Şaka gibi!

Anadolu Öğretmen Lisesi`nin dışarıdaki merdivenleri ile ilgili gelişmeleri bir süredir gazetemiz Çanakkale OLAY`ın sayfalarından duyurmaya çalışıyoruz. Ancak dün ortaya çıkan bilgiye göre, bu merdivenler yangın merdiveni değil, binanın ek merdiveniymiş! Yani Çanakkalelilerin yıllardır yangın merdiveni olarak gördükleri merdivenlerin, kızlı-erkekli merdiven ayrımından sonra, erkek öğrencilerin kullanacağı ek merdivenler olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla bu yurdun yangın merdiveni yok!

1592
Çanakkale merkezde bulunan Anadolu Öğretmen Lisesi öğrenci yurdununun merdiveni deyim yerindeyse tam bir yılan hikayesine döndü. Yaşanan gelişmeler, Çanakkale`de `ezber` bozacak cinsten. Yıllardır Çanakkalelilerin hatta bu yurtta kalarak Fen Lisesi`nden mezun olan birçok öğrencinin yangın merdiveni olarak baktıkları bu merdivenin, yangın merdiveni değil, yurdun ilave merdiveni olduğu ortaya çıktı. Hatta, bu ek merdivenin, gazetemiz Çanakkale OLAY`ın haberlerinin ardından etrafının kapatılması ise resmi olarak bir projeye dayanıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün projesini hazırladığı, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından ihalesinin yapılarak etrafının kapatıldığı, bugüne kadar `yangın merdiveni` olarak bakılan, tanınan bu merdivenin ek merdiven olduğu resmen onaylandı.
 
Bu yurdun yangın merdiveni yok!
Gelişmeler böyle olunca akıllara gelen ilk soru; bu yurdun yangın merdiveni nerede? Yine bu gelişmelere bağlı olarak bu sorunun cevabı çok açık; Yok! Eskiden yangın merdiveni olarak bilinen merdivenlerin, ek/ilave merdiven kimliği kazanmasıyla ortaya çıkan yangın merdiven açığı böylece yasal olarak öğrenci yurtlarında olması gerekli olan prosedürü ortadan kaldırıyor. “Ona da yakında bir kılıf bulurlar” yorumu ön plana çıksa da hali hazırda, en azından görünürde Çanakkale Anadolu Öğretmen Lisesi`nde “kızlı-erkekli” merdiven anlayışının sonucu olarak, bir yurdun yangın merdivenleri yok edildi.
 
“Kedi buradaysa ciğer nerede?”
Nasreddin Hoca`nın “kedi-ciğer” hikayesini akıllara getiren, olay Çanakkale`de yaşanmaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak “Eğer bu merdivenler, yurdun ilave merdivenleri ise, yangın merdiveni nerede? Yetkililer yangın merdiveni sorulduğunda bu gösterilecek ise, ilave merdiven kılıfı ne olacak?” yorumunu yapılırken, kent kamuoyu yangın merdivensiz bir yurdun nasıl kılıfına uydurulacağını şimdiden merak ediyor...
 
Yetkilileri uyarıyoruz
Yangın merdiveni olmayan, ya da yangın merdiveni olarak görülen ve yıllarca ona hizmet eden, ancak daha sonar ilave merdivene dönüşmesiyle yangın merdiveni işlevini yitiren bu yurtta, olabilecek herhangi bir olumsuzluğun sorumlusu kim olacak? Bu konuyla ilgili olarak henüz herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan, ileride yaşanması ihtimaline bağlı olarak konuyla ilgili yetkilileri göreve çağırıyoruz. Ayrıca toplu yaşam alanlarında bulunması yasalarla zorunlu hale getirilen, hizmet başlangıcı noktasında yasal zorunluluğu olan yangın ya da kaçış merdiveni olmayan bu yurt yönetmelikler açısından uygun mudur? Aynı zamanda yangın merdiveni olarak gösterilebilmesi ihtimaline bağlı olarak bu merdivenler gerekli şartları taşımakta mıdır? Kapalatılan, yangın merdiveninin, kaplama malzemesi yangına dayanıklı mıdır? Yanmaz nitelikte değil ise, bu merdivenin aynı zamanda yangın merdiveni olarak kullanılacağını söylemek, yüzlerce öğrenciyi bile bile tehlikeye atmaktan başka bir anlam ifade etmez. Yetkililer göreve.
Paylaş