Sanatın kalbi Çanakkale’de atıyor

Bu yıl 4`üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Çanakkale Bienali kapsamında düzenlenen etkinliklerde sanatsal çalışmalar görücüye çıktı. Savaşa sanatın diliyle `dur` diyen Çanakkale Bienali, Platon`un "Savaşın Sonunu yalnız ölüler görür" sözünü de konsept olarak belirleyerek, `Barışın kenti` Çanakkale`den barış mesajı veriyor.

1000
 
 
Çok sayıda sanatçının katıldığı Uluslararası Çanakkale Bienali kapsamında özel proje açılışı Mahal Sanat Merkezi`nde gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı çok sayıda sanatçının yer aldığı etkinlik yapılan konuşmalar ile start aldı. Yabancı konuklar bienal ile ilgili düşüncelerini paylaşırken, duvarlara yazıların yansıtıldığı özel proje çalışmasının yer aldığı mekanda sanatseverler, sanatsal çalışmayı dikkatle inceledi. Mahal Sanat Merkezi`ndeki etkinliğin ardından katılımcılar, Lübnanlı fotoğraf sanatçısı Akram Zaatari`nin ‘Reddeden Pilota Mektup’ konulu gösterimi izledi. Korfmann Kütüphanesi`nde düzenlenen gösterime ilgi gösteren sanatseverler, yaklaşık 35 dakikalık gösterimi izledikten sonra 4. Uluslararası Çanakkale Bienali resmi açılışı için DOĞTAŞ Bienal ana mekanına geçtiler.
 
 
Bienale görkemli açılış
Uluslararası Çanakkale Bienali’nin resmi açılış töreni yoğun ilgi gördü. Sanatçıların farklı çalışmalarının yanı sıra çok sayıda eserlerin yer aldığı resmi açılışa Belediye Başkanvekili Bilge Şimşek, Doğtaş Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Doğan, Bienal Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra, Bienal Genel Direktör Seyhan Boztepe, CABININ Yönetici Küratörü Deniz Erbaş, Av. Muharrem Erkek, Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Evrensel Gazetesi Yazarı Mıgırdiç Margosyan ve çok sayıda sanatsever katıldı. Açılışta konuşan Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra; "100 yıllık sanat üretiminin son dönemdeki görüntüsünden önemli bir seçkiyi bu bienalde 37 sanatçının bienaldaki işlerinde izleyeceksiniz. Şu anda etkisi altında olduğumuz savaş, katliam, kıyım, insan trajedisini gösteren elektronik imgeleri bu sergiden çıktıktan sonra çok daha bilinçli bir zihinsel güçle izleyeceğinize ve yorum yapabileceğinize ve kararları vereceğinize inanıyoruz. Burada izlediğiniz sanatçıların yapıtları gibi yapıtlarla donatılmış bu tür bütün sergilerin başlıca amacı budur. Bu bienal yerel yönetim ve sivil toplum işbirliği ile yapılmakta ve Türkiye için önemli bir model oluşturmaktadır" dedi.
 
 
Boztepe`den teşekkür
Bienal Genel Direktörü Seyhan Boztepe ise, Çanakkale Bienali’nin her geçen yıl büyüyerek devam ettiğini söyledi. Boztepe; "Bienalin başladığı günden itibaren birlikte mücadele ettik. Bienale katkısı olan Çanakkale Belediyesi`ne, Doğtaş`a ve herkese teşekkür ediyorum. Çok sayıda kurumsal destekçi var. Ama bunun ötesinde kişisel destekler ve birliktelikler bizim için çok daha önemli. O yüzden şu anda burada olan ve burada yapılan işe ilgi gösterenlere çok çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 
 
"Sanat tarihtir"
Çanakkale`de her yıl düzenlenen bienalin önemine değinen Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek; "Şeffaf Yanılsamalar teması ile 2008 yılında doğan Çanakkale Bienali, her geçen yılda gelişerek, dönüşerek bugün dünyanın en önemli sanatçılarını Çanakkale`de ağırlama ve onların özgün eserlerini sanatseverlerle buluşturma fırsatını bizlere sunmaktadır. Bienalin Çanakkale`de yaşam bulup büyüyüp gelişmesine ve bugünlere gelmesine fırsat veren, ilk günden bu yana ekibe inanıp destekleyen Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan`a teşekkürlerimi sunmak isterim. Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan, bugün çok istemelerine rağmen, kent dışında bulunmaları nedeniyle aramızda olamadılar. Kendileri benim aracılığımla sizlere; adı hep savaşlarla anılan bu şehrin, artık bir barış kenti olduğunu ve adının barışla, kültürle, sanatla anılması için, siz değerli sanatçıların verdiği katkıların çok önemli olduğunu ve teşekkürlerini iletmemi istediler. Sanat toplumların aynası, kültürlerin yansıması, sanatçının bütün evrem sarmalayan çığlığıdır. Sanat tarihtir, arşivdir, unutmamak, unutturmamaktır. Sanatın çığlığının, savaşın çığlığını her daim bastırması, sanatın renklerinin tüm dünyayı sarması, her insanın sanatçı duyarlılığına sahip olmasını diliyorum. Çünkü; sanatın yaygın ve özgür, sanatçının toplumun en kıymetlisi olduğu bir düzende savaş da, şiddet de olmaz, barış olur, huzur olur, yaşam olur. 3 Kasım tarihine dek kentimizde değişik mekânlarda gerçekleşecek bienalin çağdaş sanat etkinlikleri çok farklı, çok düşündürücü ve sarsıcı. Çağdaş sanat dalında dünyanın en önemli sanatçıları ve onların paha biçilmez eserlerdi bienal boyunca kentimizde sergilenirken, sanat eleştirmenleri ve basın aracılığıyla uluslararası sanatseverlerin tüm dikkati Çanakkale`mizde olacak. Kentimizin adının kültürle, sanatla daha çok anılması ve tanınırlığının artması adına muhteşem bir fırsat olarak gördüğüm 4. Uluslararası Çanakkale Bienali`ni, titiz çalışmalarla bizlerin seyrine hazırlayan başta Genel Sanat Yönetmeni Sayın Beral Madra, Genel Direktör Sayın Seyhan Boztepe ve CABININ Yönetici Küratörü Deniz Erbaş olmak üzere, emeği geçen her kuruma ve kişiye, Bienal Çocuk, Bienal Engelsiz ve Bienaldeyiz ekiplerine çok teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından çok sayıda sanat eserinin bulunduğu alanda katılımcılar dikkatle eserleri incelediler.
 
 
 
 
 
 
Paylaş