Sağlıkta dönüşüm, sağlıklı mı?

Artık doktorların bizzat görev almadıkları, paramedik ve ATT (Acil Tıp Teknisyenleri) tarafından yürütülen ambulans hizmetleri bu kez de şoförlük eğitimleri ile tartışma konusu oldu. Kısa süreli eğitimlerle kazandırıldığı iddia edilen şoförlük eğitiminin yanı sıra korkutucu bir iddia da sağlık camiasının gündemine oturdu. “Bayandan şoför olmaz” iddiası Sağlık Müdürü Kubat tarafından kabul edilmedi.

Sağlıkta dönüşüm kapsamında Kamu Hastaneleri Birliği ve aile hekimliği uygulaması ile birlikte 112 acil sağlık hizmetlerinde yapılan değişiklikler tartışılmaya devam ediyor. Öyle ki ambulanslarda doktor bulundurulmaması geçtiğimiz günlerde tartışılırken, acil tıp teknisyenlerinin (ATT) kısa süreli şoförlük eğitimlerine tabi tutulması da dikkatleri tekrar ambulansların üzerine çevirdi.

Sağlıkta dönüşüm ya da “Devrim” adı altında yapılan düzenlemeler, uygulama aşamasında da tartışılmaya başlandı. Kısa süreli kursların sağlıklı olmadığı yönünde yapılan eleştirilere bir de Çanakkale’de kurs birincisi olduğu ifade edilen bir kadın ATT görevlisine “Bayandan şoför olmaz” denilerek kabul edilmediği iddiasına yönelik tepkiler eklendi. İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, ise “Bu yaklaşım doğru değildir” dedi.

863
AKP iktidarının 2005 yılında resmi gazetede yayınlanması ile başlayan ve o tarihten itibaren de uygulamaları tek tek faaliyete geçen Sağlıkta Dönüşüm Programı, yıllardır sağlık sektörünün tartıştığı en önemli konu haline geldi. Sağlığın ticarileştirilmesi noktasında emekçilerin yoğun tepkisi ile karşılanan Sağlıkta Dönüşüm politikalarının sağlık hizmetlerinin sosyal devlet anlayışından uzaklaştırılarak piyasa koşullarına terk edildiği ileri sürülüyor. Yapılan program içeriğine yönelik tartışma ve tepkiler, uygulamada da karşılığını buldu. Geçtiğimiz günlerde 112 acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu ambulanslarda doktor bulundurulmaması ile ilgili iddialar kamuoyunca tartışılırken, ambulanslar konusunda gelen eleştirilere bir de şoförlük kursları eklendi. Ambulanslarda bulunan acil tıp teknisyenlerinin (ATT) kısa süreli eğitimler ile ambulans şoförü olmaya hak kazanması, yeterlilik/yetersizlik temelinde tartışılıyor. Sağlıkta dönüşüm kapsamında Kamu Hastaneleri Birliği ve aile hekimliği uygulaması ile birlikte 112 acil sağlık hizmetlerinde yapılan değişikliklerin sağlıksız olduğu, pratikte de önümüzdeki süreçte ciddi sıkıntılar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu ileri sürülüyor.
 
Çanakkale’de de kurs düzenlendi
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Ambulans sürüş teknik eğitimi” adı altında düzenlenen eğitim de sağlık çalışanları arasında tartışma konusu oldu. ASTE kısa ismi ile verilen eğitim, 7-10 Mayıs tarihlerinde Bursa’dan gelen eğitimciler tarafından, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Nihat Taşdoğan, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. K. Şükrü Kabaş ile bir ATT görevlisine verildi.
 
Sıra şoför adaylarında
Bursa’dan gelen eğitimcilerden dört gün boyunca şoförlük kursu alan ekip, Çanakkale ambulans şoförlerine hızlandırılmış eğitim veriyor. İşin ilginç yanı ise dört gün boyunca nelerin öğrenildiği ve nelerin anlatılacağı konusunda yaşanıyor. 4-5 gün gibi kısa bir sürede şoförlük eğitimi alınabilir mi? ambulans şoförlüğünü diğer araç kullanıcılarından farklı kılan ayrıntıların ne kadarı bu eğitimlerde gündeme getiriliyor? Ya da her araç kullanan ambulansı da nizami bir şekilde kullanılabilir mi? Gibi sorular kamuoyunda tartışılıyor.
 
Korkunç iddia
Söz konusu kursun sonunda ortaya atılan ilginç bir iddia ise sağlık emekçileri tarafından tepki ile karşılandı. Kursun birincisi olan bir kadın şoförün sağlık müdürlüğü tarafından “bayandan şoför olmaz” gerekçesi ile kabul edilmediği ileri sürüldü. Kadın erkek eşitliği ve demokrasi temelinde tartışılan bu konunun ne Çanakkale’ye ne de çağa yakışmadığı ifade edildi.
 
Kubat iddialara cevap verdi
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, gazetemize yaptığı açıklamada kurslar ile ilgili bilgiler verirken, söz konusu iddialara yönelik olarak da cevap verdi. Kursların Çanakkale’de de düzenlendiğini kabul eden Kubat, “Kurslarımızı bir yıla yaydık. İlk grup kurslarını tamamlarken önümüzdeki süreçte ikinci grubu da kursa alacağız. Bu tür eğitimlerde müdürlüğümüz bünyesinde sürdürülmektedir. Bu tür eğitimlerin devamı gelecektir. ‘bayandan şoför olmaz’ yaklaşımı ise doğru değildir. Bayan ATT görevlilerimiz de şoförlerimiz de mevcuttur, kurum olarak böyle bir yaklaşımımız yoktur” dedi.
Paylaş