2024 yılının ilk halka arzı olan PATEK, yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. Şirket, 6-7 Şubat tarihleri arasında talep toplama işlemlerini gerçekleştiriyor. Toplamda 27 milyon TL nominal değerli payların satılacağı halka arzın büyüklüğü 945 milyon lira olarak belirlendi. Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri’nin halka açıklık oranı ise %20,15 olarak açıklandı. Peki, PATEK halka arzı katılım endeksine uygun mu? Faiz hassasiyeti olan yatırımcılar ne yapmalı? İşte detaylar…
PATEK halka arzı, 6-7 Şubat tarihleri arasında 2 gün boyunca devam edecek. Halka arzda paylar, 35 TL sabit fiyattan satışa sunulacak ve satılan paylar bireysel yatırımcılara eşit dağıtılacak. Bu tahsisata göre bireysel yatırımcı talebine göre olası dağıtım şu şekilde1:
PATEK halka arzı, Ziraat Yatırım, Garanti BBVA Yatırım, QNB Finansinvest ve [Yapı Kredi Yatırım] aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yatırımcılar, bu bankaların internet şubeleri veya mobil uygulamaları üzerinden taleplerini iletebiliyor.
Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri’nin katılım endeksine uygun olup, olmadığı faiz hassasiyeti taşıyan yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Katılım endeksi, Borsa İstanbul’da işlem gören ve faizsiz finans prensiplerine uygun olan şirketleri kapsayan bir endekstir. Bu endekse dahil olmak için şirketlerin belirli kriterlere sahip olması gerekiyor. Bu kriterler şunlardır:
PATEK’in faaliyet alanı, bilgi teknolojileri sektörüdür. Şirket, donanım ve yazılım ürünleri, hizmetleri ve çözümleri sunmaktadır. Şirketin 2023 yılı finansal tablolarına göre, faiz gelirleri toplam gelirlerin %0,01’ini, faiz giderleri ise toplam giderlerin %0,02’sini oluşturmaktadır. Bu verilere göre, PATEK’in katılım endeksine uygun olduğu söylenebilir. Ancak, şirketin faiz gelirleri, faiz giderlerini aşan kısmını ne yaptığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle, PATEK’in katılım endeksine uygunluğu kesin olarak teyit edilememektedir.
Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri A.Ş., 1998 yılında kurulmuş bir şirkettir. Şirketin 5% üzerinde ortaklığı bulunan 3 ortağı bulunmaktadır. Şirketin 33,34%’ü Fatih Erdoğan’a, 33,33%’ü Abdülkerim Fırat’a, 33,33%’ü ise Mehmet Erdoğan’a aittir1. Şirketin ana faaliyet konusu, bilgisayar donanımı ve yazılımı üretimi, satışı, bakımı, onarımı, danışmanlığı ve eğitimidir. Şirket, ayrıca, bilgi teknolojileri alanında proje geliştirme, uygulama, entegrasyon, kurulum, test, eğitim, destek ve bakım hizmetleri de vermektedir. Şirketin müşteri portföyü, kamu kurumları, özel sektör, eğitim kurumları ve bireysel kullanıcılardan oluşmaktadır. Şirketin 2023 yılında elde ettiği net satış geliri 1,2 milyar TL, net karı ise 120 milyon TL’dir.
(ERHAN TAYLAN)