Rektör sınıfta kaldı...

Eğitim Sen tarafından ÇOMÜ’de yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. 1. grup araştırma soruları sonuçlarına göre “Rektör tarafından ileri sürülen ilke ve vaatlerin gerçekleşme derecesi ortalama 48 puan olup, 10’luk sistem gereği dersten kalmakla eşdeğerdir. Yani rektör dersine çalışmamış ve ders tekrarına kalmıştır” değerlendirmesi yapıldı.

1456
Eğitim Sen yapmış olduğu araştırma konusunda şu bilgileri aktardı:” Bu araştırma Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi tarafından bilimsel bir araştırma perspektifinden hareketle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi çalışanlarına internet yoluyla yöneltilen soruların özet sonuçlarını kapsamaktadır.
 
Araştırmanın soru formunda iki grup soru yer almıştır. Birinci grup sorular Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Sedat LAÇİNER’in seçim bildirgesinde yer alan temel üniversite vaatlerinin bir yıllık uygulama sonucu, üniversite mensupları tarafından nasıl algılandığını belirlemeye yönelik olup, vaat edilenler ile gerçekleşenler arasındaki dengeyi araştırmaktadır. İkinci grup sorular ise, bu bir yıllık uygulama sonucunda, üniversite mensuplarının üniversiteye aidiyet, sadakat, bağlılık gibi temel iş tutumlarını ölçmektedir”
 
Yapılan araştırmanın sonuçlarını 1.ve2. grup sorular bazında açıklayan Eğitim-Sen araştırmanın “sonuç ve değerlendirme” başlıklı bölümünde şu değerlendirmeler yapıldı: Rektör tarafından ileri sürülen ilke ve vaatlerin gerçekleşme derecesi ortalama 48 puan olup, 10’luk sistem gereği dersten kalmakla eşdeğerdir. Yani rektör dersine çalışmamış ve ders tekrarına kalmıştır.
 
Lima Bildirgesi ile dünyaya ilan edilen kuralların hiç birisi ÇOMÜ yönetimi tarafından dikkate alınmamaktadır. Bu durum ÇOMÜ çalışanları tarafından da açık bir şekilde bilinmektedir. Üniversite mensuplarının üniversiteye bağlılık, sadakat ve vefa derecelerini gösteren sonuçlar yönünden bakıldığında, üniversite mensupları üniversiteyi yönetimin mevcut karnesine rağmen sahiplenmekte ve vefa ve sadakat yönünden ortalama 62 puan alarak sınıf geçmişlerdir. Bu bulgulara göre, üniversite mensupları yönetimin uygulamalarından memnun olmadıkları halde, yönetim ile üniversite arasında fark görerek, üniversiteyi sahiplenmeyi sürdürmektedirler.
 
Kısacası, ÇOMÜ personeli gemiyi terk eden bir tutum sergilemek yerine, ona sadakatle bağlılık göstermektedirler. Ancak, bu sadakat düzeyi bir üniversite için yeterli olmayacaktır. Zira bağlılık düzeyi çok güçlü düzeyde değildir. Üniversitenin performansı üyelerin çabalarıyla yükselecek ise, bu seviye sıçrama yapacak, sıralamalarda üst seviyelere gelecek bir işaret değildir. Bu seviyenin yükseltilmesi yönetimin samimiyet, güvenilirlik, bilimsellik, ilkesellik gibi ölçütlerle destek vermesi ve ilişkiler kurmasıyla olanaklı olacaktır."
 
Yapılan araştırma için Eğitim- Sen Yürütme Kurulu ayrıca şu bilgileri paylaştı:
“Bir parçası olduğumuz ÇOMÜ’de gelişen olaylara kayıtsız kalmamız düşünülemezdi. Bunu sonucu olarak Lima Bildirgesinden hareketle ÇOMÜ’de gelişen olayları yakından takip edeceğimizi, görüş ve önerilerimizi öncelikle kurumun yöneticilerine aktaracağımızı defalarca ifade ettik. Bununla birlikte ÇOMÜ rektörlüğü tarafından hiçbir zaman bizimle görüşülmedi. Bu nedenle görüş ve önerilerimizi basın ve kamuoyu aracılığı ile iletme yolunu seçmek zorunda kaldık. Bu rapor basına açıklanmasının yanı sıra resmi yazı ile ÇOMÜ rektörlüğüne de gönderilmektedir. Bu açıklamada gerçekleştirdiğimiz bir araştırmanın sonuçlarını paylaşıyoruz.
 
Araştırma ile ilgili açıklamalara geçmeden önce ifade etmek istediğimiz bir konu var. EĞİTİM SEN Çanakkale tarafından bu çalışma yapıldıktan sonra ÇOMÜ rektörlüğü tarafından da benzer bir çalışma başlatılmıştır. ÇOMÜ rektörlüğünün gerçekleştirmeye çalıştığı araştırmanın sonuçlarını açıklamadan önce çalışmada oluşturulan bilgilerin güvenilirliği ile ilgili bir uzman görüşü alması gerekir. ÇOMÜ rektörlüğünün çalışması sonuçları açıklanırsa çalışmanın yapılış şeklinden kaynaklanan sorunu açıklayacağız.”
Paylaş