Saat Kulesi`nde protesto eylemi

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri Saat Kulesi`nde bir araya gelerek Ermeni soykırımını protesto etti. Eylemde “Soykırım’ın İnkarına Son diyoruz! Adalet istiyoruz!” diye haykıran insan hakları savunucuları, basın açıklamasının ardından Saat Kulesi`nin demir kapısına karanfil bıraktılar.

987
Saat Kulesi`nde düzenlenen protesto eyleminde konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi Başkanı Serpil Bayar; “Önünde toplandığımız bu saat kulesi, 1915’te Çanakkale’de yaşayan Ermenilerin evlerinden zorla, yaka paça çıkarılıp burada tutulduktan sonra ölüm yolculuğuna çıkarıldıkları yer. Burası Çanakkale’deki `suç mahalleri`nden birisi. Bunu unutturmamak ve yerinde anmak için artık 24 Nisan’larda burada toplanıyoruz” dedi.
“Soykırım’ı tanıyın….”
“Soykırım Anadolu’nun başta Ermeniler olmak üzere Hıristiyan halklarının toplumsal varlığına son verdi” diyen Bayar; “Kurumlarını, kültürlerini, tarihlerini, uygarlıklarını, yetmedi, varlıklarının izlerini bile yok etti. Soykırım yalnızca katliam demek değildir. Soykırım insanların, ölümü tercih ettikleri, hatta özlediği insanlık dışı koşullara mahkum edilmesidir. Ama soykırım yalnızca insanın insanlıktan çıkarılması da değildir. Soykırım, el birliğiyle yapılan büyük bir soygundur. Yaratılan zenginliklere el konulmasıdır” şeklinde konuştu.
“Soykırımın inkârıyla sürüyor”
Ermenilere ve diğer Müslüman olmayan halklara yönelik nefret ve düşmanlıkla soykırımın sürdüğünü ifade eden Bayar; “Soykırım sürüyor. Soykırımın inkârıyla sürüyor. Gözümüzün içine baka baka söylenen yalanlarla sürüyor. Ermenilere ve diğer Müslüman olmayan halklara yönelik nefret ve düşmanlıkla sürüyor. Soykırım Samatya’da yaşlı Ermeni kadınlara yapılan saldırılarla ilgili yargılamalara gizlilik kararı konularak, Ermeni toplumuna korku salınarak sürüyor. Ermenilerin can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda yaşamalarıyla sürüyor. Bunun en somut örneği, iki yıl önce 2011’de, 24 Nisan’da biz burada soykırımı anarken Sevag Şahin Balıkçı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri saflarında zorunlu askerliğini yaptığı sırada öldürülmesi ve mahkemenin bunun bir “kaza” olduğu kararını vermesi ile sürüyor” diye konuştu.
“Adalet istiyoruz”
Bayar şu şekilde konuştu: “Biz insan hakları savunucuları her defasında tekrarlıyoruz: Soykırımı resmen tanıyın. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne de, Türkiye toplumuna da sesleniyoruz Soykırımı tanıyın. El konulan malları iade edin. Uğranılan bütün maddi ve manevi zararları telafi edin. Dünyanın dört bir yanına yayılmış bu toprağın çocukları olan Ermenilerin anayurtları üzerindeki haklarını tanıyın. Soykırım tanınmadıkça, işlenen suçlarla yüzleşilmedikçe, bu topraklara barış da gelmez, demokrasi de gelmez, adalet de gelmez. Soykırımın tanınmaması, yeni soykırımların olabileceğinin teyididir. Bu yüzden bir kez daha “Soykırım’ın İnkarına Son” diyoruz! Adalet istiyoruz!”
Paylaş