havadurum

Paris Brest: Fransız Mutfağının Efsane Tatlısı

Fransız mutfağının efsane tatlısı Paris Brest, bisiklet yarışından esinlenerek yaratıldı. Choux hamuru, pralin kreması ve file bademden oluşan bu lezzetli tatlıyı evde yapmak isterseniz, işte tarifi ve püf noktaları.

551

Fransa’nın en ünlü tatlılarından biri olan Paris Brest, choux hamuru, pralin kreması ve file bademden oluşan lezzetli bir şölen. Peki bu tatlı nasıl ortaya çıktı ve nasıl yapılır? İşte Paris Brest’in hikayesi ve tarifi.

Paris Brest’in Tarihi

Paris Brest, adını 1891 yılında düzenlenen Paris-Brest-Paris bisiklet yarışından alıyor. Bu yarış, Fransa’nın başkenti Paris’ten başlayıp Brest şehrine kadar gidip geri dönen 1200 kilometrelik bir parkuru kapsıyordu. Yarışın organizatörü olan gazeteci Pierre Giffard, yarışa ilgi çekmek için bir pastane sahibi olan Louis Durand’dan yarışın simgesi olacak bir tatlı yaratmasını istedi. Durand da bisiklet tekerleğini andıran bir yuvarlak choux hamuru üzerine pralin kreması sürüp file badem serpiştirerek Paris Brest’i icat etti. Bu tatlı, hem yarışçıların hem de seyircilerin beğenisini kazandı ve Fransız mutfağının klasikleri arasına girdi.

Paris Brest’in Tarifi

  1. Paris Brest yapmak için öncelikle choux hamuru hazırlamak gerekiyor. Bunun için su, tereyağı, şeker ve tuz bir tencerede kaynatılıp un ekleniyor. Hamur kıvamına gelince ocaktan alınıp yumurtalar teker teker eklenerek çırpılıyor. Hamur sıkma torbasına alınıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yuvarlak şekilde sıkılıyor. Üzerine yumurta sarısı sürülüp file badem serpiştirilerek 180 derecede 35-40 dakika pişiriliyor.
  2. Pralin kreması için ise toz şeker ve su bir tencerede karamel rengine gelene kadar pişiriliyor. Fındık eklenip karıştırılarak pişirme kağıdı üzerine dökülüyor. Soğuyunca ufalanıp blenderda pürüzsüz hale gelene kadar çekiliyor. Süt, yumurta sarısı, toz şeker, nişasta, un ve tuz bir tencerede kaynatılıp tereyağı ve vanilya ekleniyor. Soğuyunca oda sıcaklığındaki tereyağı ve pralin eklenip mikserle çırpılıyor.
  3. Pişen choux hamuru ikiye kesilip arasına pralin kreması sürülüyor. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis ediliyor.

Paris Brest’in Özellikleri

Paris Brest, hem görünümü hem de tadıyla dikkat çeken bir tatlı. Choux hamuru hafif ve gevrek, pralin kreması ise yumuşak ve aromatik. File bademler ise tatlıya çıtırlık katıyor. Paris Brest, Fransız pastacılığının ustalığını yansıtan bir lezzet. Paris Brest’i deneyenler, Fransa’nın efsane bisiklet yarışının ruhunu tatmış olacaklar.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş