Özkurnaz’dan Savran’a sert tepki

Tarım Kooperatifleri Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz kendisini eleştiren ÇOMÜ Ziraat Fakültesi’nde görevli Yrd. Doç. A. Ferhan Savran’a ateş püskürdü.

864
Yrd. Doç. A. Ferhan Savran’ın Çanakkale Köy Haber Gazetesi’nde yazdığı makalede bir öğretim üyesinin akademik kariyeri ile bağdaşmayan ifadeler kullanmasına yanıt veren Tarım Kooperatifleri Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz; “İstifamı verdiğim Köy-Koop’u Çanakkale’de nereden nereye getirdiğimi herkes bilir. Buna bugün 46470 çiftçimiz tanıktır. Sadece adı olan, tabelası dahi bulunmayan bir kooperatifi Çanakkale’de hatta Türkiye’de ayağa kaldıran Mehmet Özkurnaz olarak kimseye, omzuma basarak kendi menfaatleri doğrultusunda pirim yaptırmayacağım gibi, temelinde hukuksuzluk yatan hiçbir işte de ismimin yer almasına izin vermem” dedi.
 
Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mehmet Özkurnaz, Yrd. Doç. A. Ferhan Savran’ın iddialarına açıklık getirdi.
 
“Kamuoyunu yanlış yönlendirme çabası içinde”
Savran’ı makalesinde duyumlardan yola çıkarak hatalar yapmakla suçlayan Özkurnaz; “Sayın Yrd. Doç. A. Ferhan Savran, makalesinde öyle hatalar yapmıştır ki muhatabımızın kamuoyunu nasıl yanlış yönlendirme çabası içinde olduğu da bu makaledeki iddialarından anlaşılmaktadır. Şöyle ki, bir bilim adamı yani Yrd. Doç. unvanı taşıyan kişi duyumlarla hareket etmez; ulaştığı kaynak, belge ve tanıklık gibi somut verilerle hareket eder. Hele iddialar makaleye taşınıyorsa bu daha da ciddiyet ister” dedi.
 
“Suç duyurusunda bulunuyorum”
4631 sayılı kanun uyarınca A. Ferhan Savran’ın suç işlediğini ileri süren Özkurnaz; “Öncelikle kendisinin bir bilim adamı olmasının ötesinde Sayın Savran`a 4631 sayılı kanuna göre ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 86 ve ek 3. maddelerine dayanılarak hazırlanan, 27.06.2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Kooperatif Yöneticilerinin Bağdaşmayan Görevlerine İlişkin Tebliğe" rağmen Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştirme Birlik Başkanı görevini nasıl sürdürdüğünü ve bunun suç olduğunu bilip bilmediğinin sormak isterim. Çünkü "Bağdaşmayan Görevler Tebliği" bir yasa hükmüne göre yayınlanmıştır ve Sayın Savran`ın bu görevde bir gün dahi bulunmasının suç olduğu, yargılanma biçimi de ilgili Ceza Kanunu maddelerinde açıktır. Sayın Savran ya üniversitedeki görevinden ya da birlik başkanlığından bugüne kadar istifa etmiş olması gerekirdi. Sayın Savran`ın durumuyla ilgili rektörümüz Sayın Prof. Dr. Sedat Laçiner`e ve Cumhuriyet Savcılığına kamuoyu aracılığı ile suç duyurusunda bulunuyorum”  şeklinde konuştu.
 
“Bilgisiz, cehalet ve yazım tekniği düşük iddialar”
Söz konusu makalede “Temel kuruluş amacı birlik olan ve küçük ölçekli işletmelerin rekabet gücünü arttırmak için kurulan kooperatiflerin küçük menfaatler yüzünden parçalanması ve yenilerinin kurulmasını pek doğru gelmiyor. Ne oldu da yıllardır yönettiğimiz kuruluşu zayıflatarak yeni bir oluşum içine giriyoruz. Bir diğer sorun da Köy-Koop`un Çanakkale`de pek çok sabit yatırımı var. Bunlar ile ilgili yasal işlemler nasıl olacaktır. Bu varlıklar Köy- Koop`ta mı kalacak? Anladığım kadarıyla sadece yöneticiliğini kaybettiğimiz için yeni bir oluşum içine giriyoruz” diyen A. Ferhan Savran’a Mehmet Özkurnaz şu yanıtı verdi: “Köy-Koop`un Çanakkale`deki sabit yatırımları diye bir yatırımı söz konusu değildir. Var olan sabit yatırımlar Çanakkale ve Çevre Köyleri Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Birliğinin öz malıdır. Dolayısıyla birliğe ait sabit yatırımların Köy-Koop`a ait olması veya devredilmesi mümkün olmamakla birlikte böyle bir şey yaparsak bunun bir suç olacağını da Sayın SAVRAN`a hatırlatmak isterim. Köy-Koop`a ait olmayan bir şeyin hayali yatırımın devri nasıl yapılacaktır. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. TAR-KOOP diye kooperatif kurulduğu söylem değil bir gerçektir. Evet, TAR-KOOP`u başta Çanakkale olmak üzere Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Trabzon, Mersin, Muğla, Diyarbakır, Aksaray, Antalya illerinde bulunan kooperatif birlikleri kurmuştur. Bu bir duyum değil Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayı ile kuruluşu Ticaret Sicil Gazetesinde de tescili yayınlanmış Tarım Kooperatifleri Genel Merkezi resmen oluşmuştur. Dolayısıyla Köy-Koop üyeliğinden de istifa edilmiştir. Kurucu birlikler şahsıma teveccüh gösterip TAR-KOOP Genel Başkanlığına önerip, seçmişlerdir. Ayrıca TAR-KOOP Genel Merkez bünyemize katılmak için Erzincan, Konya, Yozgat, Adıyaman, İzmir, Malatya birlikleri de resmi başvurularını yapmışlardır. 11 il kapsamında, daha 42 il birliğinin kurulum çalışmaları da başlatılmıştır. Şimdi siz; böylesi güçlü bir örgütlenmeye nasıl olup ta "küçük menfaatler yüzünden parçalanması iftirasını atıyorsunuz" Sayın SAVRAN size sesleniyorum; bu güçlü TAR-KOOP`un örgüt yapısı sizi niye rahatsız ediyor?”
 
“Savran’a sesleniyorum”
Savran’ın TAR-KOOP’u küçümsediğini ve hazımsızlık içinde olduğunu dile getiren Özkurnaz; “Daha şimdiden 17 ilin katıldığı TAR-KOOP`u küçümsemedeki amacınız ve hazımsızlığınız nedir? Bir akademisyene yakışıyor mu?  Kör kendinden pay biçer,  halk deyişinden hareketle biz küçük değil; büyük ve güçlü örgüt düşüncesiyle hareket ediyoruz. Biz yönetme veya sizin deyiminizle yönetici olma sevdası değil Türk tarımına sahip çıkarak kooperatif anlayışını geliştirip güçlü kılmak için gecemizi gündüzümüze katmaktayız” dedi.
Paylaş