Rüzgar gülleri örnek oluyor

Çanakkale, enerji yatırımları konusunda termik santralleri tartışırken, kentin çeşitli noktalarına konulan rüzgar gülleri örnek oluyor. Çanakkale bölgesinin yenilenebilir enerji yatırımları noktasında dikkate alınası özelliklere sahip olması, yetkililer için cazip olmasa da çevre konusunda farklı bir alternatif oluşturuyor.

790
Ülke genelinde tartışılan, vatandaşların direnişleri ile gündeme gelen enerji yatırımları, nükleer enerji, HES projeleri, termik santraller ölçeğinde ilerlerken, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da önemli özellikleri de içinde barındırıyor. Kullanılacak enerjinin, yenilenebilir-sürdürülebilir ve çevreci olması konusunda yapılan çağrılar, karşılık bulmasa da yapılan bazı yatırımlar “Başka türlüsü de mümkün” dedirtiyor. Erzin’de, Amanos Dağları’nda, Aliağa’da, Biga, Amasra, Yalova gibi ülkenin en güzel köşelerindeki termik santral yatırımları ve halkın tepkisi giderek artıyor. Tarsus Karasu nehri ve Altınoluk’taki Mıhlı Çayı üzerindeki HES projeleri de tartılıyor. Gerze’de, Gerzelilerin termik santral karşıtı yaşam nöbeti devam ederken, Karadeniz’den Ege’ye kadar birçok yerde halk, “Böyle değil, başka türlüsü mümkün” diyerek, “Yaşam alanlarımızı savunacağız” sloganı etrafında birleşiyor.
 
Çanakkale’de de durum farklı değil
Geçtiğimiz ay içinde Balıkesir’in Çanakkale’ye komşu ilçesi olan Altınoluk’taki Mıhlı Çayı üzerine kurulması planlanan HES (Hidro Elektrik Santrali) ve Biga, Karabiga ile Lapseki’ye yönelik termik santral yatırımları hem bölgenin ekolojisini hem de canlı sağlığını tehdit ederken, halkın tepkisinin de giderek arttığı görülüyor. Karabiga’da termik santrale karşı verilen mücadelenin önümüzdeki günlerde daha da kitleselleşeceği, bunun sadece Karabiga ile sınırlı kalmayacağı, Biga ve köyleri ile Lapseki’de kurulan veya kurulması planlanan işletmelere karşı da tepkilerin artacağı düşünülüyor.
 
“Başka türlüsü mümkün”
Çevre ve insan sağlığını tehdit eden yatırımlara ağırlık verilse de Çanakkale’de Erenköy beldesi-Çınarlı Köyü, Lapseki, Bozcaada ve Geyikli başta olmak üzere hemen her bölgede rüzgar santrali kurabilmek mümkün. Kentin birçok bölgesinde kurulan rüzgar gülleri, termik ve HES’lere karşı daha az zararlı ve cazip bir alternatif olarak görülüyor. Yatırımcı için “Makul” olmasa da çevre ve insan sağlığı noktasında dikkate değer, desteklenebilir bir enerji kaynağı olarak yansıtılıyor. Çanakkale’de Türkiye ölçeğinde bu konuda yatırımlar için ideal ve verimli bir hava yapısına sahip.
Paylaş