Piri Reis anıldı

Türk denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Piri Reis çizdiği ilk dünya haritasının 500. yıldönümünde anıldı.

1094
Çanakkale Valiliği ve Tarih ve Kültür Vakfı işbirliği ile düzenlenen “500.Yılında Gelibolulu Piri Reis Haritacılığı” adlı konferans Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu`nda gerçekleştirildi. Unesco tarafından Piri Reis`in çizdiği ilk dünya haritasının 500.yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, Belediye Başkanvekili Ali Sürücü ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ve deniz komutanları ile vatandaşlar katıldı.
 
 
 
Tümgeneral Cevat Ülkekul`un katkıları ile düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan ÇATKAV Başkanı Muzaffer Bayraktar Piri Reis`in yetenekli ve bilgili bir denizci olduğunu belirterek, Osmanlı tarihinde çok önemli kimliklerin ve bilim adamlarının yetiştiğini ifade etti. Bayraktar yetişmiş değerlerin uluslar arası ölçekte tanıtılamadığını ve Osmanlı kaynaklarının arşivleşme konusunda zayıf kaldığına işaret ederek, Piri Reis`le ilgili de kaynakların oluşturulmasında Deniz Kuvvetleri`nin büyük katkısı olduğunu vurguladı. Etkinliklerin bir bölge ile sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizen Bayraktar: “Piri Reis`i sadece anmak düşük profilli bir bakış açısını yansıtır. Unesco`nun eserleri arasına giren bu değerleri süreç içinde muhafaza ederek, güncellemek ve yeni nesle taşınarak, yaymak bizim görevimiz olmalıdır” dedi.
 
 
Üniversitelere kültürel kimliklerin gün ışığına çıkarılması noktasında büyük görevler düştüğünü kaydeden Bayraktar arşivlemenin önemine dikkat çekti. Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de Osmanlı İmparatorluğu`nda özellikle yükseliş döneminde çok değerli bilim adamları ve değerler yetiştiğini belirterek, Gelibolu`da doğan Piri Reis`in de bu isimlerden biri olduğunu belirtti. Kitab-ı Bahriye`nin tüm dünyada nam saldığını söyleyen Yıldızer Mustafa Kemal Atatürk`ün emriyle Topkapı Sarayı`nda bulunarak tarihe kazandırıldığının altını çizdi.
 
 
 
Haritacılık konusunda yaptığı çalışmalar ile tanınan Tümgeneral Cevat Ülkekul da ilk büyük tersanenin Gelibolu`da kurulduğunu ve o bölgenin gelişme gösterdiğini belirterek, Gelibolu`nun Türk Denizciliği`ndeki yeri ve Piri Reis`in hayatı hakkında bilinmeyen yönleri anlattı. Ülkekul Piri Reis`in 3 kuşak önce Gelibolu`ya geldiğini tarihte çarpıtılarak devşirme olarak gösterildiğini belirterek: “Ne yazık ki Osmanlı tarihinde değerli bilim adamları ve insanlar devşirme ve din değiştirmiş olarak gösterildi. Piri Reis` devşirme değildi ve adamakıllı Türk`tü” dedi. Piri Reis`in iki büyük tutkusu olduğunu belirten Ülkekul bunlardan birinin denizcilik, diğerinin ise bilim ve araştırma olduğunu kaydetti.
Paylaş