Sanat ve Edebiyat Bozcaada’da buluştu

11. Şair`in günü ve Homeros Okuması etkinliği, hafta sonu Bozcaada’da gerçekleştirildi. Ada’nın farklı bölgelerinde çok sayıda etkinliğe imza atılırken karma sergiden, Ud konserine, Salhane’de şiir okumasına kadar çeşitli sanatsal aktiviteler gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

561
Bir ilk yaşandı; İlyada diğer dillerin yanı sıra
bu yıl ilk defa Kürtçe de okundu.
Gündoğumuna karşı gerçekleştirilen Homeros’un İlyada okuması etkinliği de büyük ilgi gördü. Homeros’un İlyada adlı eserinin okunmasında bir ilk yaşandı. Bu yıl İlyada eserinin bir bölümü Kürtçe okundu.
 
 
 
 
Bozcaada’da, ilki 2002 yılında yapılan Ozan’ın Günü ve Homeros Okuması etkinliğinin 11.’si hafta sonu gerçekleştirildi. Yerli ve yabancı konuklarında aralarında bulunduğu, çok sayıda katılımcının büyük ilgi gösterdiği etkinlik, Talay Şarap Fabrikası’nda Ud Konseri ile başladı. Ünlü udi Mutlu Torun ve solist Osman Ziyagil tarafından seslendirilen çok sayıda sanat müziği eseri izleyenler tarafından beğeni ile izlendi. Davetliler Türk Sanat Müziği’nin birbirinden güzel eserlerine eşlik etti.
 
Sergi Beğeni Topladı
11. Ozan’ın Günü ve Homeros Okuması etkinliklerine Bozcaada Sanat Galerisi’ndeki Karma sergi açılışı ile devam edildi. 14 Temmuz tarihine kadar açık kalacak sergide çok sayıda sanatsever hazır bulundu. Sergiyi gezen sanatseverler eserleri beğeni ile inceledi.
 
Yılın ozanı; Akif Kurtuluş
Eserleri ile Türk şiir dünyasında adından söz ettiren Behçet Necatigil şiir ödülüne de sahip olan Akif Kurtuluş, bu yıl Ozan’ın Günü ve Homeros Okuması etkinliğinde yılın ozanı seçildi. Salhane de gerçekleştirilen şiir okumasında Japon Şair Mutsuo Takahashi de katıldı.
 
İlyada Kürtçe Okundu
Gazeteci-yazar Haluk Şahin, şair Cevat Çapan’ın danışmanlığını yaptığı Bozcaada Derneğinin de katkıları ile düzenlenen Ozan’ın Günü ve Homeros Okuması etkinliği sabah gün doğarken gerçekleştirilen İlyada okuması ile devam etti. Sahil de buluşan davetliler Türkçe, İngilizce, Japonca, İtalyanca, Rumca, Azerice, Fransızca ,Kürtçe dillerinde Homeros’un İlyada kitabından bölümler okudular. Okuma sırasında bu yıl bir ilk yaşandı. Homeros’un ünlü eseri ilk kez Kürtçe okundu. Katılımcılar bu tarihi ana tanıklık ettiler.
 
Söyleşi ile son buldu
Bu yıl da her yıl olduğu gibi çok sayıda katılımcı ile gerçekleştirilen etkinlik söyleşi ile son buldu. Bozcaada Sanat Galerisi Itırlı Bahçe’de gerçekleştirilen söyleşide konu Homeros ve Truva idi. Nezih Başgelen ile Japon Şair Mutsuo Takahashi’nin katıldığı söyleşiye katılımcılar büyük ilgi gösterdi. Japon Şair Mutsuo Takahashi yaptığı konuşmada 30 yaşlarındayken ünlü Japon şairler ile tanıştığını ve şiiri sevdiğini ifade ederek; “Benim için antik Yunanistan çağdaş şiirlerin doğduğu yer ve benim anavatanımdır. Türkiye’ye gelmemin nedeni Yunan medeniyetinin beşiği olan Miletos başta olmak üzere eski İyonya kentlerini gezmektir. Seneye de Yunanistan ve Girit adalarını daha sonra güney İtalya da ki antik kenti ve Mısırda İskenderiye’yi ziyaret edeceğim. Şiirlerimin anavatanı antik Yunanistan’ı tekrar anlamamı sağlayan bir çalışmadır. Türkiye bu planın başlangıcıdır” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Paylaş