havadurum

"Ruhsatsız altıncı şirket, ağaç kesimlerine devam ediyor!"

1240

 Kazdağları bölgesinde bulunan Kirazlı-Balaban mevkiinde yapılan doğa talanı ve altın madeni faaliyetlerinin Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold’ın yerli ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından ertelendiği belirtilmişti. Doğu Biga Madencilik tarafından 14 Ekim tarihinde yapılan açıklamada; “Kirazlı Altın Madeni Projesi Çanakkale il merkezine 30 kilometre, Atikhisar Barajı’na yaklaşık 14 kilometre, Kazdağı Milli Parkı’na 40 kilometre uzaktadır. Kirazlı Altın Madeni projesi kurulum aşamasında olup 2021 yılında faaliyete geçecektir” denilmişti. Ancak Her Yer Kazdağları grubu tarafından yapılan açıklamada, 13 Ekim’de ruhsatı yenilenmeyen şirketin, alanda ağaç katliamına devam ettiği belirtilerek suç duyurusunda bulunuldu. Kazdağları İstanbul Dayanışması tarafından da Çanakkale’ye gönderilmek üzere dilekçeler hazırlandı. Kazdağları İstanbul Dayanışması tarafından yapılan açıklamada; “Biz de İstanbul’dan suç duyurusunda bulunduk. Kaz dağlarındaki maden firması Alamos Gold ve Doğu Biga alandan çıkana kadar direnişimiz kararlılıkla devam edecektir” denildi. 

 
“Ağaç kesimlerine son verilmesini ve haklarında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz”
Her Yer Kazdağları tarafından yapılan açıklamada; “Bugün burada sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan vatandaşlar olarak, 13 Ekim`de işletme ruhsat süresi dolan ve yenilenmeyen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Sahası`nda belgelediğimiz ağaç kesimlerinin suç duyurusu icin Çanakkale Adliyesi`ndeyiz. Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik`in Kirazlı Altın ve Gümüş Madenciliği Projesi`nin 82225 numaralı işletme ruhsatının süresi 13 Ekim 2019 tahininde son bulmuş ve yenilenmemiştir. Buna rağmen 24 Ekim 2019 tarihinde maden sahasında ağaç kesimlerine devam ettikleri görülmüştür. Anayasanın 56. Maddesi`ne dayanarak, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızı savunuyor ve Kazdağlarımızda yapılan tüm katliamların takipçisi olacağımızı tekrar dile getiriyoruz. Yetkililerden Alamos Gold`un ve Doğu Biga Madencilik`in hukuksuz olarak gerçekleştirdiği ağaç kesimlerine son verilmesini ve haklarında yasal işlem başlatılmasını talep ediyoruz” denildi. 
 
“Tüm canlılar, hayvanlar, bitkiler, ağaçlar korunmalı, gelecek nesillere aktarılmalıdır”
Kazdağları İstanbul Dayanışması tarafından yapılan açıklamada; “Kanadalı Alamos Gold ve işbirlikçisi Doğu Biga tarafından Balaban Mevkiindeki altın madeni arama çalışmalarının ruhsatı yenilenmemiştir. Firma, işgalci konumunda olduğu halde çadır nöbetindeki direnişine devam eden dostlarımız tarafından ağaç kesimi yaptıkları belirlenmiş, belgelenmiş ve bu sabah Çanakkale’de suç duyurusunda bulunulmuştur. Biz de İstanbul’dan suç duyurusunda bulunduk. Kaz dağlarındaki maden firması Kanadalı Alamos Gold, alandan çıkana kadar direnişimiz kararlıkla devam edecektir. Kazdagları tüm canlıları, hayvanları, bitkileri, ağaçları korunmalı, gelecek nesillere aktarılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ‘Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması’ 56’ncı Maddesinde, ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ hükmüne yer verilmiştir” denildi 
(Baykal Sağlam)
Paylaş