Parion’da mezarlar gün yüzüne çıkıyor
Biga ilçesi Kemer köyü sınırları içinde yer alan Parion Antik Kenti`ndeki mezarlarda ele geçen buluntuların, mezar sahibinin mesleğine ilişkin verilere ulaşmak açısından önem taşıdığı bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı`nca yürütülen kazının başkanlığını yapan Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran yaptığı açıklamada, antik kentin Nekropolü`nün (mezarlık) 2005 yılından bu yana kazılan bir alan olduğunu söyledi. Nekropolü, Parion`daki önemli buluntuların ele geçtiği bir mekan olarak değerlendiren Başaran; “Burada çok ilginç mezarlar ortaya çıkıyor. Özellikle erken dönem mezarlarında mezar sahibinin mesleğiyle ilgili buluntular ele geçmekte. Bu açıdan mezarların önemi bir kez daha görülüyor” dedi.
Başaran, bu mezarlardan birinde nalbant malzemelerinin ele geçtiğini ifade ederek; “Mezarın sahibi olan nalbanda ait bir kerpeten bulduk. Günümüz kerpetenlerine benzer nitelikte. Demirden bir malzeme. Mıh çakmak için metal bir çekiç bulundu. Bir başka ve çok önemli olduğunu değerlendirdiğimiz malzeme ise atların tırnaklarını kazımada kullanılan keski. Nallar çakılmadan önce atın tırnakları bu alet yardımıyla kazınıyor, daha sonra yeni nal çekiç yardımıyla yerine monte ediliyor. Nal sökümünde de kerpeten kullanılıyor” dedi.
Söz konusu mezarın Parion`da çok çeşitli meslek erbabının yaşadığını gösterdiğini dile getiren Başaran, şunları kaydetti: “Antik çağ mezarlarında mesleklerin tek tek belirtilmesi günümüze doğru gelen bir alışkanlık. Roma döneminde de aynı özellikleri görmekteyiz. O dönemde mezar başında gerçekleştirilen törenler sırasında o kişinin mesleğini yansıtan malzemeler mezara bırakılıyor. Önce mezar yeri hazırlanıyor. Gömü defnediliyor. Etrafında bulunanlar ne hediye getirmişse onu mezarın üzerine bırakıp, oradan ayrılıyor. Bu malzemeler günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait.”