Öztrak Çanakkale’deydi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, bugün gerçekleştirilecek, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu`nun da katılacağı Çanakkale mitingi için kente geldi. Bir dizi temas ve ziyarette bulunan Öztrak, CHP İl Başkanlığı`nda basın toplantısı düzenlendi. Ekonomi ve demokrasi vurgusunun öne çıktığı toplantıda; “Türkiye 1987 yılında Dünyanın en büyük 14`üncü ekonomisiydi. O zaman AKP diye bir parti dahi yoktu. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, dünyanın en büyük 17`nci ekonomisi. Peki 2002 yılında kaçıncı sıradaydı Türkiye? O zaman da 17`nciydi. Az gittik, uz gittik, dere-tepe düz gittik, bir arpa boyu yol gidemedik” dedi.

197
 
 
Cumhuriyet Halk Partisi, bugün Çanakkale`de gerçekleştirilecek seçim mitingine hazırlanıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun da katılacağı miting için günler öncesinden başlayan miting çalışması, dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak`ın da katıldığı bir dizi ziyaret ile son buldu. Miting bugün saat 13`te Cumhuriyet Meydanı`nda gerçekleştirilecek. Dün kente gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ziyaret ve temasları öncesi parti il başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile belediye meclis üyeleri katıldı. Çok sayıda partilinin de hazır bulunduğu toplantıda Öztrak, demokrasi konusuna vurgu yaparak, Türkiye`nin demokrasi endeksinde giderek gerilediğini ifade etti. Öztrak, “Bugün Türkiye`nin en önemli ve çözülmesi gereken sorunlarından biri de demokrasi meselesidir. Bunun altında; ceza yasası, makul şüphe meseleleri, basın özgürlüğü gibi alt başlıkları vardır. Maalesef Türkiye, demokrasi endeksinde hibrit rejim olarak tanımlanmaktadır. Yani melez rejim. Geçtiğimiz yıl, ekonomik özgürlük endeksinde 6 sıra birden gerilemişiz. Yolsuzluk endeksinde ise 11 sıra birden gerilemişiz. Demokrasi endeksinde 167 ülke arasında 97`nci sıradayız” dedi.
 
 
“Bugün ekonominin iyi yönetildiğini söyleyebilir miyiz?”
“En büyük ekonomi olarak `Türkiye ilk 20 içinde` diye övünüyorlar” diyen Öztrak, “Türkiye 1987 yılında Dünyanın en büyük 14`üncü ekonomisiydi. O zaman AKP diye bir parti dahi yoktu. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, dünyanın en büyük 17`nci ekonomisi. Peki 2002 yılında kaçıncı sıradaydı Türkiye? O zaman da 17`nciydi. Az gittik, uz gittik, dere-tepe düz gittik, bir arpa boyu yol gidemedik. Kendini dışarıyla karşılaştırdığınızda ortaya çıkan manzara budur. Bugün Türkiye`nin en önemli problemlerinden biri; Türkiye üretim alanında yarışma gücünü kaybetmiştir. İmalat sanayinde 1990 yılında dünyada 13`üncüydük, 2000 yılında 15`inci olduk. Bugün geldiğimiz noktada 15`inci bile değiliz. Tamamen o ligin dışına düşmüş durumdayız. Ama bir yerde rekorumuz var. İstanbul`daki alışveriş merkezleri, Londra, Berlin ve Paris`tekinin toplamından daha fazla. Üretmiyoruz, ama dışarıdan aldığımızı satarak büyüyoruz. Tarımda farklı mı? Tarımda da; 2002 yılından bu yana iki tane Trakya büyüklüğündeki araziyi ekemez hale gelmiş Türkiye. Ailelerin borçları, 2002 yılında gelirlerinin yüzde 5`i iken, şimdi yüzde 55`ine çıkmış. Borçla şişirilen bir ekonomi. Türkiye`deki şirketler, dünyada dövizle en çok borçlanan ülke seçilmiş. Ekonomimiz, dünyanın en kırılgan ekonomisi seçilmiş. Şimdi bu ekonominin iyi yönetildiğini söyleyebilir misiniz? Rekabet, yarışma gücü var mı?” ifadelerini kullandı.
Paylaş