Özcan "Esnafın kalkınması için alışveriş günleri düzenleyebiliriz"

609

 Esnaf Oda Başkanları ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, başkanlık makamında bir araya geldiler. Esnafın sorun ve sıkıntılarının konuşulduğu, çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı olağan toplantılar, dün de devam etti. Toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan ve Esnaf Oda Başkanları katıldı. Başkanlık makamında düzenlenen toplantı öncesi, geleneksel hale gelen toplantılarla ilgili değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Gökhan, toplantılarda esnafın durumunun konuşulduğunu, çözüm önerileri arandığını ve Belediyenin dahil olması gereken yerlerde sonuna kadar katkı vermeye çalıştıklarını söyledi. Başkan Gökhan; “Esnaf da bu kentliye hizmet ediyor, dolayısıyla ortak bir şekilde çözüm üretmek için her ay bir araya geliyoruz. Önemli bir anlayış geliştirdik. Bu, bir yerde de katılımcı demokrasinin bir parçasıdır. Bundan da hepimiz, ayrı ayrı mutluluk duyuyoruz” dedi. Toplantılarla ilgili değerlendirmede bulunan Birlik Başkanı Özcan; “Bu kentin sivil toplum kuruluşları olarak biz, üye sayısı bazında aynı zamanda hem ekonomiye hem de sosyal yaşama vermiş olduğu katkı anlamında en büyük teşkilatız. Bununla ilgili sorumluluklarımız var. Yerel yönetim ile biz, Çanakkale’nin ekonomik anlamda, sosyal anlamda gelişmesi ve kalkınması anlamında esnaf ve sanatkar adına bize düşen ne varsa beraber hareket etme zorunluluğumuz var” dedi. Her yıl bugünlerde düzenlenen ve genelde büyük mağazaların içinde olduğu Black Friday (Kara Cuma) kampanyasına değinen Birlik Başkanı Özcan; “Hem tüccarın hem esnafın içinde olabileceği alışveriş günleri düzenleyebiliriz, katkı sağlayabiliriz. Biga, Çan ve Gelibolu’da bu tür etkinlikler başarılı bir şekilde yapılıyor. Bizim, Çanakkale ile ilgili mesleki odalarla tartışıyoruz. Esnafın nasıl işine gelecekse, bununla ilgili kesinlikle çalışma yaparız” ifadelerini kullandı. 

 

“Bu tip toplantılar, bir yerde de katılımcı demokrasinin bir parçasıdır”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Esnaf Odası Başkanları Başkanlarımız, aylık düzenlediğimiz toplantıları gerçekleştirmek üzere ziyarette bulundular. Her bir başkan, kendi camiasında ve kendi üyeleri ile ilgili sıkıntılarını paylaşacak. Biz de bu sıkıntılara yerel yönetim olarak çözüm üretmeye çalışacağız. Bu şekilde düzenlediğimiz toplantılar çok önemlidir. Hiç bir şey olmasa bile, konuşmalar sırasında yeni şeyler üretmeye, yeni projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Onun için bu sıkıntılı dönemde, bu tür paylaşımlar çok önemli. Esnafın durumunu biliyoruz. En azından Belediyenin çözebileceği durumlar söz konusu olduğunda, biz de elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Sonuç itibariyle belediye, bu kentte yaşayan insanlar için vardır. Esnaf da bu kentliye hizmet ediyor, dolayısıyla ortak bir şekilde çözüm üretmek için her ay bir araya geliyoruz. Önemli bir anlayış geliştirdik. Bu, bir yerde de katılımcı demokrasinin bir parçasıdır. Bundan da hepimiz, ayrı ayrı mutluluk duyuyoruz” dedi.
 
“Esnafın sorunlarını paylaşabildiğimiz bu tip toplantıların devam etmesini istiyoruz”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan; “Başkanımızın bu ayki ev sahipliğinden dolayı, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Her ay düzenli bir şekilde, bir bizim teşkilatımızda, bir Başkanımızla birlikte Belediyede olağan toplantılarımızı yapmaya çalışıyoruz. Biz, tüm oda başkanlarımızın kendi sektörlerinde yerelde Belediyemizden bir isteğimiz olursa her zaman iletme fırsatı buluyoruz. Kendilerine iletiyoruz ve bunun böyle devam etmesini istiyoruz. Bu kentin sivil toplum kuruluşları olarak biz, üye sayısı bazında aynı zamanda hem ekonomiye hem de sosyal yaşama vermiş olduğu katkı anlamında en büyük teşkilatız. Bununla ilgili sorumluluklarımız var. Yerel yönetim ile biz, Çanakkale’nin ekonomik anlamda, sosyal anlamda gelişmesi ve kalkınması anlamında esnaf ve sanatkar adına bize düşen ne varsa beraber hareket etme zorunluluğumuz var. Onun için bu konuda da her şeyi görüşüyoruz. Dünya uzun yıllardır yalnızca ticaret üzerine eğiliyor. Dönem dönem çok büyük firmalar, özellikle alışveriş hızlandırma adına farklı şeyler geliştirdiler ve dönem içerisinde baştan ‘Kara Cuma’ diye çıktı, daha sonra ‘Efsane Cuma’ oldu. Bizde bir ‘Cuma’ var o da ‘Mübarek Cuma’ onun dışındakileri kabul etmiyoruz. Esnaf ve sanatkarın alışveriş konusuyla ilgili biz, ‘Alışveriş Günleri’ düzenledik,  odalar kendi bünyesinde etkinlikler yaptı. Biz, esnaf ve sanatkardan gelen her talebi yerel ve genel ile birlikte yapmaya hazırız. Bu konuda ÇTSO ile birlikte yaklaşık iki ay önce bir çalışmamız vardı. Yine ÇTSO’nun ve bizim hem tüccarın hem esnafın içinde olabileceği alışveriş günleri düzenleyebiliriz, katkı sağlayabiliriz. Biga, Çan ve Gelibolu’da bu tür etkinlikler başarılı bir şekilde yapılıyor. Bizim, Çanakkale ile ilgili mesleki odalarla tartışıyoruz. Esnafın nasıl işine gelecekse, bununla ilgili kesinlikle çalışma yaparız. Ancak, bizim şuanda ‘E-Ticaret’ konusunda projemiz var. Dünya üzerinde esnaf ve sanatkarı nasıl birleştirebiliriz, E-Ticaret konusunda esnafı nasıl geliştirebiliriz? Bununla ilgili çalışmalar var. Bununla ilgili bilgilendirmelerde bulunuyoruz. İlk önce E-Ticaret’i geliştirmemiz gerekiyor. Bizim yaptığımız işi sadece Çanakkale’ye değil, Türkiye ve dünya geneline dağıtabilmemiz gerekiyor. Esnafın burada vizyon değişikliğine ihtiyacı var. Bizim önceliğimiz vizyon üzerine” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş