Özel İdare Raporu davası görüldü
Çan`ın Karadağ Köyü`nde yürüttüğü sondaj çalışmaları ile ilgili bir rapor hazırlayan Çanakkale İl Özel İdaresi`ni mahkemeye veren ESAN Eczacıbaşı`nın açtığı dava dün Çanakkale İdare Mahkemesi`nde görüldü. İl Özel İdaresi; toplam 36 adet sondaj çalışması bulunan alanda su kaynaklarının bulunduğu gerekçesi ile 23 tanesinin yapılamayacağı yönünde rapor vermişti.
ESAN Eczacıbaşı A.Ş.`nin Çanakkale İl Özel İdaresi aleyhine açtığı dava dün Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından görüldü. Çan`a bağlı Karadağ Köyü ve çevresinde bin 880.53 hektarlık alanın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce 27 Eylül 2012 tarihinde yapılan ihale sonucunda, ESAN Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş. Tarafından 890 bin TL bedel ile alınıp, 2014 yılı temmuz başında Genel Arama Dönemi(sondaj) başlangıcında; Karadağlıların yaşam alanlarına, topraklarına/meralarına, sularına/su kaynaklarına, sağlıklarına ve sağlıklı yaşam haklarına, kısacası insan haklarına yapılan saldırı sonucu başladı “Diren Karadağ” mücadelesi. Karadağlılar, demokratik, barışçıl, direnme haklarını kullanmalarının yanı sıra kanuni yollara da başvurdular. Köy Muhtarlığı 22 Temmuz 2014 tarihinde su kaynaklarının tespit edilmesi için Çanakkale İl Özel İdaresine başvurdu. Yapılan incelemeler sonucunda: İl Özel İdaresi tarafından `Çan Karadağ, Kocayayla ve Doğancılar ile Biga İlçesi Ahmetler köyleri tarafından kullanılan 43 adet su kaynağı tespit edilmiş ve bu kaynaklar için koruma alanları belirlenmiş ve bu kapsamda, 36 adet sondaj noktası ile ilgili olarak, Su kaynakları koruma alanı içinde kalan 23 sondajın yapılamayacağı` kararı alındı. ESAN Eczacıbaşı A.Ş. `özel idarelerin kaynak koruma alanlarına ilişkin yetkisinin bulunmayıp bu yetkinin Devlet Su İşlerine ait olduğu` gerekçesiyle Çanakkale İl Özel İdaresini dava etti.
“Hep birlikte mücadele etmeyi öğrendik”
Bu davaya köy adına Karadağ Köyü Muhtarlığı müdahil oldu. Karadağ’ın ve çevresinde bulunan 4 köyün su kaynakları davası olduğu gibi Biga Yarımadası sınırları içinde veya dışında bulunan tüm köylerin/kasabaların/şehirlerin davası olduğu ifade edildi. Çünkü İl Özel İdaresi tarafından ilk defa böyle bir karar alındığı ve ESAN Eczacıbaşı A.Ş.`nin de bu karara yönelik dava açtığı bildirildi. 22 Temmuz 2014 tarihinde Karadağ Muhtarlığı ve dört köylü tarafından Çanakkale İdare Mahkemesine ESAN Eczacıbaşı A.Ş.’nin ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açılmıştı. İdari Mahkeme Yürütmeyi Durdurma kararını verdi ve ESAN Eczacıbaşı A.Ş. 12 Aralık 2014 tarihinde sondaj makinesini söküp götürdü... ESAN Eczacıbaşı A.Ş.`nin Karadağ Orman İşletme Şefliği hudutları içinde bulunan ve 30 Ekim 2012 tarihinden 30 Ekim 2019 tarihine kadar aldığı izni 3 Mart 2015 tarihinde iptal ettirmiş ama açtığı davalar sürüyor. Bu davalardan biri de dün görülen Çanakkale İl Özel İdaresine açtığı dava oldu. Dava ile ilgili olarak açıklamada bulunan Karadağ köylülerinden Mustafa Önder; “Bizler yüz yıldır Karadağ’da yaşıyoruz. 1914’den beri bu ülkenin vatandaşlarıyız. Göç hikâyeleriyle ve subaşlarını tutmuş dev masallarıyla büyüdük/yetiştik. Diren Karadağ mücadelesiyle de Altın’cı Şirketlere karşı kadınıyla, çocuğuyla, sağcısı-solcusuyla ile hep beraber mücadele etmeyi öğrendik...Bir daha dağımızm/meramızın/su kaynaklarımızın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından ihale edilmesini ve ne adına olursa olsun birilerine satılmasını istemiyoruz. Bizler bu ülkenin vatandaşı ve seçmeniyiz, Siyasi Partiler tarafından sadece seçimden seçime hatırlanmak istemiyoruz. Bundan böyle kendi köyümüzde sığınmacılar gibi her an göç korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Şimdi söz sırası hukukundur ve son umudumuzdur. Karadağlılar için hükmün olumsuz olması hali; `ölümlerden ölüm beğenin` demek olacaktır. Adalet İstiyoruz” dedi. Davayı Emek Partisi İl Başkanı Ercan Adsız, HDP Milletvekili adayı Leyla Yavuz ve Çevre Platformu yetkilileri de takip etti.