Sağduyu çağrısı...

İstanbul Taksim Gezi Parkı`nda başlayan ve ülke geneline yayılan eylemlerde yaşanan bazı provokasyonlar nedeniyle vatandaşlar uyarılıyor. İstanbul Taksim Gezi Parkı`nı bahane edip bazı grupların provokasyona yol açması tepkilere neden olurken, Çanakkale`de sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri, meydana gelen provokasyonlara alet olunmaması için vatandaşlara sağduyu çağrısı yaptı.
Provokasyonlara gelinmemesi için halka sağduyu çağrısı yapan CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç ve Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; Çanakkale`de halkın gösterdiği sağduyunun tüm Türkiye`ye de örnek olması gerektiğini vurguladılar.

768
CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç ve Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, son günlerde yaşanan Gezi Parkı`ndaki eylemlerin ülke genelinde bazı gruplar tarafından bir provokasyona dönüştürülmesini eleştirerek Türkiye Cumhuriyeti`nde yaşayan vatandaşların bu tür provokasyonlara meydan vermemesi gerektiğini ifade ettiler. Provokasyonlara gelinmemesi için halka sağduyu çağrısı yapan kentin önde gelen isimleri, Çanakkale`de halkın gösterdiği sağduyunun tüm Türkiye`ye de örnek olması gerektiğini vurguladılar.
 
 
 
“Hükümet halktan özür dilemeli”
Gezi Parkı`nda yaşanan olayların ardından AKP hükümetinin halktan özür dilemesi gerektiğini belirten Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Anadolu halkları özellikle değerlerine, emeğine ve yaşamına sahip çıktığını çok güzel bir şekilde Gezi Parkı örneğinden hareketle gösterdi. En sevindirici kısmı ise Türkiye`nin her tarafında bu değerlere sahip çıkma ve demokrasi mücadelesinin sahiplenilmiş olmasıdır. Bu süreçte hükümete düşen görev ise halktan bir an önce özür dilemektir. Halkın özrü kabul etmemesi durumunda ise hükümet istifa etmelidir. Çünkü, hükümetler halktan aldığı yetkileri kullanılır ve halk şu anda hükümete bu yetkiyi yanlış kullandığını hatırlatmıştır. Halkın değerleriyle, yaşamıyla oynayarak ve emeğine saygısızlık ederek hükmetmek diktatörlüktür. Anadolu halkı diktatörlüğü kabul edemez. Çünkü bilimin, felsefenin, düşüncenin doğduğu ve insan ile farklılıklara saygının doğduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu kentte halk hareketinin birbirine saygılı ve yaşama saygılı bir şekilde devam etmesi bu halkın demokrasiye sahip çıktığının bir göstergesidir. Bunun kıymetinin bilinmesi gerekiyor. Bunun kıymetinin bilinmemesinin örnekleri var” dedi.
 
“Provokasyona gelmeyin”
Gezi Parkı`nda yaşananları bahane ederek bazı grupların eylemleri provoke etmeye çalıştığını da ifade eden Koç, bu tür provokasyonlara karşı halkı uyararak şu şekilde konuştu: “Biliyoruz ki, bu olayları provoke etmek için çabalar içinde olan insanlar var. Ama buna rağmen halkımız hiç bir şekilde provokasyona gelmemekte ve toplumun her kesiminden her türlü düşüncedeki insandan ve her siyasetteki insandan destek alarak bu mücadelesini devam ettiriyor. Bu nedenle bundan sonraki süreçte de halkımızın kendi kararları doğrultusunda bu kararlılıkla eylem ve etkinliklerini devam ettireceğini düşünüyorum. Bu çaba içinde olan sivil toplum örgütleri olarak da halkımızın hiç bir şekilde bu provokasyonlara gelmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir zaman şiddetle tahrip etmekle ve saldırmakla işimizin olmadığı gerçeğini hatırlamamız gerekiyor. Ama kararlılıkla da hükümete yaptığının yanlış olduğunu ve halka rağmen hükümet olunamayacağını hatırlatmamız gerekiyor. Sağduyulu olmasından dolayı halkımıza var olan saygımız daha da artmıştır. Bunun daha da kararlı bir şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Halkımızın aynı kararlı ve güçlü desteğini 5 Haziran`daki iş güvencesi ile ilgili grevimize de destek vererek devam ettirmesini diliyorum”
 
 
 
“Çanakkale`deki sağduyu Türkiye`ye yayılmalı”
Gezi Parkı`nda yaşananların ardından Çanakkale`deki gösterilen sağduyunun tüm Türkiye`ye yayılması gerektiğini kaydeden CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ise; vatandaşların bazı provokasyonlara alet olmaması gerektiğini belirterek; “Çanakkale`deki sağduyunun bütün Türkiye`ye yayılmasını diliyoruz. Çanakkale halkının bizlerle birlikte gösterdiği demokrasi tepkisini, herhangi bir provokasyona meydan vermeden dile getirmesini diliyoruz. Tabii bu tür aşırıya kaçan yağmalama ve yakma gibi eylemleri tasvip etmek mümkün değildir. Ama ülkemizde uygulanan uzun süredir hukuka gösterilmeyen saygıyı ve hukuksuzluk içersindeki davranışların da son bulması gerekir diye düşünüyoruz. Özgürlük talepleri hoş karşılanmalı. Bütün siyasiler bunu içine sindirmeli. Hepimiz önce demokrat olmalıyız ve özgürlükleri savunmalıyız. Barışın kenti Çanakkale`de de gösterilen bu tepkileri olumlu buluyorum. Başkasına zarar vermeden kendi özgürlüklerini savunma ve özgürlük talep etmek bu toplumun en doğal hakkıdır” diye konuştu.
 
 
 
“Çanakkale provokasyonlara alet olmadı”
Çanakkale`de düzenlenen eylemlerin hiç bir provokasyona meydan vermeden başarıyla gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Bu güne kadar Çanakkale`de yapılan en diri, en canlı ve en kalabalık eylem gerçekleştirildi. Bu anlamda kentteki eylem çok olumluydu. Hiçbir taşkınlığa meydan vermeden de eylemi gerçekleştirmiş olduk. Polisimizde bu konuda vatandaşlara engel çıkarmadı. Çanakkale`de gayet olumlu, demokratik bir protesto yapıldı. Yurttaşlarımız bu haklarını kullandı. Bu eylemden sonra biz görüşmeleri izleyeceğiz diye bekledik. Son duruma bakacağız, eğer yetkililer ve ilgililer gerekli dersi çıkarmadılarsa bundan sonrada biz toplanıp görüşmelere göre durumu tekrar değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Nalbant`tan çağrı
Türkiye genelindeki eylemlerde yaşanan bazı provokasyonlara alet olunmaması içinde vatandaşlara çağrı yapan Nalbant; “Provokasyonlara gelinmemesi gerekir diye hep söyledik. Çanakkale bu provokasyonlara alet olmadı. Bu konuda bir başarı sağladı. İlimizde böyle bir problem yaşanmadı. Yine de bu tür provokasyonlara gelinmemesi için vatandaşları uyarıyoruz. Bu tür provokasyonlara hiç bir kimsenin alet olmamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Paylaş