Piyasa durgunluğuna Üzen yorumu

Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale`de de piyasalarda ekomomik anlamda durgunluk yaşanıyor.

1304
 
Çanakkale piyasalarına adeta yaz rehaveti çöktü. Piyasalarda yaprak kıpırdamazken sürecin ne kadar devam edeceği ise belirsizliğini koruyor. Kale Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Üzen, piyasalardaki son durumu değerlendirdi. İşadamı Nevzat Üzen, her sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de bir daralma olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri`nde FED`in dünya genelinde tahvil alım programını sonlandırmaya ilişkin açıklaması, Taksim Gezi Parkı olayları, yaz mevsimi rahaveti ve 2012-2013 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrencilerin kentten ayrılışının piyasalarda daralmaya neden olduğunu belirten Üzen; “Bütün bunların etkisiyle gerçekten piyasa durgun bir dönem yaşamaktadır” dedi.
“FED`in açıklaması kriz yarattı”
ABD Merkez Bankası FED`in açıklamalarıyla piyasaların sarsıldığını kaydeden Üzen; “Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri`nde FED`in dünya genelinde tahvil alım programını sonlandırmaya ilişkin açıklaması, bütün dünyada bir kriz yarattı. Birden bire giden aracın frenine sert basma gibi tahvil fiyatları arttı. Tahvil fiyatlarının artmasıyla banka faizleri de yükselme eğilimine geçti. Bu gelişme bütün dünyada olduğu gibi Türkiye`ye de yansıdı. Yani insanların yatırım yapma ve iş yapma morallerini olumsuz yönde etkiledi” dedi.
 
“Taksim olaylarının kentimize de yansımaları oldu”
Taksim Gezi Parkı`nda yaşanan olaylar nedeniyle turistlerin hem Türkiye hem de Çanakkale rezervasyonlarını iptal ettirdiğine dikkat çeken Üzen; “Özellikle İstanbul ve Taksim çevresinde yaşanan olaylarda oradaki esnafların bütün işlerini aksattığı gibi Türkiye`ye gelecek olan turist miktarında da azalmalar oldu. Rezervasyon iptallerine neden oldu. Bu olayların, az miktarda da olsa Çanakkale`ye de yansımaları olmuştur. Kentimizde hizmet veren otellerde rezervasyon iptallerinin olduğunu duyuyoruz” diye konuştu.
 
“Piyasa durgun bir dönem yaşıyor”
“Yaz mevsiminde özellikle gıda piyasasında sebze ve meyvelerin çok oluşu, sıcaklar nedeniyle kuru gıdaya taleplerin azalmasının da piyasalardaki durgunluğa büyük etkisi olmuştur” diyen Üzen; “Genel olarak tüketicilerde satın alma eğilimi özellikle kredi kartlarındaki borçlanmaların çoğalması nedeniyle duran seviyeye gelmişti. Bütün bunların etkisiyle gerçekten piyasa durgun bir dönem yaşamaktadır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
“Öğrencilerin kentten ayrılması da etkiledi”
Üniversite öğrencilerinin de kentten ayrılmasıyla piyasadaki durgunluğun arttığını vurgulayan Üzen şu şekilde konuştu: “Piyasadaki durgunluklardaki 4. faktörde tabi ki, tatilin başlamasıyla üniversite öğrencilerinin memleketlerine gitmesidir. Özellikle bölgemiz nufüsunun yarısı kadarının üniversite öğrencisi olması, buradaki durgunluğu da daha arttırmıştır.”
Paylaş