"Rakamlar söylüyor, Çan zehir soluyor..."

1576
Artan termik santraller nedeni ile Çanlı vatandaşların artık isyan ettiği hava kirliliği Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan `2019 Yılı Çevre Durum Raporu` ile resmileşti. Raporda, "Ulusal mevzuat ve sınır değerlerine göre oluşturulan Ulusal Hava Kalitesi İndeksinde 5 temel kirletici için hava kalitesi hesaplanıyor. Bunlar; partikül maddeler (PM10), karbonmonoksit (CO), kükürtdioksit (SO2), azotdioksit (NO2) ve ozon (O3) ifadelerine yer verilirken, bu kirleticilerin oranları açıklandı. Yayınlanan raporda termik santrallerle sık sık gündeme gelen Çan`ın hava kalitesinin yıl boyunca düşük olduğu ortaya çıktı. Raporda kirlilik sınır değerinin aşılmadığı tek ay Ağustos olurken, diğer tüm aylarda değerlerin aşıldığı görüldü. 
 
"Yaşlılar ve çocuklar, PM10 maruziyetine karşı hassastır..."
Partikül maddelerin (PM10) yıl boyunca yüksek olması dikkat çekerken bu raporda bu maddeler için; "PM10 solunum sisteminde birikebilir ve çeşitli sağlık etkilerine sebep olabilir. Astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine sebep olur. Astım, kronik tıkayıcı akciğer ve kalp hastalığı gibi kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler PM10`a maruz kaldığında sağlık durumları kötüleşebilir. Yaşlılar ve çocuklar, PM10 maruziyetine karşı hassastır. PM10 yardımıyla toz içerisindeki mevcut diğer kirleticiler akciğerlerin derinlerine kadar inebilir. İnce partiküllerin büyük bir kısmı akciğerlerdeki alveollere kadar ulaşabilir. Buradan da kurşun gibi zehirli maddeler %100 olarak kana geçebilir" ifadelerine yer verildi. 
 
"Kirlilik oranı artmakta"
Çan ve Biga gibi ilçelerde sanayileşmenin artması sonucu hava kalitesinin düştüğü belirtilen raporda; "Hava kirliliği; atmosferde toz, gaz, duman, koku ve su buharı şeklinde bulunabilecek olan kirleticilerin havanın doğal kalitesini bozarak insan sağlığı ve ekosisteme büyük ölçüde zarar verecek potansiyele dönüşmesi olarak tanımlanabilir. Hava kirliliğine sebep olan en büyük etmenler ise sanayileşme, ısınma amaçlı kullanılan kalitesiz yakıtlar ve motorlu taşıtların çok fazla sayıda kullanılmasıdır. Çanakkale ilçeleri özellikle Çan, Biga gibi ilçelerde sanayileşmenin artması sonucu hava kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Bunun dışında mevsimsel olarak hava kirliliğinde bir artış görülmektedir. Özellikle kış aylarında hava ısısının düşmesiyle birlikte seyreden hava kirliliği kalitesiz yakıtların iyileştirilme işlemine tabi tutulmadan kullanılması, yanlış yakma tekniklerinin uygulanması ve kullanılan kazanların bakımlarının düzenli olarak yapılmaması sonucu havaya salınan genel kirleticiler hava kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)


Paylaş