havadurum

"Projenin ÇED süreci nasıl gelişti?"

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Cengiz Holding'in Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı talebinin ardından bölgede çalışmalara başlanmasını TBMM gündemine taşıdı. Uz, yazılı soru önergesinin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılmasını istedi.

4080

Cengiz Holding'e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri tarafından Bayramiç'e bağlı Hacıbekirler Köyü'nde bulunan Halilağa Bakır Madeni Projesi'nde kapasite artışı sebebiyle bölgede ağaçların kesimi ve şantiye hazırlık çalışmaları başlandı. Ağaç katliamına tepki gösteren İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin Tarım Orman ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya soru önergesi sunan İYİ Partili Uz, soruların yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti. Uz konuya ilişkin basın açıklamasında bulunarak; "Bu projenin geçmiş Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, daha önce alınan olumlu kararın neden iptal edildiği ve sonrasında tekrar verildiği gibi konular da açıklığa kavuşturulmalıdır" dedi.

"Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma sorumluluğumuzdur"

Cengiz Holding tarafından hayata geçirilen Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışına ilişkin açıklamalarda bulunan İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz; "Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi Hacıbekirler Köyü'nde bulunan Halilağa Bakır Madeni projesinin kapasite artışı talebi, hem çevre hem de yerel halk açısından ciddi endişelere neden olmuştur. Projeye ilişkin olarak bölge halkının ve çevre örgütlerinin ifade ettiği kaygıları anlamak ve değerlendirmek son derece önemlidir. Ekosistem, biyolojik çeşitlilik, tarım alanları ve su kaynakları gibi doğal varlıklarımızın korunması, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma sorumluluğumuzun bir parçasıdır. Bu projenin geçmiş Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, daha önce alınan olumlu kararın neden iptal edildiği ve sonrasında tekrar verildiği gibi konular da açıklığa kavuşturulmalıdır. Yerel halkın ve çevre örgütlerinin projeye ilişkin görüşlerinin ne kadar dikkate alındığını ve projenin planlanmasında ne kadar etkili olduğunu anlamamız gerekmektedir" şeklinde konuştu.

"Kamuoyu daha net aydınlatılmalı"

Çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulmasıyla beraber, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın projeyi tekrar değerlendirecek mi diye soran Milletvekili Uz; "Tarım ve Orman Bakanlığı, projenin çevresel etkilerini en üst düzeyde gözeterek tekrar değerlendirmeyi düşünüyor mu? Bu değerlendirme ne zaman gerçekleşecek ve hangi kriterlere dayanarak yapılacak? Bu tür bir yaklaşım, projenin uzun vadeli sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, Hacıbekirler Göletlerinin su kaynaklarına olan etkileri ve bu göletlerin su döngüsü ile çevresel denge üzerindeki etkileri konusunda yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun daha net aydınlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Projenin Sosyo-ekonomik boyutları değerlendirilirken, çevre, ekonomi ve özellikle de yerel halk üzerindeki uzun vadeli etkileri de detaylı bir şekilde araştırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Kamu yararı açısından büyük önem taşımaktadır"

Cengiz Holding'in projeyi hayata geçirme sürecinde, bölge halkına karşı tavrını ele alan Uz; "Son olarak, bölge halkı arasında endişe yaratan iddialardan biri de Cengiz Holding'in projeyi hayata geçirmek için kamulaştırma sürecini etkileyerek bölge halkının ellerindeki, arazilerin düşük meblağlarla satın alması noktasındaki baskısıdır. Bu konuda net bir açıklama yapılması ve gerçeklerin ortaya konulması, kamuoyunun güvenini sağlamak açısından önemlidir. Tüm bu soruların ve endişelerin yanıtlanması, projenin sürdürülebilirliği ve kamu yararı açısından büyük önem taşımaktadır. İYİ Parti olarak, halkımızın ve çevrenin haklarını koruma adına bu konuda dikkatli ve titiz bir şekilde hareket edilmesini bekliyoruz. İYİ Parti olarak, konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini isterim" dedi.
(Yusuf Sonkurt)

Paylaş