Özgen yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi: “Bilindiği gibi 2004 yılında TEKEL’in içki bölümü Çanakkale şarap ve kanyak fabrikasının da bulunduğu 17 işletmesiyle birlikte 292 milyon dolara satılmıştı. Elden ele gezen bu işletme, en son alıcıya 2 milyar 150 milyona satılmış ve maalesef yaratılan rant 1 milyar 808 milyon doları bulmuştu. Son aşamada Hollanda sermayeli Multi Turkmal , Çanakkale’deki arsayı bu firmadan satın almış ve bir alışveriş merkezi yapmak için 2008 yılında Belediyemize başvurmuştu.
İlgili yer 38.000 metrekaresi yolun üst tarafında, 12.000 metrekaresi ise deniz tarafında olmak üzere toplam 50.000 m2 dir. Projenin kesinleşmesiyle beraber yaklaşık 100 ila 125 arası işyeri olacağı planlanmaktadır.
Biz bu tür yatırımlarda kentin dokusunun bozulmaması, rant uğruna şehrin doğal çevresine zarar verilmemesi, kent esnafıylaÊ ticari yaşamı sekteye uğratmaması aksine yeni iş alanları açılması ve istihdam yaratılması gibi kriterlere önem veririz. Bu anlamda başvurudan sonra Belediyemiz tarafından sivil toplum kuruluşları, meslek ve esnaf odalarıyla bir dizi toplantı gerçekleştirilmiş, onların görüşleri alınmış, buna göre ilgili firmaya talepler bildirilmiş ve bir protokol imzalanmıştır.
28.05.2008 tarihinde yapılan protokolde ; Kiralanabilir alanların en az % 70’inin yerel esnaf ve firmalara kiralanması, Kira bedellerinin piyasa koşullarına uygun tutulması, yerel üreticilerin ürettiği ürünlerin satışının yapılmasının sağlanması, çalıştırılacak personelin seçiminde özelleştirme sırasında işin konumuna göre işten çıkarılan işçi ve yakınlarına öncelik tanınmasına ve yapılacak projenin Belediye Meclisinin onayından geçmesi hususlarında anlaşma sağlanmıştır. Yerel yönetim olarak biz, kira bedellerinin piyasa koşullarına uygun tutulmasıyla beraber ayrıca yerli esnaf ve firmalara özel iskonto yapılması, personel alımında “işten çıkarılan işçilere ve yakınlarına öncelik tanınacağının” iş ilanında belirtilmesi ve bu alımlarda yapılan protokol gereği müdahil olacağımızı şirket yetkililerine bildirmiş bulunmaktayız.
Bunun dışında deniz tarafında bulunan Kanyak fabrikasına ait 12.000 m2 arsanın da Çanakkale halkının kullanımına açmak üzere Belediyemize devri konusunda anlaşma sağlanmış, bu yerin tapusu kamu menfaatine ilişkin işlerde kullanmak üzere Belediyemize devredilecektir. Bu yer mevcut çirkin yapılar yıkılıp halkın günü birlik kullanımına açılacaktır. Belki bir binada Deniz müzesi ya da büyük akvaryumlar yapılabilir ancak buna da yine Çanakkale halkının görüşleri alınarak karar verilecektir.
Şirket yetkilileriyle yapılan görüşmede, işyeri kiralarının; işin niteliğine, büyüklüğüne ve konumuna göre 10 İLA 50 arasında belirleneceği ifade edilmiştir. Çanakkale esnafına bundan ayrıca özel bir iskonto yapılması konusunda ısrarımız ve müdahilliğimiz de sürecektir.
Benim için kimin ne yaptığı önemli olmakla beraber , asıl önemlisi Çanakkale’ye ne vereceği ve bunun karşılığında Çanakkale’den neyi götüreceğidir. Çanakkale halkının iradesine saygı gösteren, kentin doğal yapısına ve çevre hassasiyetine önem veren, kent esnafı ve ticari yaşamına katkı vermekle beraber, bu alanı tekeli altına almaya çalışmayan her girişimi öngörüsüz olarak tartışmaya hazırım. Kamuoyundaki tüm hassasiyetlere katılıyor ve bu hassasiyetleri giderecek çözümler bulmak için elimizdeki tüm yetkileri yine kentin ortak paydalarıyla beraber kullanacağımızın bilinmesini istiyorum” dedi.
“Çanakkale esnafına %50 kota ayrılmalı”
Çanakkale gündeminde tepkilere neden olan Forum Alışveriş Merkezi’nde Çanakkaleli esnafa en az %50 kota ayrılması gerektiğini söyledi.
İl Genel Meclisi’nde gündem dışı söz alan MHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün, kentte tartışmalara neden olan Forum Çanakkale Alışveriş Merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Alışveriş Merkezi’nin projelerini onaylayacak olan Çanakkale Belediyesi’nin kent esnafını koruması gerektiğini kaydeden Akgün, bu nedenle yerel esnafa alışveriş merkezinde en az %50 kota ayrılmasını istedi. Akgün; “Büyük bir kapalı alan üzerine 100’ün üzerinde iş yerinin olduğu, restoranların ve zaman geçirme ile ilgili sinema ve benzeri yerlerin olduğu bir alışveriş merkezi yapılıyor. Bu merkezin ilk imar plan tadilatı yapılırken de hep Çanakkale’de şu tartışılmıştır. O ilgili yer kanyak fabrikasıydı. Çanakkale bölgesinde çok önemli olan bağcılığın desteklenmesi konusunda gerekli olan bir fabrikaydı ama o dönem hükümet politikaları gereği buralar kapatıldı. Yabancılara satıldı. Bu noktada da birçok siyasi parti veya o gününün siyasi aktörleri açıklamalar yaptılar. Biz buraya bunları yaptırmayız diye. Bu gidişle buraya bir AVM kurulacak. İhtiyaç olabilir. Ancak atlanılmaması gereken bir şey var. Özellikle Çanakkale Belediyesinden biz bunu istiyoruz. O projeleri onaylayacak olan belediyedir. Bugünlerde sanıyorum forum belediyeye bu projeleri onaylamaya getirecektir. Böyle bir mağazalar zincirinde Çanakkale esnaflarına en az %50 kota ayrılması gerekir. Bu yüzde 50’nin içinde Çanakkale yerel markalarına bir bölüm ayırır. Muhakkak ve muhakkak bu proje onaylanma aşamasında Çanakkale esnaflarının korunması belediyece sağlanmalıdır ve bunun içinde kota konmalıdır” dedi.