüğüne bırakılması karşısında ne düşünüyorsunuz? Beş yüz milyon doları bulduğu iddia edilen hayali ihracatın yanında, haksız yere de 23 milyon dolar KDV iadesinin yapıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise hayali ihracatı yapıp KDV iadesi alan firmaların İsimleri nedir? Hayali ihracatı, aralarında, Gümrükler Genel Müdürlüğünde üst düzey yöneticilerin de bulunduğu bürokratların ^görevi kötüye kullanma" suçundan, soruşturulması istenmesine karşın, bakanlığınızca soruşturmaya izni verilmezken, ülkemizin menfaatlerini göz önüne alarak soruşturma açılmasını talep eden müfettişlerin soruşturmaya tabi tutulduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise soruşturma izni verilmemesinin nedeni nedir? Dosyaların zaman aşımına uğratılmak istendiği doğru mudur?”
Paylaş