havadurum

Prof. Dr. Uyar; "En ucuz enerji yenilenebilir enerji"

1575

 TMMOB tarafından düzenlenen ‘Enerjide Çözüm, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerjiye Geçiş’ paneli hafta sonu Belediye Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelde konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Seçkin Bakkırcı ve Elektrik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Erkan Güçyetmez  yer aldı. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, panelde yaptığı açılış konuşmasında; “Yenilenebilir enerji dendiğinde Türkiye ilk akla gelen Prof. Dr. Uyar bizlerle görüşlerini paylaşacak. Onun anlattıkları ile bizler, yenilenebilir enerjinin örgütlenmesi konusunda önemli bilgiler edineceğiz” dedi. 

 
“Üç şart ‘kaynak, teknoloji ve en ucuz enerji’ var” 
Kaynak ve teknolojinin yanında artık en ucuz enerjinin yenilenebilir enerji olduğunu ifade eden Uyar; “Çanakkale için en ucuz ve kullanılabilir yenilenebilir enerjinin ne olduğunu konuşacağız. Daha a enerji kullanarak nasıl geleceği planlayabiliriz ve yaşam çevresine yaklaşabiliriz amacımız aslıdan bu. Bunu yapmak için yeterli kaynak var mı? Var. Enerjiler güneşin ve rüzgarın ürettiği enerjiler, teknoloji de var. Artık şebekeye bağlı olarak rüzgar türbinleri var, güneş pilleri var, jeotermal ısı var. Bunların hepsi teknoloji olarak var. Kaynak, teknoloji var. Birde en ucuz olması lazım. Üç tane şart var. İkisini söyledik en ucuz olduğunu kanıtlayabiliriz. Rüzgar tribünleri 2006’da çok azdı şu anda ise dünyada 500 bin megavat oldu. Yani nükleerden fazla kapasite ile dünyada elektrik üretiyor. Sadece güneş santralleri 390 bin olan nükleer kapasitesine erişti. Bunun nedeni de maliyetlerin çok düşük olması” dedi. 
 
“Yenilenebilir enerji eşitlik, özgürlük ve barış sağlıyor”
Yenilenebilir enerjinin aynı zamanda eşitlik, özgürlük ve barış sağlayacağını ifade eden Uyar; “Güneş, ayrım yapmadan yeryüzünde herkese eşit olarak ulaşıyor. Bunun yanı sıra herkesi özgürleştiriyor. Yani güneşten enerji sağlayanlar petrol için savaşıp milyonlarca kişiyi öldürmüyor. Yenilenebilir enerjide güneşi ve rüzgarı kullanmak için kimseyi öldürmeniz gerekmiyor. Eşitlikten, özgürlükten ve barıştan söz ediyoruz. Bu yetmezmiş gibi 10 milyon kişi yenilebilir enerjiden istihdam sağlıyor” dedi. 
 
“Bir belediye 4 kat ucuz elektrik sağlayabilir”
Artık en ucuz enerjinin yenilebilir enerji olduğu ve bir belediyenin yenilenebilir enerji ile elektrik enerjisini 4 kart daha ucuza mal edebileceğini ifade eden Uyar; “Şimdi yenilenebilir enerji pahalı dönemi bitti. Artık en ucuz olan yenilenebilir enerji. Bir belediye eğer kendi elektriğini yenilenebilir enerjiden sağlarsa elektrik enerjisi 4 misli ucuzluyor. Bunu daha önceki iki ihaleden anlıyoruz. En ucuz onlara verildi.   İhalede firmalar normal elektrik fiyatının yarısından vereceğiz yani 25 kuruştan vereceğiz diyorlar. Elektrik fiyatı 45 kuruş. Artık dünyada rüzgar ve güneşten elektrik 8 kuruştan üretiliyor. Rüzgardan üretilen fiyatın 4 misli fazla para veriyoruz. Kaynak sınırsız, teknoloji var ve en ucuz üretiliyor. Yenilenebilir enerji kaynak sınırsız olduğu için kullanıldıkça toplumsal maliyet ucuzluyor”   dedi.  
 
“6 bin lira maliyetle evlere enerjisi sağlanabilecek”
Kısa zaman içerisinde çıkacak yasa ile evler kurulacak güneş panellerinden çok ucuz maliyetle enerji üretilebileceğini ifade eden Uyar; “Kaynak ücretiz olan güneş santralleri maliyetleri günümüzde 500 dolara kadar düştü. Yasası çıkınca çatınıza küçük bir şey koyduğunuzda Bin 500 dolara yani 6 bin liraya güneş pili ile kaplayıp tüm elektriğinizi ve enerjinizi karşılayabileceksiniz. Geçen hafta açıklandı, her evin depolaması ve güneşi ile üreteceği elektrik kömürden ucuza geldi. Böyle bir gelişme var” dedi. 
Uyar’ın ardından Çanakkale ili için yenilenebilir enerji konusunda ve Çanakkale’de yenilenebilir enerji için neler yapılabilir konusunda Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Seçkin Bakkırcı ve Elektrik Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Erkan Güçyetmez görüşlerini aktardılar. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş