Prof. Dr. Şener; "24 kişilik sınıfta 12 kişi enfekte oluyor..."

957

Coronavirüs vakaları artmaya devam ederken, ÇOMÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Şener vakalardaki artışın sebeplerini ve yüz yüze eğitimde dikkat edilmesi gereken hususlara dair açıklamada bulundu. Kış aylarında ortam ısısının düşmesi ile yoğunlaşma olduğunu ve virüsün havada kaldığını belirtti. Şener, yüz yüze eğitimde ne yapılması gerektiğine dair yüksek sesle konuşmanın saçılımı 50 kat arttırdığı ve kısık sesle ders işlenmesi gerektiği, ders saatlerinin 30 dakikayı geçmemesi gerektiği, törenlerin ertelenmesi gerektiği... önlemlerin önemine değindi. Şener; "24 kişilik sınıfta bir kişi enfekte ise yaklaşık 2 saatte 12 kişi enfekte oluyor... Ama havalandırma+ seyrek oturma + ders süresini kısaltma ile bu kişi sayısı sadece bir oluyor...!" dedi. 


"Kış aylarında neden vakalar neden arttı?"
Şener, kış aylarında vakaların neden arttığı sorusuna dair; "1.Her ne kadar çok tartışılsa bile simülasyonlara göre virüs güneş ışığından olumsuz etkileniyor...8-19 dk.`da enfeksiyon yapma kapasitesini kayıp ediyor... MedicRes 2020`de Covid 19 oturumlarında konuştuk... 2. Virüs olasılıkla, kışın ve yazın farklı dinamikler ile yayılıyor... yazın= damlacık... çünkü dış ortam ısısı - vücut ısısı yakın... kışın = aerosol... çünkü dış ortam ısısı düşük, yoğunlaşma oluyor ve aerosol halinde havada kalıyor..." dedi. 

"Okullarda yüz yüze eğitim başladı, şimdi ne yapmak lazım?`
Şener, yüz yüze eğitimin başlamsı ile neler yapılması gerektiğine dair; "Benim aklıma gelenler... 1. Şüpheli semptomu olan çocuklar okula gönderilmemeli ve sınıfta kontrol edilmeli, gerekli ise ayırılmalı-ateş, öksürük, burun akıntısı... 2.Konuşma sesi ve diksiyon virüs saçılımını arttırıyor... eğitimde öğrencilere sükut, hocalara düşük sesle konuşma dönemi başladı... Yüksek sesle konuşmak saçılımı 50 kat arttırıyor... 3.Sınıflarda oturma düzeni seyrek olmalı, ders süresi 30dk`yı geçmemeli, aralarda sınıf havalandırılmalı, maske+mesafe+el hijyeni vazgeçilmezler... 4.Teneffüslerde dönüşümlü planlanmalı, tüm öğrenciler aynı anda kantin vs. alanlara geçmemeli. 5.Her türlü tören ve protokoller ertelenmeli-bayrak töreni vs... Örneğin- 24 kişilik sınıfta bir kişi enfekte ise yaklaşık 2 saatte 12 kişi enfekte oluyor... Ama havalandırma+ seyrek oturma + ders süresini kısaltma ile bu kişi sayısı sadece bir oluyor...!" ifadelerini kullandı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş