6 Şubat’ta meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından bugüne kadar bine yakın depremin meydana geldiği Çanakkale’de, deprem nedeni ile hasar gören köylerde yaraların sarılması için çalışmalar ve destekler devam ediyor. Bölgede deprem nedeni ile etkilenen vatandaşlara destek olmak amacı ile Çanakkale Belediyesi, bölgedeki vatandaşların istek ve talepleri doğrultusunda hazırlanan yardım malzemeleri, ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Geçtiğimiz Salı günü Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çanakkale Belediyespor Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güneşhan, Kent Gönüllüleri, Çanakkale Belediyesinin psikolog ve sosyologları ile Çanakkale Belediyesi çalışanlarından oluşan heyet, depremden en fazla hasar gören Yukarıköy, Taşağıl ve Tuzla Köylerindeki depremzedelerle bir araya geldi. Gerçekleşen ziyaretlerde yardım malzemeleri ihtiyaç sahipleriyle buluşturulurken, depremzedelerle bir araya gelen Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, ileriye dönük ihtiyaçlar ve talepler konusunda da notlar aldı. Ünüvar, ziyaretlerde deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin yetkililerden bilgiler alırken, depremzede vatandaşlarla da sohbetler gerçekleştirdi. Başkan Yardımcısı Ünüvar, depremden etkilenen köylere gerçekleştirdiği ziyaretin ardından bölgede yaptığı incelemeler ile ilgili gözlemlerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı. Bölgede yaşayan vatandaşların yiyecek, giyecek ve barınma gibi herhangi bir sorunlarının olmadığını ancak, vatandaşların psikolojik desteğe ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Deprem nedeni ile evlerini bırakamayan vatandaşların işlerine gidemediğini de belirten Ünüvar, bu nedenle vatandaşların ekonomik olarak da ciddi yönde etkilendiğini ifade etti.
“Bir an önce depremlerin bitmesini bekliyorlar”
Ünüvar, deprem bölgesine yaptığı ziyaret ile ilgili gözlemleri ile ilgili olarak gazetemize aktardığı görüşlerinde; “Deprem bölgesine gittiğimizde konteynırların kurulmuş olduğunu gördük. Günlük üç öğün sıcak yemekler geliyor, çadırlar kurulmuş, çocuklar için oyun parkları gibi yerler kurulmuş. Genel olarak bakıldığında fiziksel ihtiyaçlar tamamlanmak üzere. Ama bölgede depremin artçılarının da devam etmesi nedeni ile insanların psikolojileri bozulmuş durumda. Özellikle çocukların ve yaşlı kadınların psikolojilerinin ciddi bir şekilde bozulmuş olduğunu gördüm. Biz de daha önce bölgede bir psikososyal desteğe ihtiyaç olduğunu belirtmiştik. Onlar da bunun farkındalar, belediyeden de destek istenmesi durumunda bu konuda desteklerimizi sunacağız. Belediyede üç psikoloğumuzun olduğunu ve oraya yönlendirebileceğimizi söyledik. Onlardan haber bekliyoruz. O bölgede yaşayan insanların şu andaki tek derdi, yıkılan evlerinin yerine yenileri yapılacak mı? Çünkü artık evlerini düşünmeye başlamışlar ve bir daha deprem olur mu diye korku içerisinde yaşıyorlar. Bir an önce depremlerin bitmesini bekliyorlar” dedi.
“Psikolojik desteğe ihtiyaçları var”
Köylere yeterli yardımın gitmediği yönünde herhangi bir durum olmadığını ifade eden Ünüvar, yetkililerin bölgedeki köylere ulaşmış olduğunu belirtti. Ünüvar; “Bazı köylere yeteri kadar yardım gitmediği konusunda bir gözlemim olmadı. Tabi ki deprem yaygın bir alanı etkilemiş. Deprem nedeni ile 23 tane köy etkilenmiş durumda. Deprem nedeni ile etkilenen hemen hemen her köye üç öğün yemek gidiyor. İlçe başkanımız da ilk gününden beri orada ve o da bunu teyit etti. Her köye gidemedik, ama büyük bir oranda köylerdeki yemek ve konteynır ihtiyaçları karşılanıyor. Kurulmamış konteynırlar olabilir. Biz bölgeye giderken de yeni konteynırlar geliyordu ve kurmaya çalışıyorlardı. Orada yeme giyinme ve barınma gibi bir ihtiyaç gözlemlemedim. Sadece oradaki insanların şu anda psikolojik desteğe ihtiyaçları var. Oradaki insanların daha çok genel sorunu bu. Artçılar devam ediyor ve yıkılan evlerinin yeniden yapılacak mı onun merakı içerisindeler. Bunların dışında deprem nedeni ile hala korkuyorlar” dedi.
“Ekonomik zararlarının da olacağını söylüyorlar”
Deprem nedeni ile eğitimlerine ara verilen öğrencilerin eğitim durumu ile ilgili bir belirsizlik olduğunu kaydeden Ünüvar, aynı zamanda depremden etkilenen vatandaşların evlerini bırakamamaları nedeni ile işlerine gidemediklerini ve bu nedenle de ekonomik olarak zararlarının olduğunu ifade etti. Ünüvar; “Depremden etkilenen köylerdeki öğrencilerin eğitimleri ile ilgili henüz bir karar vermemişler. Geçici olarak taşımalı eğitim yapılabilir diye diye düşünüyorlar. Vali Beyin bu konuda bir açıklaması olmuştu, olmazsa çadırlarda yapılabilir diye, ama hava şartları nedeni ile bunun tam kararını vermemişlerdi. Tabi bu bilgiyi kriz masasından almak gerekiyor. Şu anda tabi orada en çok psikolojik olarak etkilenen çocuklar ve yaşlılar. Bölgelerde kurulan çadırlarda çocuklar için oyunlar oynatılıyor, ama vatandaşların yapacak bir şeyleri de yok. Birbirleri ile konuşmaya çalışıyorlar. Ama genel olarak bir korku ve kaygı hakim. Şu anda bir de terese yapma zamanlarıymış ve evlerini bırakamadıkları için onu da yapamıyorlarmış. Bu nedenle ekonomik zararlarının da olacağını söylüyorlar” dedi.
(Atakan Alkış)