havadurum

Pepeçura Nedir, Nasıl Yapılır? Karadeniz’in Enfes Tatlısı Pepeçura Tarifi

Karadeniz’in geleneksel tatlılarından biri olan pepeçura, üzüm şırası, mısır unu ve nişasta ile hazırlanan kolay ve lezzetli bir tatlıdır. Üzümün en tatlı hali olan pepeçura, özellikle Rize’de çok seviliyor. Peki, pepeçura nedir, nasıl yapılır? İşte Karadeniz’e özgü pepeçura tarifi ve besin değeri…

3209

Pepeçura, Karadeniz’in geleneksel tatlılarından biri. Üzüm şırası, mısır unu ve nişasta ile hazırlanan bu tatlı, hem kolay hem de lezzetli. Üzümün en tatlı hali olan pepeçura, özellikle Rize’de çok seviliyor. Peki, pepeçura nedir, nasıl yapılır? İşte Karadeniz’e özgü pepeçura tarifi!

Pepeçura Nedir?

Pepeçura, bir çeşit muhallebi kıvamında, tatlı ekşi dengesi olan meyveli bir tatlıdır. Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde yapılır. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepeçura, özellikle Rize’de insanların yıllardır alışkanlık haline getirdiği bir lezzettir. Pepeçi, samaksa, kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı olarak da anılır.

Pepeçura Nasıl Yapılır?

Pepeçura yapmak için öncelikle siyah kokulu üzüm kullanmak gerekiyor. Bu üzüm, pepeçuranın rengini ve aromasını veriyor. Eğer bulamazsanız, normal siyah üzüm de kullanabilirsiniz. Üzümleri iyice yıkayıp, saplarından ayırın. Bir tencereye üzümleri, suyu ve şekeri koyup, kısık ateşte pişirin. Üzümler suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin. Sonra süzgeçten geçirerek, üzüm suyunu elde edin. Bir kaseye bir miktar üzüm suyu ayırın. Kalanını tekrar tencereye alın. Ayırdığınız üzüm suyuna mısır unu ve nişasta ekleyip, karıştırın. Tencereye ilave edin. Karıştırarak, koyulaşana kadar pişirin. Kıvam aldıktan sonra, kaselere boşaltın. Soğuduktan sonra, buzdolabına kaldırın. Üzerini ceviz, fıstık veya istediğiniz başka bir malzeme ile süsleyerek, servis edin. Afiyet olsun!

Pepeçura Tarifi İçin Malzemeler

1 kg siyah kokulu üzüm

4 su bardağı su

1/2 çay bardağı toz şeker

4 yemek kaşığı mısır unu

1 yemek kaşığı buğday nişastası

Üzeri için ceviz, fıstık veya istediğiniz başka bir malzeme

Pepeçura Tarifi İçin Püf Noktaları

Pepeçura yaparken, üzüm suyunu süzerken, posasını da iyice ezerek, özünü alın. Böylece daha lezzetli olur.

Pepeçura kıvamını bulduktan sonra, ocaktan alın. Fazla pişirirseniz, kesilebilir.

Pepeçura tatlısını, soğuk olarak servis edin. Buzdolabında bir gece bekletirseniz, daha iyi kıvam alır.

Pepeçura Tarifi İçin Besin Değerleri

1 porsiyon (100 gram) pepeçura yaklaşık olarak 218 kalori, 0.8 gram protein, 54.6 gram karbonhidrat, 0.3 gram yağ, 2.5 gram lif içerir.

(Saim Tunçman)

Paylaş