havadurum

Özel Halk Otobüslerinden 65 Yaş Üstü Yurttaşlar İçin Kritik Karar

Özel halk otobüsü esnafı, 65 yaş üstü vatandaşlara ayda sadece 4 gün ücretsiz taşıma kararı aldı. Esnaf, belediye ve bakanlıktan sübvanse talep ediyor.

1033

Özel halk otobüsü esnafı, ücretsiz toplu taşımadan yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlara ayda sadece 4 gün hizmet vermeye karar verdi. Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş, “Ayın geri kalanında lütfen kamu araçlarını veya alternatif toplu taşıma araçlarını kullanın” dedi.

Ücretsiz Taşıma Kararı Alındı

Tüm Türkiye’deki özel halk otobüsleri, ücretsiz toplu taşımadan yararlanan 65 yaş üstü vatandaşları her ayın sadece 1’i ile 4’ü arasındaki 4 gün taşıyacaklarını açıkladı. Bu kararı duyuran Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Ercan Soydaş, bu kararın Ankara Ticaret Odası’nda yapılan 'Genel Değerlendirme Toplantısı’nda alındığını belirtti. Toplantıya yurt genelinde çok sayıda özel halk otobüsü sahibi katıldı.

Esnafların Talebi Var

Soydaş, özel halk otobüsleriyle fiyat belirleme, hat ve güzergah belirleme yetkisinin belediyelerde olduğunu söyledi. “Hiçbir ilde ücretler olması gereken seviyede değil” diyen Soydaş, belediyelerden kendilerini ilgilendiren kısmı sübvanse etmelerini istedi. Ayrıca bakanlıktan da ücretsiz taşımaya kalıcı bir çözüm bulmasını talep etti.

“Her ayın 1’i ile 4’ü arası”

Soydaş, arkadaşlarıyla yaptıkları değerlendirmelerde şöyle bir görüş ortaya çıktığını ifade etti: “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı illere göre, değişmekle beraber ayda 2 günlük ücretsiz taşımayı karşılayan bir bedel ödüyor. Yıllardır esnafımız, bu geri kalan kısmını kendi imkanlarıyla fedakarca sürdürüyorlardı. Şimdi genel kanı şu; bakanlığın verdiği 2 günlük taşıma, gelir desteği olan taşımayı yapalım, 2 gün de biz fedakarlık yapalım. Her ayın 1’i ile 4’ü arası daha önceki açıklamalarımızda saydığımız 4 grup dışında kalan 18 kalemi taşıyalım.”

Vatandaşlar Anlayışla Karşılasın

Soydaş, kararın nasıl uygulanacağına ilişkin sorulara şöyle cevap verdi: “Mevzuata göre; cihazları sökmek gibi bir yetkimiz, hakkımız yok. Arkadaşlarımız vatandaşlarımızı uyaracak. Araçlarımıza da tüm Türkiye genelinde bilgilendirme yazıları asacağız. Arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda ‘Kesinlikle vatandaşlarımızı incitmeyin’ yönünde katı kurallar da koyduk. Çünkü hiçbir vatandaşımızın incinmesini istemeyiz. Burada sadece dikkat çekmek istediğimiz şu; hiçbir zaman ‘vatandaşlarımıza verilen hak geri alınsın’ talebinde bulunmadık, bulunmuyoruz da. Sadece esnaflarımıza yaptığı hizmetin bedeli ödensin istiyoruz. Bu konuda da hiçbir vatandaşımızı üzmeden arkadaşlarımız gerekli uyarılarını yapacak. Bizi anlayışla karşılayacaklarını umut ediyoruz.”

Paylaş