Perinçek; "İlk 30 gün dikkatli olmalıyız"

1174
Balıkesir`de Cuma gününü Cumartesi`ye bağlayan gece, saat 01.13`te Karesi ilçesi Çaypınar mevki merkez üslü deprem hem Balıkesir hem de Körfez ve Çanakkale`de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ve Araştırma Enstitüsü verilerine göre saat 01.58`de Halkapınar`da 4.7`lik ikinci bir deprem de yaşandı.12 saat içerisinde Balıkesir`de büyüklüğü 1 ile 3.5 arasında değişen 55 deprem meydana gelirken, depremlerde can veya mal kaybı yaşanmadı. ÇOMÜ`den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, son depremleri ve gözlemlerini açıkladı. 
"İlk 30 güne dikkat çekti"
ÇOMÜ`den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Balıkesir depremi öncüleri ile geleceğini 45 dakika önce haber verdiğini söyledi. 7 öncü depreme dikkat çeken Perinçek, "Öncülerin bu sayıda olması ve ilkinin 45 dakika önceden olması; çok nadir görülen bir deprem tarzı. Balıkesir depremi 3 küçük deprem ile Gönen - Biga arasında yer alan fayları tetikledi. Marmara Denizi batısında Tekirdağ ile Bandırma arasında kümeleşen küçük depremler, faylar üzerinde biriken enerjiyi Bandırma-Erdek-Biga-Karabiga-Çan-Bayramiç- Ayvacık dolaylarındaki fayların olduğu alana yönlendiriyor. İlk öncü deprem saat 1.13`de ve 4.3 büyüklükte oldu. Bu öncü depremden tam 45 dakika sonra saat 1.58`de 4.9 büyüklükteki ana depremi yaşadık. 7 öncü deprem ardından, öncülerin neredeyse tam ortasında 4.9 büyüklükte ana deprem oldu. An itibarıyla tehlike geçmiş gibi gözükse de önümüzdeki 30 gün için dikkatli olmalıyız. 4.9 büyüklükteki deprem Balıkesir Edremit Körfezi Burhaniye yönünde uzanan kara ve denizdeki fayları tetikleyebilir" dedi. 
"Bu asla tesadüf olamaz"
Perinçek, "Olan depremlerin dağılımına baktığımızda bu depremlerin Biga-Gönen dolayındaki fayları da tetiklediğini düşünüyorum. Neden bu şekilde düşünüyorum; zira Balıkesir depremleri ile aynı zamanda Biga-Gönen dolayında da 3 küçük deprem oldu. Bunların oluş saatleri 2.41, 3.12 ve 4.51. Hepsi Balıkesir artçılarının olduğu saatlere denk geliyor. Bu asla bir tesadüf olamaz. Tetikleme olduğunu düşünmek için başka bir belirtiye ihtiyaç yok. Bu nedenle Erdek-Biga-Çan-Bayramiç dolayları için 3 yıldır yaptığım uyarımı tekrarlıyorum. Kuzey Anadolu Fayının güney kolu, yakında yıkıcı bir deprem yaratabilir" dedi. 
"Halkımız kendi tedbirini, kendisi almalı"
"Jeolojide doğrultu atımlı faylar söz konusu olduğunda ana fay ile açı yapan tali faylar görülür" diyen Perinçek, "Bilindiği gibi Orta ve batı Anadolu da bulunan fay blokları Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Faylarının hareketine ve Kıbrıs-Girit güneyindeki dalma batmaya bağlı olarak saatin tersi yönünde hareket etmektedir. Bu nedenle Marmara Denizi ortasındaki faylar yönünü değiştirerek Saros Körfezi doğrultusunda güneye yönelir. Aynı dönüş Gönen yakınlarında, Soma Manisa yakınlarında da görülür. Yukarıda yazdığım konuları kapsaması ve halkımızı daha kolay anlaması için ben olayı basitleştirip Baklama dilimli fay sistemi adını kullandım. Balıkesir yakınında Manyas ve Gönen dolayında bu tip faylar aktif fay olarak MTA tarafından işaretlenmiştir. Söz konusu faylar vasıtasıyla Balıkesir depremi nedeniyle olan gerilim kuzeye Gönen Biga dolayına taşınmış ve buradaki faylar tetiklenmiştir. Önümüzdeki hafta ve aylarda da bu ikinci faylar Marmara Denizi içindeki faylarla birlikte çalışarak tetiklenmenin devam edeceğini düşünüyorum. Bir hafta içinde Marmara Adası-Çan hattında depremlerin olduğunu ve deprem odaklarının bir dizilim oluşturduğunu görüyoruz. Dizilim özellikle Çan yönünde çok belirgin. Olan depremlerin iki adedi 2.3 büyüklükte. Peki bu bize ne söylüyor? Cevabını önümüzdeki aylarda ya da yıllarda öğreneceğiz. Öğrenmeden önce tedbirlerimizi alsak mı acaba? Bu konuda artık yetkililere hiç seslenmiyorum. Onların bir şey yapacakları yok. Halkımız kendi tedbirini kendisi almalı" dedi. 
"Eldeki veriler depremlerin yaklaştığını bize söyleyebilir"
Perinçek, "Özetle; Balıkesir-Burhaniye-Edremit Körfezi ve Bandırma-Erdek-Biga-Karabiga-Çan Bayramiç-Ayvacık dolaylarına dikkat çekmek isterim. Hiçbir yerbilimci ya da şahıs depremleri önceden ne zaman olacağını söyleyemez, fakat eldeki veriler depremlerin yaklaştığını bize söyleyebilir. Öğrencim, deprem bilimci; Rahmetli Prof. Dr. Aykut Barka 1999 depremini önceden söylemişti. Neden söyleyebildi zira bu konuda yetişmiş bir bilim adamı ve çok iyi bir gözlemci. Ben petrol jeologuyum, Türkiye`de hem DAF hem de KAF üzerinde çalışmalarım oldu fakat ben deprem bilimci değilim. Sadece jeolojik verileri izleyerek ve geçmişe bakarak gördüklerimi dile getiriyorum. 2014 Gökçeada depremi 2 hafta önceden ve 2020 Elazığ depremini 4 hafta önceden; olan depremleri değerlendirerek endişelerimi belirtmiş uyarıda bulunmuştum. Bazı meslektaşlarımı hayretle izliyorum. Bu değerli arkadaşlarım deprem odaklarının yerlerine bakmadan yorum yapıyorlar. Günün erken saatlerinde olan Balıkesir depremlerinin Balıkesir Fayı ile ne ilgisi var ya da Havran Fayı ile ne ilgisi var anlayamıyorum. Söz konusu bu faylar üzerinde veya yakınında hiç artçı ya da öncü deprem oldu mu? Hayır olmadı. Depremler doğrudan KB-GD doğrultulu Şamlı Fayı ile ilgili. Bu nedenle de Gönen Biga arasında Balıkesir depremleri artçıları ile eş zamanlı 3 deprem yaşandı. Şamlı Fayı ile ilgili depremler belki Balıkesir yada Havran faylarını tetikleyebilir fakat an itibarıyla bugün olan depremler tümüyle Şamlı Fayı ile ilgili olduğunu düşünüyorum" dedi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş